Sağlık 18 Şubat 2021 - 17:33:38

Pfapa Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Pfapa Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tekrarlayan yüksek ateş ile tanımlanan pfapa sendromu; ağızda aft yani beyaz yara oluşumu, bademcik iltihabı ve boyunda yer alan lenf bezlerinin şişmesi ile kendini gösteren bir hastalıktır. Bu makalemizde Pfapa açılımı, bu hastalığı yaşayanlar, hastalıkta kortizon kullanımı gibi birtakım bilgilere yer vereceğiz.

Pfapa Sendromu Nedir? Açılımı Nasıl Olur?

İlk olarak 1987 yılında keşfedilmiş bir hastalık olan pfapa sendromu, genel olarak 2-5 yaş arası çocuklarda görülen ve genel olarak ilkokul çağına kadar hemen her çocukta meydana gelen bir hastalıktır. Üst solunum yollarında herhangi bir nezle ya da grip belirtisi olmaksızın bademcikte iltihap, ağız içerisinde aft yaralarının olması ile tanımlanan bu hastalık aynı zamanda lenf bezlerinde şişme meydana getirir. Henüz 5 yaşından önce çocukta 3-8 hasta boyunca düzenli olarak tekrarlayan ateş görülür. Ateş olmadığında yani ataklar gerçekleşmediğinde çocuk oldukça normaldir. Ateş düşürücüler ve antibiyotikler bu rahatsızlıkta işe yaramamaktadır. Ateş yaklaşık olarak 3-6 gün boyunca devam edebilir. Pfapa da kortizon kullanımı ile ateş düşmektedir.

Tam olarak nedeni bilinmeyen Pfapa hastalığında ateş yükselmesi meydana gelince bağışıklık sistemi aktif hale gelir. Bunun sonrasında ise boğaz da ağrı ağız da yara gibi hastalığın karakteristik özellikleri meydana gelir. Bu durum sadece ateş sırasında meydana gelir. Ateş olmadığında iltihap gibi bir durum yoktur. Ataklar sırasında bir mikrop söz konusu değildir. Aynı zamanda hastalık genetik sebeplerden dolayı da kaynaklanmamaktadır. Pfapa sendromu açılımı ise periyodik ateş, aftöz stomatit, farenjit ve servikal adenit olarak ingilizce şekilde tanımlanmaktadır.

Pfapa Sendromu Belirtileri

Pfapa Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak ani bir ateşle kendini gösteren pfapa hastalığında ateşin düşmesi 3-6 gün kadar sürmektedir. Gözlemlenen ateş atakları genel olarak düzenli bir şekilde birkaç haftada bir tekrarlamaktadır. Ateş yaklaşık olarak 39°C'nin üzerinde olmaktadır. Çoğunlukla ateş 7 günden daha uzun sürmektedir. Yaklaşık olarak 1 yıl içerisinde 11-12 kez ateş atağı gözlemlenmektedir. Bu süreçte çocuğun büyümesinde ve gelişmesinde bir sorun oluşmaz. Pfapa sendromu belirtilerini şu şekilde maddelemek mümkündür:

  • Ateş
  • Boğaz ağrısı
  • Ağızda aft oluşması
  • Boyun bölgesinde lenf bezlerinin şişmesi
  • Eklem ağrısı ve karın ağrısı
  • Halsizlik
  • Kusma ve ishal

Yapılan incelemelere göre yetişkinlerde pfapa sendromu olduğunda ya da çocuklarda meydana geldiğinde boğaz kültüründe beta-hemolitik streptokok mikrobunun üremesi gibi durumlar söz konusu olmamaktadır. Olması ise hastalığın olmaması gibi bir durumu ifade etmez. Görülen ateş atakları 4-8 yıl boyunca sürmektedir. Çocuk büyüdükçe hastalık hafiflemektedir. Daha sonrasında kendiliğinden düzelmektedir.

Pfapa Sendromu Tanısı Nasıl Konur?

Bu hastalığa özgü bir laboratuvar testi ya da görüntülemesi yoktur. Hastanın klinik bulguları ve birtakım testler ile pfapa teşhisi konulmaktadır. ESH ve CRP seviyeleri ölçülmektedir. Bu değerler ve çocuğun üst üste geçirdiği ateş atakları dahilinde hastalık belirlenmektedir.

Pfapa Sendromuna Ne İyi Gelir?

Pfapa Sendromuna Ne İyi Gelir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel olarak pfapa tedavisinde amaç ataklar sırasında meydana gelen belirtileri kontrol altına almak, nöbetlerin süresini kısaltmak ve bunların tekrar etmesini önlemektir. Genel olarak hastalıkta tek doz steroid tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavi sonrasında nöbetler arasındaki sürede azalma da söz konusu olabilir. Bazı durumlarda bademciklerin alınması %80 oranında kalıcı iyileşme meydana getirebilmektedir. Eğer çocuğunuzda belirtiler söz konusu ise pfapa sendromuna hangi bölüm bakar diye merak ediyorsanız çocuk immünolojisi ve alerjisi, çocuk romatolojisi, çocuk sağlığı ve hastalıklar bölümleri bakmaktadır.

  • pfapa sendromu
  • pfapa sendromu nedir
  • pfapa da kortizon kullanımı
  • pfapa sendromu açılımı
  • pfapa sendromu belirtileri
  • yetişkinlerde pfapa sendromu
  • pfapa sendromu tanısı
  • pfapa teşhisi
  • pfapa sendromuna ne iyi gelir
  • pfapa tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kafein Nedir, Ne Demek? Zararları ve Faydaları Nelerdir?