Sağlık 16 Haziran 2021 - 17:13:04

Otizm Nedir, Ne Demek? Belirtileri, Nedenleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Otizm Nedir, Ne Demek? Belirtileri, Nedenleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Çağımızın en önemli sorunlarından birisi olan otizm, farklı şekillerde etkiler gösterebilen ve insanlarda ömür boyunca devam eden bir davranış bozukluğudur.

Otizm Nedir, Ne Demek?

Ülkemizde ve dünyada birçok kurum ve kişi otizme dikkat çekmek ve bu sorunu yaşayan insanların hayatın içerisinde daha aktif bir şekilde rol almasını sağlamak için çalışmalar başlatmıştır. Bu çalışmalar uzun sürelerin sonunda meyvesini vermeye başlamış ve otizm artık nüfusun büyük bir çoğunluğu tarafından bilinen bir hastalık haline gelmiştir. Bu farkındalık insanların bu konuda daha fazla araştırma yapmasını da sağladığından tanımının çok açık bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir. Otizm, bireylerin sosyal açıdan iletişime geçmekte, göz teması kurmakta, odaklanmakta ve buna benzer durumlarda sorun yaşamasına sebep olan bir hastalıktır.

Otizmin Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Genel olarak otizm insanların dış görünüşlerden kendisini belli eden bir rahatsızlıktır. Ancak bunun yanında çok ciddi davranış bozukluklarına sebep olduğundan bu doğrultudaki sorunlar da hastalığın belirtileri olarak sunulabilir. Diğer insanlar ile göz temasına görememe, ismi söylenmesine rağmen bakmama, söyleneni hiçbir şekilde işitmiyormuş gibi davranma, oyuncaklarla oynamakta zorlanma ya da belirli bir oyuncağa takılma ve sürekli onla zaman geçirme gibi belirtiler bu rahatsızlığın en sık görülen belirtileridir. Bu belirtilerin birinin ya da birkaçının görülmesi durumunda insanların direkt olarak gerekli testleri yaptırması gerekir.

Otizmin Nedenleri Nelerdir? Nasıl Olur?

Otizm rahatsızlığı insanlar arasında sıklıkla görülen bir rahatsızlık olmasına rağmen sebepleri konusunda çok belirgin maddelerin sayılması mümkün olmamaktadır. İnsanlarda doğuştan ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğundan genelde genetik etmenlerden söz edilebilir. Beynin içerisinde yer alan nöronlara gelen iletilerin çok yavaş ya da çok hızlı iletilmesi sebebiyle bu rahatsızlığın ortaya çıktığı söylenmektedir ancak bunun kesinliği de hala sorgulanan tezlerden birisidir. Otizm rahatsızlığı yaşayan çocukların bazılarında ileri düzeyde zekaya sebep olması iletilerin normal insanlara göre çok daha hızlı iletilmesi durumuna bağlanabilmektedir. Hamilelik döneminde yaşanan sorunların bazıları da bu rahatsızlığa sebep olabilmektedir.

Otizmin Çeşitleri ve Türleri Nelerdir?

Bu rahatsızlık kendi içerisinde 3 farklı derecede ortaya çıkmaktadır. Farklı derecelerin oluşumu insanlarda farklı sonuçların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple de insanlar bunları otizm çeşitleri olarak bilmektedir. İlk derecesinde otizm rahatsızlığı görülür ancak bunun yanında herhangi bir zeka geriliği oluşmaz. Bu çocuklar kendi yaşıtları ile rahatlıkla iletişim kurabilirler. Bazılarında farklı yaşlardaki insanlarla iletişim kurmakta zorlanma söz konusu olur. Asperger sendromu bu hastalığın farklı bir çeşidi ya da derecesi olarak isimlendirilebilir. Bu derecede de zeka geriliği yaşanmaz ve genel olarak bu insanların otizm rahatsızlığına sahip olduğu oldukça geç anlaşılır. Son olarak hem otizmin fiziksel belirtileri hem de zeka geriliği olan bireyler olabilir. Bu en üst ve zorlu seviyesidir. Otizm çok ciddi bir rahatsızlık olduğundan bu rahatsızlığa sahip olan insanlara sürekli olarak destek olunması ve gerekli adımların atılması gerekir.

  • otizm
  • otizm nedir
  • otizm çeşitleri
  • otizm belirtileri
  • otizm nedenleri
Yorumlar
Gülten Öztürk Otizm nasıl bir hastalıktır? Kısaca anlatabilir misiniz? Çocuklarda erken yaşlarda bu nu teşhis etmek için ne yapmak gerekiyor? Nasıl anlayabiliriz? Kesin tedavi edilir mi? Tedavi yöntemleri işe yarar mı? Hangi yöntemler uygulanır? cevapla
yorum yaz
Susam Bitkisi Ne Zaman Ekilir? Nerede ve Nasıl Yetiştirilir?