Sigaranın zararlarından haberdar olan kişiler sigarayı farklı yollarla bırakırlar ancak sonraki günlerde içlerinde çok yoğun bir biçimde sigara içme isteği oluşur. Bu isteğe de sigara krizi ismi verilmektedir.
Sigara Krizi Nedir? Nasıl Olur?
Sigara kullanan kişilerin sürekli olarak bu ürünü tüketme istekleri içerisinde yer alan ve nikotin ismi verilen maddeden kaynaklanmaktadır. Bu madde, insan vücudunda belirli bir oranda bağımlılığa sebep olurken insanların sigarayı bırakmasını zorlaştırmaktadır. Sigarayı bırakmak isteyen kişiler için birçok farkı yöntem olurken bu yöntemler arasından kendilerine en uygun olanları seçen kişiler bu sayede sigarayı bırakarak daha sağlıklı bir hayat sürmeye başlarlar. Ancak sigarayı bıraktıktan sonraki ilk dönemler çok zor geçecek ve sürekli olarak sigara içmek isteyeceklerdir. Bu istekleri kendilerinin çok daha sinirli olmasına sebep olurken bu dönem sigara krizi olarak isimlendirilir ve psikolojik açıdan aşılması oldukça zor olabilir.
Sigara Krizinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Sigara krizini aşabilmek için sebeplerinin iyi analiz edilmesi ve bunun üzerinde durularak bu kriz döneminin aşılması gerekmektedir. İlk olarak sigara kullanımını rahatlatıcı bir olay olarak gören kişilerin krizi en iyi biçimde atlatabilmeleri için bu dönemde sinir ve stresten uzak durmaları gerekmektedir. İş hayatlarında ya da sosyal hayatlarında biraz daha pasif kalmaları onların bu dönemi daha rahat atlatmasına sebep olabilir. Bazı kişiler ise kriz dönemlerini en iyi şekilde atlatmak için meşgul olmayı tercih eder. Eğer sigara içen kişiler böyle bir kişiliğe sahipse, bu durumda daha çok kendilerine eğitimlerine ya da işlerine vermeleri önerilmektedir. Bunun yanı sıra kişilerin yemeklerden sonra sigara ihtiyaçları oluşabildiğinden bu dönemleri çerezler ya da meyve tüketimi ile atlatmaları daha doğru olacaktır.
Sigara Krizinin Nedenleri Nelerdir? Neden Olur?
Sigara krizinin nedenleri içerisinde psikolojik sebepler her zaman başrolü oynamaktadır. İnsanlar, sigarayı bıraktıktan sonra günlük hayatları içerisinde sürekli olarak akıllarını sigaraya yönlendirdiklerinde bu durum krizlere sebep olabilir. Sigaranın yemeklerden sonra çok iyi geldiğini düşünen kişiler yemekten sonra kendilerini bu aktiviteye şartlarlarsa bu durumda kriz yaşamaları olağan olacaktır. Bunun yanı sıra etrafındaki insanların içmeye devam etmeleri de kişilerin isteğini arttırarak sigaraya tekrar başlamalarına sebep olabilir. Krizlerin daha rahat atlatılması için bu etmenlerden uzak durmak önem arz eder.
Sigara Krizi Ne Zaman Başlar? Kaç Gün Sürer?
Nikotin tüketen kişilerin 15 dakikanın sonrasında kanlarında yer alan nikotin miktarları düşmeye başlar. Bu durumda vücudun yavaş yavaş tekrar sigaraya ihtiyaç duymasının başlangıcı anlamına gelir. 40 dakika sonrasında nikotin tamamen sıfırlanır ve bu dönemde istek maksimum düzeye çıkar. Genel olarak krizler de 1 saat sonrasında başlayabilirken eski dönemdeki sigara tüketimine göre saatlerce devam edebilir. Sigara krizi döneminde çok sakin olmak, zihni berraklaştırmak ve sigarayı bırakma başarısına odaklanmak gerekirken ancak bu şekilde sigaradan kurtulmak mümkün olabilir.