Stres, vücuttaki hormon dengesinin bozulmasına yol açan bir olgudur ve bu durum saçlarda dökülme oluşmasına neden olabilmektedir.
Stresten Saç Nasıl Dökülür?
Her hastalığın nedeni olabilecek stres; saç dökülmesine de neden olabilen bir durumdur. Değişen dünya yapısı ve artan sorumluluklar ölçüsünde her geçen gün insanlarda stres artmaktadır. Özellikle ergenlik döneminde ve genç insanlarda stres daha fazla oluşmaktadır. Gelecek kaygısı bunların en başında gelmektedir. Yapılan incelemelere göre dünya üzerinde pek çok kişide erken yaşta saç dökülmesi oluşmaktadır. Genetik faktörler ya da sağlıksak sebepler bu konuda oldukça etkili olabilirken bir diğer neden olarak stres gösterilmektedir.
Saçlarımız canlıdır ve tükettiğimiz besinler, içtiğimiz sular, yaşadığımız duygular, mutluluklar sevinçler her türlü durum onları etkileyebilmektedir. Günlük hayatta pek çok şey saç köklerinin beslenmesini önleyebilir. Stres zaman içerisinde depresyon meydana getirebilir ve psikolojik hastalıklar daha fazla saç dökülmesine neden olabilir. Eğer ki gün içerisinde aşısı stresliyseniz ve saç dökülmeleri meydana geliyorsa öncelikle stresin ve üzüntünün kaynağına inmelisiniz. Öncelikle bu konuları netleştirmeli ve gerektiği durumlarda dermatologlardan destek almalısınız.
Stresten Saç Beyazlar mı?
Yoğun bir stres altında olmak deriyi kontrol eden kök hücreleri ve saç rengini olumsuz yönde etkilemektedir. Yapılan birtakım deneyler ve araştırmalar sonucunda stresin saç pigmentlerini azalttığı ve saçlarda beyazlama etkisi meydana getirdiği gözlemlenmiştir. Genetik özelliklere göre kişilerde 30 yaşından sonra saçlarda beyazlama etkisi meydana gelmektedir. Fakat dış etkenler de bu duruma katkı sağlayabilmektedir.
Saçların beyazlaması, melanin hormonu yaratan melanosit kök hücresinin zarar görmesi sonucunda meydana gelmektedir. Stres yaptığınızda vücutta hormonal birtakım değişiklikler meydana gelmektedir. Vücutta meydana gelen adrenalin, sinir sistemini etkileyerek stres oluşmasına neden olur. Bunun sonrasında ise kalp atışının hızlanması ve tansiyonun yükselmesi meydana gelir. Bu durum melanin hormonunun üretimi düzensizleştirir ve hem saç köklerinin azalması hem de saçların beyazlaması gibi etkiler meydana gelir. Pigment yenileyen kök hücrelerinin yok olmasında stresin büyük katkısı bulunmaktadır. Eğer kök hücreler zarar görürse ve kaybolursa pigmentler tekrardan yenilenmez ve bu durum kalıcı etki meydana getirebilir.
Stresten Beyazlayan Saç Eski Haline Döner mi?
Stres vücut işleyişini etkileyen bir olgudur ve kesinlikle önlenmelidir. Stres sonucunda saçlarda dökülme meydana geldiğinde saç ekimi yaptırmak gibi farklı çözümler oluşturabilirsiniz. Fakat saç pigmentlerinde azalma meydana gelmesi sonucunda beyazlama oluşması geri dönüşü olan bir durum değildir. Bu nedenle yoğun bir stres altındaysanız ve saçlarınızda beyazlama fark ediyorsanız mutlaka bu durumu önleyecek bazı önlemler almalısınız.
Stresten Saç Dökülmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Günümüzde hem kadınlarda hem de erkeklerde meydana gelen saç dökülmelerini önlemenin farklı pek çok yöntemi bulunmaktadır. İlaç tedavisi sık uygulanan yöntemlerden biridir. Saçların inceldiği ve zayıfladığı alanlarda uygulanan ilaçlar, saçların sayısını arttırma, saçların kalınlaşmasını ve gürleşmesini sağlayan etkiler meydana getirmektedir. Saç mezoterapisi saçın sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için uygulanan bir başka tedavi yöntemidir. PRP ve saç ekimi de saç dökülmesi problemini çözen yöntemler arasında yer almaktadır. Doğal bazı yöntemler de saçların güçlenmesi için faydalı olabilmektedir.