Sağlık 21 Şubat 2024 - 18:58:29

Pnömotoraks Nedir? Belirtileri, Ameliyatı ve Çeşitleri

Pnömotoraks Nedir? Belirtileri, Ameliyatı ve Çeşitleri

Pnömotoraks; akciğerin tamamının ya da bir kısmının büzülüp ufalanması olarak ifade edilen, akciğerdeki havanın birtakım sebeplerden dolayı akciğerden, akciğer dışındaki bir doku katmanına kaçışı olarak ifade edilir.

Pnömotoraks Nedir, Ne Demek?

Akciğerdeki havanın göğüs kafesinde bulunan boşluğu doldurarak, akciğeri bası altında bırakması ve akciğerin havasını kaybederek çökmesi yani büzüşmesi olarak tanımlanan pnömotoraks; akciğer yırtılma gelmesi sonucunda gerçekleşir. Göğüs boşluğunda hava birikmesi olarak bilinen bu rahatsızlık, akciğerin rahat bir şekilde genişlemesini ve nefes alıp vermesi işlemini bozar.

Akciğer organı göğüs kafesinde yer alan ve plevra olarak isimlendirilen çift yapraklı ve yaprakları arasında hava bulunmayan bir zar ile yapılmaktadır. Akciğerin yüzeyinde meydana gelen ve sağlık için önemli bir sonuç teşkil etmeyen bleb ve bül olarak tanımlanan hava keseciklerinde yırtılma veya patlama, akciğerin içindeki plevra yapraklarının hava ile dolmasına sebep olur. Bunun sonucunda bir basınç farkı meydana gelir. Bu basınç farkı sonrasında akciğer çöker ve kendi kendine gelişen pnömotoraks meydana gelir.

Bazı kronik rahatsızlıklar sonrasında da gelişebilen pnömotoraks, sigara kullanımı ile riski artan bir rahatsızlıktır. Ayrıca fiziksel olarak uzun boylu ve zayıf kişilerde hatta erkeklerde daha fazla rastlanılan bir durumdur. Ayrıca pnömotoraks yaşamış birinin tekrardan pnömotoraks geçirme ihtimali hiç olmayan kişilere göre daha fazladır.

Pnömotoraks Belirtileri Nelerdir? Öldürür mü?

Ani bir şekilde gelişen ve tehlikeli sonuçlara neden olabilen akciğer sönmesi belirtileri şöyledir:

  • Ani bir şekilde gerçekleşen göğüs ağrısı söz konusu olabilir. Özellikle akciğer çökmesi olan bölgede bıçak saplanır şekilde bir ağrı gelişmektedir. Basıcı ve ezici bir ağrı söz konusudur.
  • Nefes darlığı meydana gelebilir. Akciğerde sönme ne kadar meydana geldiyse hava açlığı o kadar fazla olur.
  • Akciğerde meydana gelen büzüşme ve hava açlığına bağlı olarak öksürük meydana gelebilir.
  • Hızlı nefes alma gibi semptomlar meydana gelebilir. Oluşan hava açlığını gidermek amacı ile solunum hızında artış gözlemlenir.
  • Akciğerde oluşan büzüşme, kalbe etki eder ve nabzın hızlanmasına sebebiyet verebilir.
  • Oksijen kaybı sonucunda vücutta bir halsizlik söz konusu olabilir.
  • Uzun süre yaşanan hava kaybı ve oksijen yetersizliği vücutta bir morarma etkisi oluşturabilir.

Yukarıdakilerin haricinde yenidoğanda pnömotoraks belirtileri de görülebilmektedir. Bazı çocuklarda yenidoğan döneminde bu rahatsızlık söz konusu olabilir. Eğer pnömotoraks öldürür mü diye merak ediyorsanız ciddi tehlikelere yol açabileceğini belirtebiliriz.

Pnömotoraks Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Genel anlamdan pnömotoraks çeşitleri farklı özelliklerde karşımıza çıkmaktadır. Spontan pnömotoraks ve akkiz pnömotoraks olmak üzere iki şekildedir. Spontan pnömotoraks ise primer, sekonder ve neonatal olmak üzere 3 ayrı şekilde gerçekleşmektedir. Primer spontan kendiliğinden ortaya çıkar ve herhangi bir sebebe bağlı olarak görülmez. Akkiz pnömotoraks iatrojenik, barotravma ve travmatik olmak üzere 3 şekilde meydana gelmektedir.

Sağlığı olumsuz yönde etkileyen bu hastalığın hangi çeşidi görülürse görülsün dikkat edilmesi ve tedavi gereklidir. Gerekli olan pnömotoraks yasaklarına uyulmalıdır. Akciğer sönmesi ölüm meydana getirebileceği için bu hastalık konusunda bilinçli olunması gerekir.

Pnömotoraks Ameliyatı ve Tedavisi

Sağlığı olumsuz yönde etkileyen pnömotoraks tedavisi, hastalığın şiddetine göre şekillenmektedir. Eğer hafif bir şekilde ise hastaya oksijen verilerek bir süre izlenmesi sağlanır. Ayrıca zaman zaman çekilecek kontrol filmleri ile göğüs boşluğundaki hava takip edilir. Eğer hava çok fazla olursa iğne-vakum sistemi ile hava çekilebilir. Eğer göğüs boşluğundaki hava çok ufaksa, pnömotoraks ameliyatı uygulanabilir.

Genel anlamda cerrahi işlemler sonrasında uzman hekim plevra yapraklarının birbirine yapışması için plöridez işlemi ile ilaç uygulaması yapabilir. Rahatsızlığın tekrarlamaması için ameliyat ile birlikte pnömotoraks hastalığına neden olan blen ve büllerin çıkartılması önerilir.

  • pnömotoraks nedir
  • pnömotoraks belirtleri
  • yenidoğanda pnömotoraks belirtileri
  • pnömotoraks öldürür mü
  • pnömotoraks çeşitleri
  • pnömotoraks yasakları
  • akciğer sönmesi ölüm
  • pnömotoraks ameliyatı
  • pnömotoraks tedavisi
  • pnömotoraks hastalığı
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Bipolar Bozukluk Nedir, Ne Demek? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Var mı?