Sağlık 28 Nisan 2024 - 22:59:19

Pnömoni Ne Demek? Çeşitleri ve Tedavisi

Pnömoni Ne Demek? Çeşitleri ve Tedavisi

Pnömöni; halk arasında zatürre olarak bilinen, akciğer dokusunun iltihaplanması şeklinde nitelendirilen bir rahatsızlıktır.

Pnömöni Ne Demek? Nasıl Olur?

Birtakım mikroorganizma ve bakterilere bağlı olarak meydana gelen pnömöni, hastanın ağız, sindirim sistemi ve boğazında oluşan bakterilerin akciğere ulaşması ve burada iltihaplanma meydana getirmesi sonucunda meydana gelmektedir. Bağışıklık sistemi güçlü olduğunda vücuda herhangi bir zarar vermeyen bu bakteriler, vücut direnci düşük olan kişilerde pnömöni oluşumuna sebebiyet vermektedir. Genel olarak 0-4 yaş arası çocuklar için oldukça tehlikeli bir hastalıktır ve ölüm gibi olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Bu yaşlarda bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmez ve bu da çocukların daha çabuk etkilenmesine neden olur.

2 yaş altı çocuklarda yarattığı tehlikenin aynısını 65 yaş üstü kişilerde de göstermektedir. Çünkü bu yaş grupları bağışıklığın düşük olduğu süreçlerdir. Erken doğumlarda görülebilen pnömöni aynı zamanda kalp rahatsızlığı ya da akciğer hastalığı geçirmiş olan çocuklarda da görülebilmektedir. Tüm dünya üzerinde ve ülkemizde sıklıkla görülen ve ölüme gibi sonuçlara yol açabilen bir rahatsızlıktır. Sigara kullanımı, gereğinden fazla alkol tüketimi, grip salgınları, kronik hastalıklar, uzun süreli geçirilmiş bazı ameliyatlar bu hastalığın risk faktörlerini oluşturmaktadır.

Pnömöni Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Bu rahatsızlığın 3 tipi bulunmaktadır. Toplum kökenli pnömöni, hastane kökenli pnömöni ve bağışıklığı güçsüzleşmiş hastada görülen pnömönidir. Günlük hayatta görülen pnömöni toplum kökenli olarak görülen tiptir. Genel olarak bakteriyel enfeksiyon şeklinde görülmektedir. Bu zatürre çeşidi tipik ya da A tipik pnömöni olarak kendi arasında ikiye ayrılmaktadır. Bu iki zatürre çeşidi arasında farklı özellikle ve belirtiler söz konusu olmaktadır.

Pnömöni Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Üşütme ve titreme gibi belirtiler ile kendini gösteren pnömöni, vücutta yüksek derece ateş oluşturmaktadır. Yaklaşık olarak 39-40 derece gibi bir ateş meydana gelmektedir. Pnömöni belirtilerine baktığımızda öksürük, kirli, sarı veya yeşil renkli bir balgam söz konusu olmaktadır. Pnömöninin bazı türleri oldukça sinsi bir şekilde ilerlemektedir. Birkaç gün boyunca kendini gösteren iştahsızlık, halsizlik, kas ve eklem ağrıları kuru öksürük, yüksek ateş, kusma, bulantı, baş ağrısı gibi belirtiler ile kendini göstermektedir. Eğer ki bu tarz şikayetler söz konusu ise mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir durum olan pnömöni, erken bir süreçte teşhis edilirse hastalığın ölümle sonuçlanması gibi durumlar engellenebilmektedir. Belirtilerin yanı sıra muayene ve akciğer röntgeni ile de teşhis konulabilmektedir. Gerekli durumlar kan ve balgam tahlilleri de yapılabilmektedir.

Pnömöni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dünya üzerindeki pnömöni vakalarının çoğu streptococcus isimli bakteriden kaynaklanmaktadır. Bu bakteri için geliştirilmiş bir aşı bulunmaktadır. Bu aşı yüksek risk barındıran kişiler için koruma amaçlı kullanılabilmektedir. Birçok vaka evde tedavi edilebilmektedir. Fakat ağır olgularda, yaşlı kişilerde, çocuklarda farklı sonuçlara yol açabileceği için hastane tedavisi gerekebilmektedir. Tedaviye erken başlanırsa kısa süre içerisinde olumlu sonuçlar elde edilmektedir.

  • pnömöni
  • pnömöni ne demek
  • pnömöni oluşumu
  • pnömöni çeşitleri
  • pnömöni belirtileri
  • pnömöni tedavisi
  • pnömöni vakaları
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kas Yapmak İçin Önce Kilo Almak Şart mı?