Pekmez, hem lezzeti ile vazgeçilmez ürünlerden birisi olurken sağlık açısından da son derece faydalı bir üründür.
Pekmez Çeşitleri Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Pekmez, birçok farklı meyveden yapılabilirken lezzet açısından da çok büyük farklılıklar ortaya çıkarmaktadır. Bu doğrultuda insanlar kendi sevdikleri meyveye ya da pekmez yapımı sonrasında ortaya çıkan lezzete göre kararlarını verirler. Günümüzde üzüm pekmezi en yaygın olan çeşit olurken bunun yanı sıra pancar pekmezi, dut pekmezi ya da keçiboynuzu pekmezi de insanlar tarafından sıklıkla kullanılan ürünler arasında yer almaktadır. Bu pekmez çeşitlerinden hangisini yapacağına karar veren kişiler sonrasında malzemeleri bir araya getirerek pekmez yapımına başlayabilirler. Kısa süre içerisinde tariflerini uygulayacak ve ev yapımı pekmezlerini tüketmeye başlayacaklardır.
Pekmez Evde Nasıl Yapılır?
Pekmez denildiğinde akla ilk olarak üzüm pekmezi gelir. Lezzeti açısından son derece tatmin edici olan üzüm pekmezi, malzemelerinin elde edilmesi açısından da son derece önemli bir üründür. Anadolu'nun birçok farklı yerinde üzüm yetiştiriciliğinin yapılıyor olması, üzüm pekmezinin de bu bölgelerde üretilmesine sebep olur. Üzümler, ilk olarak güzelce toplanır ve leğenlerin içerisinde dikkatli bir biçimde ezilmeye başlanır. Ayaklarla üzüm ezme işlemi bu aşamada yapılabilirken ayaklara lastik çizmelerin giyilmesi gerekmektedir. Bu şekilde ezilen üzümler sonrasında bazı işlemlerden geçirilirken pekmez oluşumu da gerçekleşmektedir.
Pekmez Yapımı ve Tarifi Nedir?
2 büyük kavanoz üzüm pekmezi yapabilmek için insanlar 5 kg. üzüm kullanmak zorunda olurlar. Bunun yanı sıra 2 avuç kadar odun külü ya da temiz toprağa da ihtiyaç vardır. İlk olarak üzümlerin bir tencereye ya da leğene alınarak ezilmesi gerekmektedir. Bu işlemi evde ezecek bir alet varsa onla yapabilen kişiler lastik ayakkabılar ile kendileri de yapabilirler. Bunun sonrasında bir tülbent yardımı ile sıkılarak suyunun ve posasının ayrılması istenmektedir. Ayrılan suyu bir tencereye alınırken kısık ateşte karıştırarak pişirilmeye başlanır. Sonrasında geniş bir leğenin ya da tencerenin içerisine kül ya da toprak konulur. Üzerine kaynatılan su dökülerek 1 gün boyunca bu şekilde beklenir. Bu işlem ile birlikte şıra halinde olan karışım dinlenmiş olacak ve tortuları dibe çökecektir. Sonrasında süzme işlemi ile tekrar şıra bir tencereye alınarak kaynatılmaya başlanır. Kıvamı yoğunlaştığında ateşten alarak dinlenmeye bırakılmaktadır. Sonrasında kavanozlara alınan pekmezlerin kapağı sıkıca kapatılır ve kavanozlar ters çevrilerek bekletilmeye başlanır. Bir süre de bu şekilde bekleyenler sonrasında gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
Pekmezin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
Pekmez, insanlarda vücut direncini arttıran bir özelliğe sahiptir. Bu sebeple de insanlar arasından enerji verici ürün olarak bilinmektedir. Buna ek olarak bağışıklığı güçlendirmesi ve iltihap sökücü özelliği insanlar tarafından sıklıkla kullanılmasını sağlamaktadır. Ev yapımı pekmez ile birlikte insanlar çok daha sağlıklı ve dinç bir yaşam süreceklerdir.