Sağlık 27 Nisan 2023 - 18:17:18

Sp Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Sp Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Görülme sıklığı çok fazla olmayan SP hastalığı beyinde yaşanan zedelenme sebebiyle duruş ya da hareket bozukluklarının oluşması durumudur.

Sp Hastalığı Nedir, Ne Demek?

İnsanların, fiziksel görünüşlerini etkileyen çok sayıda farklı rahatsızlık bulunur. SP hastalığı da bu hastalıklardan birisi olurken Serebral Palsi kelimelerinin kısaltılmasıdır. Bu kelimeler beyin felci anlamına gelirken beynin belirli bir bölgesinde kendisini göstermektedir. Bu durumda kişilerin duruşlarında bir anormallik meydana gelirken hareket kabiliyetleri de normal kişiler gibi olmaz. Bu kişilerin hayatlarına koltuk değnekleri ile devam etmesi gerekirken oldukça zor bir hastalık olarak nitelendirilebilir.

Sp Hastalığı Nedenleri Nelerdir? Neden Olur?

Genel olarak SP hastalığı doğuştan kendisini göstermektedir. Bu durum, annenin geçirdiği farklı hastalıklardan dolayı gerçekleşebilir. Eğer hamilelik döneminde anneler, kızamık gibi döküntülü rahatsızlıkları yaşarlarsa bu durumda çocuklarda beyin zedelenmesi yaşanabilir. Bunun yanında anne ile çocuk arasında kan uyuşmazlığının olması, bu dönemde geçirilen travmalar, röntgen ışınları çok fazla kalınması gibi durumlar da anne karnındaki bebeği etkilemektedir. Hamilelik döneminin ardından doğum anında yaşanan sorunlar da bu rahatsızlığı tetikleyebilir. Geç ya da erken doğum durumu, doğumda bebeğin oksijensiz kalması ve zor bir şekilde gerçekleşen doğumlarda bebeklerde beynin belirli bir bölümünde zedelenmeler yaşanabilir. Bu sebeple annelerin ve doktorların hamilelik ve sonrasındaki doğum aşamasında çok dikkatli olması gerekmektedir.

Sp Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Nasıl Oluşur?

SP hastalığının insanlar üzerindeki etkileri oldukça rahat bir şekilde fark edilebilir. İlk olarak kişilerde hareket güçlüğü yaşanmaktadır. Normal şartlar altında hiç zorlanmadan yapılabilecek hareketlerin gerçekleştirilemem durumu bu sorunun ilk izleri olabilir. Bunun yanı sıra aşırı gerginlik gibi etkiler de kendisini gösterebilmektedir. Kaslarda büyük oranda bir güçsüzlük hali ortaya çıkarken bu durum kişilerin doğru bir biçimde duramamasına ve hareket edememesine sebep olmaktadır. Beyinde yer alan hasarın seviyesine göre bazı kişilerde titreme ya da istem dışı hareketler de görülmeye başlanabilir. Bunlara ek olarak beyindeki hasar nadir de olsa duyu organlarını hedef alarak kişilerin görme, işitme ya da koklama gibi duyularının doğru bir şekilde çalışmamasını sağlayabilir. Bunlar da serebral palsi belirtileri arasında yer almaktadır.

Sp Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Serebral palsi hastalığna sahip olan çocuğun tamamen iyileştirilmesi çok mümkün olmamaktadır. Beyninde yaşanan zarar tam olarak geri getirilemez ve bu sebeple de bireyler hiçbir zaman tamamen normal bir kişi haline gelemezler. Ancak bunun yanında belirli eğitimler ile birlikte insanların gelişmesi sağlanabilir. Bu eğitim, tamamen uzman kişiler tarafından verilirken ailelerin de buna en iyi şekilde destek olması gerekmektedir. Bu aşamada kişilerin hareket bozuklukları ya da duruşları belirli bir oranda düzeltilebilirken bunun yanı sıra çeşitli beceriler kazanmaları da sağlanabilmektedir. Dünyanın en zor hastalıklarından birisi olarak gösterilen SP hastalığı geçiren kişilere her zaman destek olunması ve daha kolay bir yaşam sürebilmeleri için her adımın atılması gerekmektedir.

  • sp hastalığı
  • sp hastalığı nedir
  • sp hastalığı nedenleri
  • serebral palsi
  • serebral palsi belirtileri
Yorumlar
Başak sönmez Sp hastalığı tedavisi nasıl yapılır? Doğuştan oluşan bir hastalık mı? Serebral palsi belirtileri nelerdir? Bu hastalığın oluşum nedenleri nelerdir? Farklı tipleri ve çeşitleri var mı? Yoksa tek bir şekilde mi karşımıza çıkıyor? cevapla
Figen Dereli SP hastalığı fizik tedavi yöntemler ile iyileşme sağlar sanırım diye düşünüyorum. Beyin zedelenmesi sonucunda oluştuğu için kişinin normal hareketleri belki geri kazandırılabilir. Bu hastalığa sıkça rastlayabiliyoruz. Önemli olan şey ise tedaviyi bırakmamak bence. cevapla
yorum yaz
Manda Yoğurdu Neye İyi Gelir? Nasıl Yenir?