Sağlık 30 Eylül 2021 - 05:50:03

Pika Hastalığı Nedir? Neden Olur? Pika Sendromu Nasıl Geçer?

Pika Hastalığı Nedir? Neden Olur? Pika Sendromu Nasıl Geçer?

Pika hastalığı; 1 aydan uzun süre besin olarak kabul edilmeyen, toprak, kağıt, saç, boya, kül ya da kil gibi besinlerin ısrarlı bir şekilde yenmesi olarak tanımlanan bir sendromdur.

Pika Hastalığı Nedir, Ne Demek?

Halk arasında daha çok toprak yeme alışkanlığı olarak bilinen pika hastalığı; çocuklarda çok sık görülen, gelişmekte olan ülkeleri etkileyen ve cinsiyet ayrımı fark etmeksizin yetişkinleri ve ergenleri de etkileyebilen bir rahatsızlıktır. Tipik olarak gıda olmayan kağıt, sabun, bez, saç, ip, yün, toprak, tebeşir, talk pudrası, boya, sakız, metal, çakıl, kömür, kül, kil, nişasta gibi herhangi bir besin değeri olmayan ürünlerin yenmesi olarak tanımlanan bir tür yeme bozukluğudur.

Pika; zihinsel yetersizlik, otizm spektrum bozukluğu, şizofreni gibi ruh sağlıklığı bozuklukları ortaya çıkmaktadır.

Vücutta demir eksikliğinin çok fazla olması ve yetersiz beslenme pika sendromunun en yaygın nedenlerinden biridir. Ayrıca bunu hamilelik takip etmektedir. Böyle bir durumda vücudun önemli bir besin eksikliğini gidermeye çalıştığı belirtilmektedir. Vücutta bu eksikliğin ilaç ya da vitaminler ile tedavi etmek problemin çözülmesi için etkili olmaktadır.

Pika Hastalığı Neden Olur?

Tek bir nedene bağlı olarak meydana gelmeyen pika hastalığı sebepleri, vücutta demir, çinko veya başka bir besin maddesindeki eksiklikten kaynaklanmaktadır. Anemi ya da demir eksikliği hamile kadınlarda bu sendromun oluşumuna neden olabilir. Vücut düşük besin seviyelerinin yenilenmesi için farklı şeyler yemek isteyebilir. Bunun yanı sıra yetişkinlerde pika hastalığı, şizofreni ve obsesif kmopulsif bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıklar sonucunda da gelişebilir. Kişinin bunlarla başa çıkması için pika geliştirebildiğini belirtmek mümkündür.

Bazı insanlar besin maddesi olmayan ürünleri tüketmekten zevk alabilirler. Hatta bazı kültürlerde kil yemek normal kabul edilmektedir. Bu coğrafi pikadır. Yetersiz beslenme ve bazı diyet programları pikaya neden olabilir. Gıda dışı maddeler kalori sağlamaz ve tokluk meydana getirir. Bundan dolayı bazı insanların pika hastalığına sahip olmasına neden olabilir. Kağıt yeme isteği neden olur diye merak ediyorsanız genel olarak sebepler bu şekildedir.

Pika Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Kişinin tükettiği gıda dışı ürünlerinin tanımı olan pika sendromu psikoloji bakımından incelenirken aynı zamanda birtakım belirtiler de gösterir:

  • Mide bozukluğu meydana gelir.
  • Karın ağrısı yaşanır.
  • Dışkıda ya da dışkılama sırasında kan görülür.
  • Kabızlık ya da ishal gibi bağırsak sorunları görülebilir.

Gıda maddelerde yer alan toksik, zehirli ve bakteriler sonrasında gelişen bu belirtiler, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir. Bu hastalık; kurşun zehirlenmesi, bağırsak tıkanması ya da yırtılması, diş yaralanmaları ve enfeksiyona neden olabilmektedir.

Pika Sendromu Nasıl Geçer?

Öncelikle pika hastalığı tedavisi için vitamin ve mineral eksikliğine dair test yapılması ve eksikliğin giderilmesinin sağlanması gerekir. Genel olarak çoğu durumda yeme bozukluğuna ilişkin eksiklikle giderilir ve iyileşme saptanır. Eğer ki bu rahatsızlığın nedeni yetersiz beslenme değilse ve doğru beslenme sonrasında düzelme oluşmazsa, birtakım davranışsal müdahaleler yapılabilir.

Pika sendromu vaka örneği kapsamında farklı türler gözlemlenmektedir. Her hastanın farklı bir maddeyi yeme alışkanlığı olduğu gözlemlenmektedir. Bunlara ek olarak pika hastalığı hayvanlarda da görülebilen bir rahatsızlıktır. Birtakım belirtiler ile kendini göstermektedir. Hatta hastalık adını saksağandan almaktadır.

  • pika hastalığı
  • pika hastalığı nedir
  • pika hastalığı neden olur
  • pika hastalığı sebepleri
  • yetişkinlerde pika hastalığı
  • kağıt yeme isteği neden olur
  • pika hastalığı belirtileri
  • pika sendromu
  • pika sendromu psikoloji
  • pika sendromu nasıl geçer
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Ağdadan Sonra Kızarıklık, Yanma ve Kaşıntı Nasıl Geçer?