Sağlık 22 Aralık 2020 - 10:18:37

Telomer Nedir? Ne İşe Yarar? Telomer Kısalması Nasıl Önlenir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Telomer Nedir? Ne İşe Yarar? Telomer Kısalması Nasıl Önlenir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

DNA sarmalında yer alan kromozomların ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalara telomer adı verilmektedir. Bunlar doğumdan ölüme kadar olan sürede azalır. Hücrelerin bölünmesini ve cildin daha genç görünmesine yardımcı olurlar. Her kromozom ucunda 92 tane bulunmaktadır.

Telomer Nedir, Ne Demek?

Telomer hücre bölünmesini sağlayarak bölünen dokuların korunmasına yardımcı olur. Bir insan doğduğum 15000 telomere sahiptir. Hücrelerin genç ve daha sağlıklı olmasına yardımcı olurlar. İnsan yaşlandıkça vücudundaki bu parçaların sayısı da azalır. Bu durum ciltte kırışıklıklara ve yaşlanmaya sebep olur. Bunların kısalmasına sebep olan dış faktörler ve çeşitli sebepler bulunur. İnsan vücudunda daha genç görünmeyi sağlayan parçalar olduğundan ve DNA sarmalında yer aldığından kişinin ömrü boyunca azalarak vücudunda yer almaktadır. Kısalmasını ve azalmasını önlemek için çeşitli işlemler yapılır. Bunlardan düzenli cilt bakımları ve sağlıklı beslenme büyük rol oynar.

Telomer Ne İşe Yarar? Yararları Nelerdir?

Bu parçalaırn vücutta yaşlandıkça azalması çeşitli rahatsızlıklara da sebep olmaktadır. Vücut yaşlandıkça hücre yenilemesi olmadığından bu parçalarda de azalarak yaşlılık belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olur. Sağlıklı hücrelerin korunması için bunların kısalmasını durdurmak ya da yavaşlatmak gerekir. Kişinin yaş aldıkça dış görüntüsünde meydana gelen değişiklikler bunların hızlı bir şekilde kısaldığını gösterir. Böylece kişi bu dokuların zayıflamasından ve kısalmasından dolayı önlem almak zorundadır. Hücreler yaşın ilerlemesi ile beraber kendini yenileyemeyebilir. Sigara, alkol, düzensiz beslenme, obezite ve çeşitli sağlık sorunları bu dizilerin kısalmasına sebep olur. Sağlıklı beslenme ve kötü alışkanlıklardan uzak durularak düzenli bakım yapıldığı takdirde telomer kısalması yavaşlatılabilir.

Telomer Kısalması Nasıl Önlenir?

Doğum ile beraber insan vücudunda bulunan bu diziler yaşlandıkça düzenli olarak kısalma gösterir. Bu dizilerin kısalması DNA sarmalını koruduğundan ve hücrelerin daha genç kalmasını sağladığından tamamen yok olduğunda kişinin hücreleri savunmasız kalmaktadır. Özellikle bağışıklık sistemi ani bir şekilde çöküşe geçer. Çeşitli rahatsızlıklar meydana gelerek kişinin sağlığını tehdit eder. Bunların sağlıklı bir şekilde kısalmasını durdurmak ya da yavaşlatmak için özellikle beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Hücre yenilemesinin durduğu yaşlarda kişinin dışarıdan destek alması gerekmektedir. Cilt bakımları düzenli ve egzersizleri aksatmadan yapan kişilerde daha genç bir görünüm elde edilir. Dna dokusunun desteklenmesi bu parçaların yapısının da korunmasına yardımcı olur.

Telomer Neden Kısalır? Sebepleri Nelerdir?

Çoğu insan yaşlılık belirtilerinin ortaya çıkmasının nedenleri arasında telomer kısalmasının olduğunu bilmemektedir. Bu yüzden yanlış beslenme ve yanlış bakımlar kişinin daha çok zarar görmesine sebep olur. Yaşlı bir bireyde bu dizilerin sayısı 4000 civarındadır. Hızlı bir yaşlanma var ise bu rakam daha da aşağıya düşebilir. Kişinin daha genç ve sağlıklı olması için düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve bakımlarını eksiksiz yaptırması gerekir. Hücre dokusunu destekleyici bir şekilde vitamin ve minerallerin vücuda doğru alınması hızlı yaşlanmaya engel olacaktır.

  • telomer
  • telomer nedir
  • telomer kısalması
Yorumlar
Sevcan Kotanoğlu Telomer uzatma nasıl yapılır? Vücudun yaşlanmasını engelleyen bir parça olduğunu duymuştum. Kısalmasını engellemek için ne yapmak gerekiyor? Düzgün beslenmek yaşlanmayı geciktirir mi? Bunun hapı işe yarıyor mu kullananlar var mı? cevapla
Kübra Yücel Telomer etkisi vücutta yaşlanmayı geciktirici ve aynı zamanda hücre bölünmesi sağlayarak daha genç görünmeyi sağlamaktadır. Bazı ünlüler de genç kalma sırrını buna borçluymuş. Uygulama nasıl yapılıyor bilmiyorum ama fiyatı biraz yüksekmiş. cevapla
yorum yaz
Lohusa Psikolojisi Ne Kadar Sürer? Nasıl Atlatılır?