Sağlık 25 Ekim 2021 - 11:43:19

Peeling Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar? Peeling Tarifleri ve Fiyatları

Peeling Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar? Peeling Tarifleri ve Fiyatları

Peeling; cilt yüzeyindeki ölü hücrelerin temizlenmesini sağlayan, cildin yenilenmesine destek olan ve derinlemesine temizleyen, cildin en üst tabakasının soyulması esasına dayanan bir bakım uygulamasıdır.

Peeling Nedir, Ne Demek? Çeşitleri Nelerdir?

Eğer kısaca tanımlamak gerekirse peeling; cilt üzerinde biriken yağ, kir, siyah nokta, iltihap ve özellikle de ölü derinin ciltten uzaklaştırılma işlemi olarak tanımlanmaktadır. Fiziksel, doğal, lazer ve kimyasal olmak üzere dört şekilde uygulanmaktadır. Peeling çeşitlerini açıklayacak olursak eğer;

Fiziksel peeling: Fırça, sünger, ponza taşı ya da bez gibi aşındırıcı özelliği bulunan bir cisim ya da bileşen ile ölü hücrelerin cilt yüzeyinden uzaklaştırılması sağlanmaktadır. Sıvı azot ya da kuru buz kullanımı ile de gerçekleştirebilir. Bu peeling yöntemi genel olarak yaşlandırmayı engelleyici maskeler ile uygulanır. Kırışıklık, hiperpigmentasyon, akne, donuk ten rengi, gözenekleri sıkılaştırma amacı ile uygulanır. Cilt görünümünün iyileşmesini sağlar.

Kimyasal peeling: Ölü cilt hücrelerinin temizlenmesi ve yenilenmesi için kimyasal çözeltilerden yararlanılarak uygulanan bir yöntemdir. Cildin daha pürüzsüz ve canlı gözükmesini sağlar. Cilt yüzeyinde renk değişikliklerini, lekeleri, izleri ve kırışıklıkları tedavi etmek için tercih edilir. Cilt tipine göre hafif, orta ve derin kimyasal peeling uygulamaları yapılabilir. Her cilt tipi için farklı bir uygulama tercih edilmektedir.

Lazer peeling: cilt katmanlarını uzaklaştırıp, küçük yüz kusurlarının giderilmesini sağlayan bir tür cilt yenileme yöntemidir. Ablatif lazer ve ablatif olmayan lazer uygulaması ile yapılabilmektedir.

Doğal peeling: Tamamen doğal malzemeler ile yapılan cilt yenileme işlemidir. Domates, yumurta, zeytinyağı, kahve malzemeleri kullanılabilir. Evde kolaylıkla hazırlanabilir ve haftada 1-2 defa uygulanabilir. Hazırlanan maskeler yüze, göz çevresine ve dudak etrafına yapılabilir.

Peeling maskeler cilt bakım rutinleri için haftada bir ya da iki kez, cilt tipine göre uygulanabilir. İçerisinde yer alan mikro tanecikler ile cilt üzerinde yağlanma, parlama ve ölü derinin oluşmamasına olanak sağlar.

Evde doğal olarak peeling uygulaması yapmak her zaman çok daha sağlıklıdır. Cilde yapay maddelerin ve farklı ürünlerin yaklaşmasına da engel olur. Peeling önerileri cilt uzmanları tarafından cilt tipine uygun olarak belirtlenmektedir.

Peeling Ne İşe Yarar?

Ölü derinini uzaklaştırılması ve cilt hücrelerinin yenilenmesi konusunda etkili olan peeling, daha canlı ve parlak bir cilde sahip olmayı sağlar. Peeling faydalarına baktığımızda ise;

  • Cildin üst tabakasının soyulmasını ve pul pul dökülmesini sağlayarak derinin yenilenmesini sağlar.
  • Esnekliğini kaybeden ve sarkan cilt görünümünün iyileşmesini sağlar. Cildi ölü hücrelerden arındırır ve yeni hücre oluşumunu destekler.
  • Ciltte tahriş olmuş ve hasar görmüş yüzeyinin giderilmesini sağlar.
  • Gözeneklerin sıkılaşmasını sağlar ve derin gözeneklerin kapatılmasını sağlar.
  • Siyah nokta, sivilce ve leke oluşumunu gidermektedir.
  • Cildi ölü hücrelerde arındırarak oksijen almasını sağlar.

Tazelenen ve yenilenen bir cilt görünümü ile kısa süre içerisinde elastikiyetin geri kazanılmasını sağlayan peeling nereye sürülür diye baktığımızda, burun, dudak, göz çevresi gibi farklı pek çok bölgeye uygulanabilir.

Peeling Tarifleri Nelerdir? Nasıl Uygulanır?

Eğer cildinizin yenilenmesi için doğal peeling tarifi uygulamak isterseniz sizlere bazı karışımlardan bahsedebiliriz:

Muz peelingi: 1 adet muz, 1 yemek kaşığı esmer şekeri karıştırıp, cildinize sürünüz. Cilt soyucu peeling tariflerinden olan bu karışım ile cilt temizlenir ve aynı zaman yumuşacık olur.

Yoğurtlu peeling: 2 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı tuzu karıştırınız. Bu yüz peelingi cildi derinlemesine tazeler ve yeniler. Eğer kuru ciltler için doğal peeling yapmak isterseniz yoğurt ve mısır ununu kullanarak özel peeling elde edebilirsiniz.

Türk kahveli peeling: Türk kahvesini içtikten sonra telvesine zeytinyağı ekleyip cildinize sürünüz. Cildi temizleyen bu karışım aynı zamanda canlandırır.

Avokadolu peeling: 1 tane avokadoyu 2 kaşık bal ile karıştırınız. Cildi besleyen bu peeling aynı zamanda pürüzsüzlük katar.

Çilek peelingi: Çilek ve yoğurt kullanarak çok doğal bir peeling elde edebilirsiniz. Çileğin içerisinde yer alan asit ve yoğurt içerisinde yer alan laktik asit sonucunda doğal peeling ile cildinize bakabilirsiniz. Bir miktar yoğurt ve çileği rondo yardımıyla geçirerek maske yapabilirsiniz.

Zeytinyağı peelingi: Zeytinyağı, süt, tuz, toz şeker, esmer ya da beyaz şeker ve limon suyunu karıştırarak da çok doğal ve sağlıklı bir peeling maskesi yapabilirsiniz.

Salatalık peelingi: Yağlı ve karma bir cilt tipiniz varsa, salatalık, limon suyu ve yumurta akı olan bir peeling maskesi de yapabilirsiniz. Salatalıkları rendeleyerek yumurta akı ve limon suyuyla karıştırabilirsiniz.

Ev yapımı doğal peelingler, masrafsız ve her yerde ucuza bulunabilen malzemelerden oluşuyor. Doğal yağlardan, şekerlerden ve baldan peeling elde edebilirsiniz. Bu tarifler sayesinde cildinize yabancı maddeler, paraben ve alkol değmeden peeling yapabilme imkanını elde etmiş oluyorsunuz. Göz kenarlarınıza da bu peeling uygulaması denk geldiği zaman, ince deriye herhangi bir zarar gelmeden bakımı tamamlamış oluyorsunuz.

Evde kendi kendiniz yapacağınız lekeler için peeling tarifi ile artık cildiniz çok daha yumuşak, temiz ve lekesiz olacaktır. Bu tarifler ile cildiniz çok rahat bir şekilde nefes alabilecek, gözenekler sıkılaşacak ve ölü deriden kurtulacaksınız.

Peeling Fiyatları Ne Kadar?

Eğer evde peeling uygularsanız bu karışımlar hem ekonomik hem de yararlı olacaktır. Fakat kimyasal peeling fiyatları daha pahalıdır. Günümüzde birçok kişi farklı peeling türlerinden yararlanmaktadır. Genel olarak cildin ihtiyacı olan yöntemler tercih edilmelidir. Eğer çok sivilceli ve akneli cildiniz varsa evde uyguladığınız tarifler alerjik etki ile daha fazla akneye neden olabilir. Bundan dolayı uzman bir doktora gitmeli ve gerekli yöntemler ile cildin tazelenmesi sağlanmalıdır.

Günümüz peeling yaptıranlar etkilerden memnun kaldığını söylerken uygulama sonrasında cildinizin ne kadar taze, canlı ve yenilenmiş olduğunu hissedebilirsiniz. Sizler de daha genç bir görünüm elde etmek için peeling yöntemlerinden yararlanabilirsiniz.

  • peeling nedir
  • peeling çeşitleri
  • peeling maske
  • peeling önerileri
  • peeling ne işe yarar
  • peeling faydaları
  • peeling nereye sürülür
  • peeling tarifleri
  • doğal peeling tarifi
  • cilt soyucu peeling tarifleri
Yorumlar
Cansu Teke Peeling bakım için hazırlanan kürler diye biliyorum. Cilt için oldukça faydalı ve arındırıcı. Özellikle yüze peeling uygulamak gözeneklerin temizlenmesini ve böylece cildin daha güzel görünmesini sağlıyor... cevapla
Ferda Kalaycı Ben yüzüme haftada iki kere peeling uyguluyorum. Zaten makyaj hemen hemen hiç yapmadığım için işe yarıyor. Bence herkesin yapması gerekiyor cilt için çok sağlıklı cevapla
yorum yaz
Kuru ve Mat Saçlar İçin Bakım ve Maske Önerileri