Sağlık 23 Kasım 2021 - 14:22:37

Şeker Yüklemesi Testi Neden Yapılır? Yapılmalı mı? Fiyatı ve Sonuçları

Şeker Yüklemesi Testi Neden Yapılır? Yapılmalı mı? Fiyatı ve Sonuçları

Şeker yüklemesi testi, hamile kadınlara yapılan bir tür sağlık testidir ve 24-28. haftalarda uygulanmaktadır.

Şeker Yüklemesi Testi Nedir? Ne Zaman Yapılır?

Hamilelik döneminde yüksek kan şekerinin tespit edilmesi amacı ile uygulanan şeker yüklemesi testi, anne adayına verilen bir miktar şeker karşısında vücudunun nasıl bir tepki verdiğinin gözlemlenmesidir. Sadece gebe kadınlara değil aynı zamanda obezite ve prediyabet için de uygulanabilmektedir. Bu test gebelerde 24-28. haftalarda yapılmaktadır.

Gebelik sürecinde, daha önce başına hiç gelmemiş olsa bile bazı kadınlarda diyabet problemi gözlemlenebiliyor. Bunun ana sebebinin ise insülin olduğu belirtilmektedir.. Adına Gestasyonel diyabet de konulabilecek bu rahatsızlık hamile kadınların yaklaşık %10'unda görülebilecek ve önlem alınırsa bebeğe hiçbir zararı olmayacak bir durumdur.

Hamilelik süreci boyunca kan şekerinin denge altında tutulabilmesi için doktor kontrolü şarttır. Bu şekilde testler yapılarak, anne adayının yaşayacağı tehlikeler önceden önlenmiş olmaktadır. Fakat anne adaylarına bu testin uygulanması için bazı kriterlerin yerine oturmuş olması gerekir. Şimdi, sizlerle bu kriterler nedir ve hangi durumlarda testler uygulanır, inceleyeceğiz.

Şeker Yüklemesi Testi Neden Yapılır?

Şeker yüklemesi testi, anne adaylarının diyabete maruz kalmaması için bir önlem mahiyetinde yapılmaktadır. Nitekim hamile olduğunuzu öğrendiğiniz zaman açlık şekeriniz kontrol edilerek herhangi bir riskin var olup olmadığı kontrol altına alınmaktadır. Bu şekilde teste çıkan sonuçlara göre kanda bulunan şeker seviyeleri ortaya çıkar.

Diyabet riski taşıyan anne adaylarına bu tanı konularak tedavi şeklinin doğru ilerlenmesi sağlanmaktadır. Bu test hamileliğin 24 ve 28. Haftaları arasında yapılarak kandaki şeker seviyesinin normal olup olmadığı ortaya çıkmaktadır. Unutulmaması gereken bir nokta var ki, diyabet riski tek bir faktöre bağlanabilecek bir rahatsızlık değildir. Genetik faktörlerden kaynaklanabildiği gibi, daha sonra da ortaya çıkabilir. Doktor kontrolünde yapılacak olan testler bunu ortaya çıkarmak için yeterli olacaktır.

Şeker Yüklemesi Testi Yapılmalı mı?

Hamilelik sürecinde anne adaylarına şeker yüklemesi testi zararlı mı, herhangi bir yan etkisi olur mu diye soracak olursanız buna tek bir yanıtla cevap verilmesinin oldukça zor olduğundan bahsedebiliriz. Çünkü bu konuda uzman görüşler değişkenlik göstermektedir. Bazı doktorlar zararı olmadığını bazısı ise zararı olduğunu belirtmektedir.

Bazı görüşlere göre, gebelik şekeri adı verilen diyabet gerçek manada asla bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Gerçekte şeker hastalığından ayrılan çizgisi ise anne adaylarının bu durumdan doğum yaptıktan hemen sonra kurtulabiliyor olmasıdır. Bir kadına bu testi farklı dönemlerde uyguladığımız zaman sonuç birbirinden farklı da çıkabilir.

Genel anlamda gebelikte şeker yükleme testinin bilimsel olarak herhangi bir zararı kanıtlanmış değildir. Fakat bu testin yapılmasının zor olduğu unutulmamalıdır.

Şeker Yüklemesi Testi Fiyatı Ne Kadar?

Gebelik döneminde pek çok anne adayının yaptırdığı şeker yüklemesi testinin fiyatı, hangi hastanede yapıldığına göre farklılık gösteriyor. Eğer özel hastanelerde tedavi görüyorsanız ödeyeceğiniz ücret, devlet hastanesinde test yaptıranlara göre yüksek olacaktır.

Fakat şunu belirtmemiz gerekiyor ki; doktorunuz size bu testi önermeden yaptırmamanız gerekir. Doktorunuzun gerekli görmesi önemlidir. Bilindiği üzere devlet hastanelerinde yapılan işlemlerde bazı giderleri SGK karşılamaktadır. Test işlemlerinden önce bu masrafın SGK tarafından karşılanıp karşılanmayacağını öğrenmelisiniz.

Şeker Yüklemesi Testinin Sonuçları Nedir? Kaç Günde Çıkar?

Eğer anne adayının kan şekeri yüksek çıktıysa ve diyabet sıkıntısı ile karşı karşıya ise doğum yaptıktan sonra bebeğin akciğerlerinin az gelişmesinden kaynaklanan solunum problemleri ortaya çıkabilir. Doğumdan sonra olması gerekenden çok daha fazla kilo almış olan bebekler anne adaylarının diyabete maruz kalmasından kaynaklanıyor olabilir. Bunun tam aksine bebeğin olması gerekenden küçük olması da sonuçlar arasındadır.

Eğer kan şekeri bu süreçte yüksekse ve tedavi edilmezse kulak anomalileri ve böbrek anomalileri de rastlanabilecek risk faktörleri arasında yer alıyor. Daha önce riskli bir hamilelik geçirdiyseniz, ölü bebek dünyaya getirdiyseniz ya da anormal bir doğum hikayeniz varsa bunu mutlaka doktorunuzla paylaşmanız gerekiyor.

Genel anlamda şeker yüklemesi testi sonucu aynı gün çıkabilmektedir. Bazen hastanenin yoğunluğuna göre süre değişebilmektedir.

  • şeker yüklemesi
  • şeker yüklemesi testi
  • şeker yüklemesi testi nedir
  • şeker yüklemesi testi ne zaman yapılır
Yorumlar
Handan Saral Hamileyken şeker yüklemesi testi yaptırdım doktorum gerekli görmüştü. Bir zararını görmedim açıkçası. cevapla
Gülşen Erçetin Şeker yüklemesi sonucu 145 ise bunun anlamı nedir? Bu testin mutlaka yapılması gerekiyor mu? Hamilelikte kaçıncı aylarda yapılması doğru olur? Yapılmazsa kötü bir sonuca neden olur mu? Fiyatı gayet uygun merak edenler varsa. cevapla
yorum yaz
Hakiki Deri Nasıl Anlaşılır? Gerçek Deri ile Suni Deri Arasındaki Fark