Sağlık 13 Aralık 2020 - 06:43:09

Soya Fasulyesi Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Soya Fasulyesi Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Doğu Asya'ya özgü bir baklagil olan soya fasulyesi, uzun ömür sırrı olarak nitelendirilen, yüksek protein değerine sahip olan, çok eski zamanlardan bu yanan bilinen bir besin türüdür.

Soya Fasulyesi Nedir? Özelikleri Nelerdir?

Daha çok Güney ve Kuzey Amerika, Asya ülkelerinde yetiştirilen soya fasulyesi, protein açısından oldukça zengin ve yaklaşık olarak vücut için gerekli olan 8 amino asidi içeren tek besin olarak nitelendirilmektedir. Metabolizma hızının artmasını sağlayan bu sebze aynı zamanda kansere karşı koruyucu etkisi ve insan sağlığı için pek çok olumlu yönleri bulunan bir besin çeşidi olarak nitelendirilmektedir. Dünya üzerine en fazla tüketilen baklagiller arasında yer alan ve en sağlıklı yiyecekler arasında gösterilen soya fasulyesi, son yıllarda popüler hale gelmiş olan bir besindir.

Beyaz tohumlu ve boyu yaklaşık olarak 1 metre civarında olan soya fasulyesi, sadece yiyecek olarak değil aynı zamanda alkol, ilaç kağıt, gübre ve yağ endüstrisinde kullanılan bir besin olarak tanımlanmaktadır. Sindirim sistemini iyileştirici etkileri bulunan ve insan vücudu için pek çok vitamin ve mineralin karşılanmasını sağlayan bu sebzenin pek çok faydası ve olumlu etkisi bulun maktadır.

Soya Fasulyesinin Faydaları Nelerdir?

Akciğer, kolon, göğüs, mide ve prostat kanseri gibi hastalıklardan vücudu koruyan soya fasulyesi aynı zamanda iyileşme süresinde de etkili olmaktadır. Sadece kanser değil aynı zamanda osteoproz, kalp krizi gibi pek çok kronik hastalığa karşı da etkili olmaktadır. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korumaktadır. Yaşlanmaya bağlı olarak meydana gelen hastalıkları önleyen soya fasulyesi özellikle alzheimer riskinin azlamasını sağlamaktadır.

Kalsiyum açısından oldukça zengin olan soya fasulyesi, kemik gelişimini desteklerken aynı zamanda kemik kökenli hastalıkların giderilmesini de sağlamaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücuda enerji veren bu besin gribal enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olur. Vücuttaki şeker oranının dengelenmesini ve düzenlenmesini sağlayan soya fasulyesi, aynı zamanda şeker hastalığı yaşayanlar için de son derece faydalı olmaktadır.

Magnezyum bakımından zengin olan soya fasulyesi, metabolik aktiviteleri düzenlerken aynı zamanda stresin etkilerini azaltır ve beraberinde uyku düzenin sağlanmasına yardımcı olur. Oldukça önemli bir protein kaynağı olarak gösterilen soya fasulyesinin yararlarına baktığımızda hücrelerin sağlıklı olmasını ve dengeli büyümesini sağlamaktadır. Vücutta iştah dengesi meydana getiren soya fasulyesi, sağlıklı kilo alma ve kilo verme konusunda yardımcı olmaktadır. İçerisinde yer alan B vitamini ve folik asit sayesinde gebe kadınlar için oldukça faydalı etkiler meydana getirmektedir.

Soya Fasulyesi Nasıl Tüketilir?

Vücut için pek çok faydası olan soya fasulyesi hem taze hem de kuru haliyle tüketilebilmektedir. Özellikle vejeteryan menülerinde vitamin kaynağı olarak nitelendirilen bu besin, kendine özgü yemeği yapılarak tüketilebilirken aynı zamanda farklı yemeklerin yanında servis de edilebilmektedir. Yapısı sert olduğundan dolayı güzel pişmesi için 1 gece önceden suda bekletilmelidir. Ertesi gün ise bol suda yıkanarak haşlanma işlemi uygulanmaktadır. Yaklaşık olarak 20-25 dakika haşlandıktan sonra yumuşar ve sonrasında tarife uygun olarak tüketilebilir.

Soya Fasulyesi Fiyatı Ne Kadar? Nerede Satılır?

Son yıllarda ülkemizde de sık tüketilen besinler arasında yer alan soya fasulyesi fiyatı çok pahalı değildir. Yağı da sıklıkla tüketilmektedir. Bu besine ulaşmak oldukça kolaydır. Geniş bir kullanım alanına sahip olan soya fasulyesi marketlerde ve pek çok yerde satılmaktadır. Sizler de satın alıp düzenli olarak tüketerek sağlıklı etkilerinden yararlanabilirsiniz.

  • soya fasulyesi
  • soya fasulyesi nedir
  • soya fasulyesinin faydaları
  • soya fasulyesinin yararları
  • soya fasulyesi nasıl tüketilir
  • soya fasulyesi fiyatı
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Stockholm Sendromu Nedir? Nasıl Kurtulunur?