Yaşam 12 Kasım 2021 - 12:22:57

Rinoplasti Nedir? Ameliyatı Nasıl Yapılır? Operasyon Sonrası Ödem Olur mu?

Rinoplasti Nedir? Ameliyatı Nasıl Yapılır? Operasyon Sonrası Ödem Olur mu?

Rinoplasti; burun estetiği olarak da tanımlanan, burun şeklinin değiştirilmesi için uygulanan cerrahi operasyonlara verilen isimdir.

Rinoplasti Nedir, Ne Demek?

Hem estetik kaygıların giderilmesi hem de sağlık problemleri için uygulanabilen rinoplasti; sağlıklı nefes alıp vermeye yardımcı olurken aynı zamanda burun yapısındaki problemlerin iyileştirilmesini de sağlamaktadır.

Burundaki kemik ve kıkırdak yapısının değiştirilmesini kapsayan rinoplasti bir tür plastik cerrahi operasyonudur. Estetik operasyonlar arasında en sık uygulanan yöntemlerden biri olan burun estetiği, doğumsal problemlerin giderilmesi, sonradan ya da travma sonrasında gelişen şekil bozukluklarının düzeltilmesi için uygulanan bir işlemdir.

Hangi sebepten dolayı yapılırsa yapılsın, rinoplasti de öncelikle amaç solunum yolunun en iyi çalışır hale getirilmesini sağlamaktır. Burun yapısının yeniden şekillendirilmesi, şekil bozukluğunun giderilmesi ya da burnun bir bölümünün şeklinin değişmesi gibi farklı şekillerde gerçekleşebilir.

Rinoplasti Ameliyatı Neden Yapılır?

Rinoplasti işlemlerine kişilerin burunlarında yer alan sorunların tamamının düzeltilmesi amaçlanmaktadır. Burun şeklinin değiştirilmesi ve aynı zamanda burun yapısından kaynaklanan sağlık problemlerinin giderilmesi için uygulanabilmektedir.

Rinoplasti; burun büyüklüğünün değiştirilmesi, burun açısının düzeltilmesi, burun köprüsünün düzleştirilmesi, burun ucunun şekillendirilmesi ya da burun deliklerinin düzeltilmesi amacı ile yapılabilmektedir.

Hem kadınların hem de erkeklerin en sık tercih ettiği estetik yöntemlerinden biri olan rinoplasti, çoğunlukla şekil bozukluğunun giderilmesi için tercih edilse de aynı zamanda burundaki deformelerin giderilmesi ve nefes alma problemlerinin çözülmesi için tercih edilebilmektedir.

burun yapısında uygulanan ufak değişimler, görünüm bakımından büyük değişimlere neden olmaktadır. Bundan dolayı hata payı yüksek olan bir ameliyattır. Bazı durumlarda burun ucu estetiği de uygulanabilmektedir. Burun ucundaki düşüklüğün kaldırılması, genişliğin giderilmesi, sıkılaştırılmış gibi görünen burun ucunun normal görünüme getirilmesi gibi pek çok amaç için yapılabilmektedir.

Rinoplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun yapısının düzeltilmesini isteyen kişiler, bu konuda öncelikle uzman bir hekime başvurmaları gerekmektedir. Ameliyatın amacına yönelik birtakım prosedürler söz konusu olmaktadır. Burun ameliyatı öncesinde hastanın tıbbi öyküsü dinlenmelidir. Hemofili gibi aşırı kanamaya neden olabilecek durumlar söz konusu ise sadece estetik amaçlı operasyonların uygulanması doğru olmamaktadır.

Hastaya uygulanan fiziki muayene sonrasında, burun derisi ve iç ve dış yağı incelenir. Ardından yapılacak değişiklikler belirlenir. ameliyat öncesinde kan tahlili ve bazı tıbbi testler istenmektedir.

Burun ameliyatı genel anestezi ile yapılmaktadır. Yalnızca istisnai durumlarda lokal anestezi ile ameliyatlar gerçekleştirilmektedir. Hastalar ameliyat sonrasında burunları tamamen sarılı bir biçimde ameliyathaneden ayrılırken yüzlerinin belirli bölümlerinde morluklar oluşabilmektedir. Genel olarak burnun gözlere yakın olmasının da etkisiyle göz altlarında morarmalar sıklıkla görülen durumlardan birisidir.

Genel olarak rinoplasti sonrası morlukların iyileşmesi için buz uygulaması yapılabilir. Ayrıca enfeksiyonu engellemek için antibiyotik kullanımı sağlanır. Burun bölgesinin belli bir süre suya değmemesi gerekmektedir. Burun yapısının oturması amacı ile burun içerisine tampon yerleştirilebilmektedir. Bunlar 1-2 gün sonra doktor tarafından çıkartılmaktadır.

Burun ucunda ve yapılan işleme göre farklı yerlerde dikişler olabilir. Bunlar zaman içerisinde hiç iz kalmadan iyileşmektedir. Rinoplasti kapalı ya da açık olara yapılabilmektedir. Buradaki detay burun yapısında yapılacak işleme bağlıdır. Genelde 1-2 ay içerisinde iyileşme sağlanır. Bu süre çok daha kısa da olabilir.

Rinoplasti Ne Kadar Sürer?

Genel olarak rinoplasti ameliyatı yaklaşık olarak 1-2 saat arasında değişen süreler içerisinde tamamlanmaktadır. Eğer başka bir bölümden doku alınarak burnun iç ya da dış kısmına eklenmesi gibi bir durum bulunmuyorsa ameliyatın süresi bu aralıkta kalacaktır. Burun üzerinde yapılan ameliyatlar genel olarak rinoplasti olarak adlandırılsa da kendi içerisinde farklı gruplara ayrılmaktadır.

Burun yapısına uygulanan işlemlerin farklılaşması süre konusunda da değişkenlik oluşturabilmektedir. Burun ucunun düzeltilmesi 30-340 dakika arasında sürerken hava yolunun düzeltilmesi 1.5-2 saat kadar sürebilmektedir.

Rinoplasti Sonrası Ödem Olur mu?

Uygulanan burun ameliyatları sonrasında ödem sık karşılaşılan bir durumdur. Kalın cilt yapısına sahip olanlarda ödem daha geç iyileşirken, ince deriye sahip olanlarda daha hızlı iyileşmektedir. Yaklaşık 6-7 ay sonra ödem tamamen geçmektedir. Rinoplasti sonrası masaj gibi uygulamalar da tavsiye edilebilmektedir. Bu hem ödemin giderilmesi hem de kan akışının hızlandırılması amacı ile hafif bir şekilde uygulanır.

Rinoplasti sonrası sigara içilmemelidir. Ayrıca spor yapmak için de belli bir süre beklenmelidir. 3 hafta ağır sporlardan uzak durulmalıdır. Yüze ve buruna 1 hafta boyunca sert bir biçimde dokunmak zarar verirken iltihap kapmaması için hijyene de önem verilmelidir. Cerrahın istediği tarihlerde kontrollere giden kişiler yapılan pansuman işlemleri sonrasında muhteşem bir buruna en kısa sürede kavuşabileceklerdir.

  • rinoplasti
  • rinoplasti ameliyatı
  • rinoplasti nedir
  • rinoplasti sonrası
Yorumlar
Büşra Cansız Rinoplasti sonrası çok morluk oluyor mu? Ben yaptırmak istiyorum 18 yaşıma 1 ay sonra gireceğim. Ama biraz korkuyorum:( cevapla
Hacer Gedik Rinoplasti ameliyatı olanlar var mı? Ne kadar sürer? Burun kemiğimde eğrilik olduğu için doktor estetik ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Bende bunun için kendimi hazırlıyorum. Nasıl bir ameliyat? Sonrasında iyileşme ne kadar sürer? cevapla
yorum yaz
Tüylerin Kalınlaşması Nasıl Önlenir? Kalın Tüyleri İnceltmek İçin Ne Yapılır?