Sağlık 30 Temmuz 2023 - 10:54:47

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Akciğer Ne Zaman Normale Döner?

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Akciğer Ne Zaman Normale Döner?

Sigara dumanındaki zehirler akciğer tarafından emildiğinde, tüm zehirli maddeler, bakteriler ve toksinler buraya yapışır ve tahribata yol açar. Sigarayı bıraktıktan sonra akciğerdeki hasarın giderilmesi zaman almaktadır. Sigarayı bıraktıktan sonra akciğer ne zaman normale döner?

Sigarayı Bırakınca Akciğer Eski Haline Döner mi?

İçerisinde bulunan nikotin nedeniyle bağımlılık meydana getiren sigara, hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak kişide devamlı olarak sigara içme isteği uyandırmaktadır. Başlarda 1-2 tane ile başlanır fakat zaman içerisinde beyin nikotine alışır ve daha fazlasını ister. Bu durum sonucunda ise sigaraya bağımlılık meydana gelir ve günlük tüketimlerde artış gözlemlenir.

İçilen her sigara ise akciğerlerin daha fazla zarar görmesine neden olur. Çünkü bu tütün maddesi içerisinde binlerce zehirli madde barındırmaktadır ve duman her çekildiğinde bunlar akciğere yapışır. Devamlı içildiğinde akciğer kendini temizleyemez ve zaman içerisinde fonksiyonlarını kaybetmeye başlar. Bunun sonucunda da kanser, koah gibi hastalıklar meydana gelir.

Akciğerin kendini yenilemeye başlaması için sigaranın tamamen bırakılması gerekmektedir. Sigarayı bıraktıktan birkaç gün sonra daha rahat nefes almaya başlarsınız. Bunun nedeni akciğer kapasitesinin artmasıdır. Sigaradan sonra akciğerde hasar görmüş hücrelerin her biri farklı periyotlarda kendini yenilemektedir. Bu nedenle bir anda değil zaman içerisinde yenilenme meydana gelmektedir.

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Akciğer Kendini Yeniler mi?

Nefes almamıza yardımcı olan akciğer kendini ortalama olarak 1 yılda yenilemektedir. En az yenileme süresi ise 6 aydır. Fakat bu süre kişinin akciğerinin hangi durumda olduğu ile alakalıdır. Eğer ki 20 yıl boyunca günde 1 paket sigara içmiş biriyseniz akciğeriniz oldukça yıpranmıştır ve kendini yenilemesi oldukça zaman alacaktır. Hatta eski haline hiç dönmeyedebilir.

Sağlıklı bir yaşamınız ve düzenli beslenme alışkanlığınız varsa ve sigaradan başka kötü bir alışkanlığınız yoksa daha kısa sürede yenilenme sağlayabilir. Eğer ki akciğerinizin kendini onarmasını istiyorsanız herhangi bir şekilde sigara içmemelisiniz, detoks uygulamaları yapmalısınız ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığına sahip olmalısınız. Bu şekilde zaman içerisinde bir yenilenme sağlayabilirsiniz.

Sigarayı bıraktıktan 6 ay sonra akciğer kendini yenilemeye başlar ve ortalama 1 yıl içinde büyük oranda normale dönmüş olur.

Sigaranın Zarar Verdiği Organlar

Bağımlılık meydana getiren bir tütün maddesi olan sigara başta akciğer olmak üzere, üst solunum yolları, kulak burun boğaz, gırtlak, mide, kalp gibi hemen hemen vücuttaki tüm organlara zarar verir. Çünkü sigaradan bulaşan zehirli maddeler kan yolu ile tüm vücuda ve organlara yayılır. Sigara içmek en fazla akciğer kanserine neden olsa da kalp krizi, genital organlarda görülen rahatsızlıklar, beyin damar sistemindeki oluşan zararlar ve ciltte kırışıklık gibi pek çok olumsuz durumu da beraberinde getirmektedir.

Sigarayı bıraktıktan sonra da vücudun eski haline dönmesi hayli zaman almaktadır. Kalp sigaradan en fazla etkilenen organlardan biridir ve zarar görmüş bir kalp organı kendini yaklaşık olarak 10 yılda yenilemektedir. Sigara hem fiziksel hem psikolojik hem de ekonomik anlamda bütünüyle zarar meydana getiren bir türün maddesidir.

Sigaradan Sonra Akciğer Nasıl Temizlenir?

Sigaranın verdiği zararlardan kurtulmak ve akciğerin temizlenmesini sağlamak için bazı doğal kürlerden yararlanabilirsiniz. Akciğer detoksu yaparak toksinlerden, bakterilerden kurtulabilir ve akciğerde onarım sağlayabilirsiniz. Keçiboynuzu kürü, tere çayı, yeşil elma kürü gibi evde uygulayabileceğiniz basit tarifler ile akciğerde yenilenme sağlayabilirsiniz. Sigaradan sonra akciğeri temizlemek diğer organlarında yenilenmesine yardımcı olur.

  • sigarayı bıraktıktan sonra akciğer
  • sigaradan sonra akciğer
  • sigaradan sonra akciğer nasıl temizlenir
  • sigaradan sonra akciğeri temizlemek
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Adet Kabı Nedir? Ne Kadar? Nasıl Kullanılır?