Sağlık 11 Mart 2021 - 09:10:20

Ritim Bozukluğu Nedir? Sebebi ve Nedenleri

Ritim Bozukluğu Nedir? Sebebi ve Nedenleri

Ritim bozukluğu; aritmi olarak nitelendirilen, kalp hastalarında ve bunun yanı sıra sağlıklı kişilerde de görülebilen, kalp ritmindeki koordinasyonun bozulması sonucunda meydana gelen bir hastalıktır.

Ritim Bozukluğu Nedir, Ne Demek?

Kalbin çalışması sırasında meydana gelen birtakım bozukluklar sonucunda ortaya çıkan ritim bozukluğu, kalbin çok hızlı atması ya da çok yavaş çalışması ile meydana gelir. Kalbin normalde daha fazla çalışması taşikardi, daha az çalışması ise bradikardi olarak nitelendirilmektedir. Ritim bozuklukları bazen çok tehlike arz etmemekle birlikte bazı durumlarda hayati tehlikeye neden olabilmektedir. Ritim bozukluğu meydana geldiğinde kalp vücuda gerekli miktarda kan gönderemez. Bu kişide nefes darlığı, bayılma, baygınlık ya da aniden ölüm meydana getirebilir. Fakat bu rahatsızlık saptandığı zaman kolayca tedavi edilebilmektedir.

Taşikardi ritim bozukluğunda en fazla görülen sebep olarak nitelendirilir. Kalbin dinlenme sırasında bile çok hızlı atması olarak belirtilir. Dakikada yaklaşık olarak 100 kere atması durumu olarak ifade edilir. Kalp atış hızı bazı durumlarda doğal olarak yükselebilir. Fakat herhangi bir neden yokken yükselirse ritim bozukluğu meydana gelebilir. Çünkü sebepsiz yere taşikardi görülmesi kalbin elektriksel sisteminden kaynaklandığı anlamına gelmektedir.

Ritim Bozukluğunun Sebebi Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Genel olarak kalp hastalarında görüldüğü düşünülse de ritim bozukluğu hemen herkeste meydana gelebilmektedir. Çünkü bu hastalığın bazı tetikleyicileri bulunmaktadır. Anemi, tiroid bezinin normale göre fazla ya da az çalışması, hormonal bazı bozukluklar, bağ dokusunda görülen bazı hastalıklar bu rahatsızlığın oluşmasına neden olabilmektedir.

Önceden kalp krizi geçirmiş olan hastalarda bu tarz bir rahatsızlığın oluşması oldukça olası bir durumdur. Doğumsal olan ya da sonradan meydana gelen kalp rahatsızlıkları da sebep olabilir. Bunların yanı sıra stres, depresyon, anksiyete, kansızlık, vitaminsizlik, yorgunluk, uykusuzluk, sigara kullanımı, alkol tüketimi, aşırı derecede kafein tüketmek ve uyuşturucu maddeler kullanmak ritim bozukluğu oluşmasında oldukça etkili sebeplerdir.

Aritminin Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Genel olarak ritim bozukluğu problemi yaşayan insanlar bu durumun farkında değillerdir. Belirtiler ise çarpıntı, kalp atışlarında düzensizlik görülmesi, kalbin neredeyse duracakmış gibi olması, kişinin göğsünde sanki kuş çırpınıyormuş gibi bir hisse sahip olması, boşluk hissinin meydana gelmesi, baş dönmesi yaşanması, nefes darlığı gibi bazı şikayetler bu rahatsızlığın belirtileri arasında gözlemlenmektedir. Kendinizde bu tarz değişiklikler gözlemliyorsanız mutlaka doktora başvurunuz.

Kalp Ritmi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ritim bozukluğu tedavisinde önemli olan bu hastalığa neden olan faktörün saptanmasıdır. Kalpte ritim bozukluğu meydana getiren etkenin belirlenmesi ve buna göre bir tedavi uygulanması gerekir. Neden dış kaynaklı mı yoksa iç kaynaklı mı diye tespit edilmelidir. Taşikardi ve bradikardi farklı rahatsızlıklar olduğu için tedavi aşamasının da farklı olması gerekmektedir. Öncelikle gerekli testler ile tanı koyulmalı ve ardından tedaviye başlanmalıdır. Doktor hastalığın nedenine ve şiddetine göre gerekli yöntemi uygulayacaktır.

  • ritim bozukluğu
  • ritim bozukluğu nedir
  • ritim bozukluğunun sebebi
  • ritim bozukluğunun belirtileri
  • ritim bozukluğu problemi
  • kalp ritmi tedavisi
  • kalpte ritim bozukluğu
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Yaşlanmayı Geciktiren Bitkiler ve Besinler Nelerdir?