Sağlık 09 Nisan 2021 - 11:40:34

Sakarca Otu Faydaları Nelerdir? Nasıl Pişirilir? Fiyatı Ne Kadar?

Sakarca Otu Faydaları Nelerdir? Nasıl Pişirilir? Fiyatı Ne Kadar?

Sakarca otu; aynı zamanda çökülce otu olarak bilinen kasım ve haziran ayına kadar yol kenarlarında, fındık bahçelerinde ve çayırlık yerlerde yetişen bir bitkidir.

Sakarca Otu Faydaları Nelerdir?

Daha çok Ordu ilimizde yetişen bir bitki türü olan sakarca otu, ağlık için pek çok faydası bulunan bir bitkidir. Sakarca otu nerede yetişir diye baktığımızda Orta ve Doğu Karadeniz başta olmak üzere hemen hemen Karadeniz Bölgesi'nin her yerinde yetişmektedir. Bitkinin çok fazla tüketilmesi ise zehirlenme meydana getirebilmektedir. Vücutta meydana gelen sivilcelerin giderilmesi için etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Çıban ve sivilce gibi oluşumların üzerine sürülebilen bu bitki, eğer ki yenerek tüketilirse vücuttaki iltihabın giderilmesini sağlar. Bununla birlikte kalp kasılmasının kuvvetlendirilmesine de destek olur.

Toksik etkileri bulunduğu için çökülce otu taze bir şekilde eğer ki fazla tüketilirse vücutta zehirlenme etkisi meydana getirebilir. Depresyon, ülser, kanser gibi ciddi hastalıklar için bu bitki tüketimi sağlanabilir. Zihinsel rahatsızlıkların ve ciddi fiziksel hastalıkların tedavisinde kullanılabilmektedir.

Sakarca Otu Nasıl Pişirilir?

Kızartması ya da mıhlaması yapılan sakarca otu yemeği oldukça lezzetlidir. Sizler için tarifleri şöyle belirtebiliriz:

Tarif 1:

Malzemeler:1 kilo sakarca,4 tane orta boy soğan, 4-5 tane yumurta, 1 kaşık tereyağ, karabiber ve tuz gereklidir.

Yapılışı: Öncelikle sakarca otlarını güzelce temizleyiniz. Kaynayan suyun içerisine atınız ve haşlanmasını sağlayınız. Sonrasında süzülür ve doğranır. Sonrasında soğanlar ince ince doğranır ve yağda kavrulur. Sonrasında sakarcanın suyunu sıkınız ve tuz ilave ederek kavurunuz. Sonrasında sakara otlarının içerisine yumurta kırılır. Biraz tereyağını kızdırıp yumurtaların üzerine dökünüz. Sonrasında üzerine bir kapak kapatıp kısık ateşte yumurtalar pişene kadar pişiriniz. İsteğe göre üzerine karabiber dökerek tüketebilirsiniz.

Tarif 2:

Malzemeler: 5 bağ sakarca, 1 tane havuç, 2 tane kuru soğan, 1 tane küçük boy patates, 3 yemek kaşığı pirinç, 5 tane yumurta, 1 demet maydanoz, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 çak kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pul biber ve tuz.

Yapılışı: Öncelikle sakarcalar güzelce ayıklanır ve temizlenir. Eğer sakarcanın başları iriyse bıçak ile ikiye bölünüz. Kaynamış tuzlu suyun içerisine sakarcaları koyunuz ve haşlayınız. Sonra içerisine pirinçleri ilave ediniz. Yaklaşık olarak 10 dakika kadar kaynatıp sonrasında süzünüz. Sonrasında tahtanın üzerinde iri iri doğrayınız. Daha sonra havuç ve patates rendelenir. Soğanları doğrayınız. Pul biber ve karabiberi yağda güzelce kavurunuz. Kavrulan karışımın içerisine patates, havuç, maydanoz ve patates ekleyiniz. Bir süre karıştırınız. Daha sonra içerisine sakarcaları ekleyip bir müddet pişirmeye devam ediniz. Daha sonra kaşık yardımı ile mıhlamanın üstüne küçük delikler açılır. Her birinin içine yumurta kırılır. Ağzı kapalı olarak 5 dakika kadar demlenir. İstenirse üzerinde kızdırılmış tereyağ gezidirilir.

Sakarca kavurması ya da kızartması sıklıkla tüketilen yiyecekler arasındadır. Özellikle Ordu ve çevresinde sık sık tüketilmektedir. Sakarca çorbası da yapılabilmektedir. Bu bitki istenilen şekilde tariflendirilebilir.

Sakarca Otu Fiyatı Ne Kadar?

Kasım ayından haziran ayına kadar tezgahlarda bulunabilmektedir. Ülkemizde bol miktarda yetişen sakarca otu satın almak istiyorsanız gerek internetten gerek marketlerden ya da pazardan alabilirsiniz. Fakat belirttiğimiz üzere pişirerek tüketilmelidir. Aşırı yenmemeli ve taze tüketim konusunda dikkatli olunmalıdır.

  • sakarca otu
  • sakarca otu faydaları
  • sakarca otu nerede yetişir
  • sakarca otu nasıl pişirilir
  • sakarca otu yemeği
  • sakarca kavurması
  • sakarca çorbası
  • sakarca otu fiyatı
  • sakarca otu satın al
  • çökülce otu
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir? Nasıl Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürer?