Hormon salgılama görevi bulunan tiroid bezinin yeteri kadar hormon salgısı gerçekleştirmemesi durumu tiroid bezi eksikliği olarak tanımlanmaktadır.
Tiroid Bezi Eksikliğinde Neler Olur?
Vücudumuzun dengeli bir biçimde çalışabilmesi için hormonların gerekli düzeyde seyretmesi gerekmektedir. Vücudumuzda bulunan iç organların bazıları çeşitli hormonlar salgılarken tiroid bezleri de bu organlar arasında yer alır. Boyun kısmında bulunan bu bezlerden T3 ve T4 hormonları salgılanmaktadır. Bu hormonların vücuda çok sayıda katkısı bulunduğundan eksikliğinde ciddi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu hormonların yeterli düzeyde salgılanmaması hipertiroidi ismi verilen hastalığı tanımlar. Bazı yerlerde zehirli guatr olarak da bilinen bu rahatsızlıkta insanlar günlük hayatlarındaki aktivitelerine devam etmekte zorluk yaşamaktadır.
Tiroid Bezi Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?
Tiroid bezlerinde ve bu bezlerin salgıladığı hormonlarda yaşanan sorunlar farklı hastalıkları işaret edebilmektedir. Kandaki hormon değerlerine göre fark edilen bu durum, erken tedavi yapılırsa çok büyük sorunlar ortaya çıkarmadan çözülebilmektedir. Tiroid hormonlarının eksikliği durumunda ilk olarak hipofiz bezi hastalıkları incelenmektedir. Hipofiz bezi, tiroid hormonlarının düzeyini yönetmekle görevli olan yapıdır. Bu sebeple de tiroid eksikliğinde bu yapının bozulmalarından kaynaklı sorunlar oluşabilmektedir. Bunun yanı sıra tiroid bezinin farklı sebeplerden dolayı hasar alması da bu durumu tetikleyebilir. Tiroid bezinde oluşan hasarlar ile kendisini gösteren hastalıkların da incelenmesi gerekmektedir. Hipertiroidi, guatr ve tiroid kanseri insanlarda hormon düzeylerinin istenen seviyede olmaması durumunda kendisini gösteren en yaygın hastalıklardır.
Hipotiroidi Kimlerde Görülür? Kimler Risk Altındadır?
İnsanlarda tiroid eksikliğinde kendisini gösteren hastalıklar bazı kişilerde çok daha yaygın görülmektedir. İlk olarak genetik etmenler son derece önemlidir. Ailesinin sağlık geçmişinde bu rahatsızlıklar bulunuyorsa bireyler ciddi şekilde risk altında görülmektedir. Bunun yanı sıra daha öncesinde tiroid ameliyatı geçirmiş olan kişiler de bu rahatsızlıklara yakalanma riski oldukça yüksek olan insanlardır. Ülkemizde tüketimi oldukça yüksek olan sigara da bu rahatsızlıkları tetikleyen zararlı maddelerden bir tanesi olarak görülür. Kadınlarda ise menopoz dönemine girildiğinde bu eksiklik ile ortaya çıkan rahatsızlıklar daha sık görülebilmektedir. Son olarak baş ve boyun bölgesinden ışın tedavisi gören kişilerde radyasyon sebebiyle bu sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Hipotiroidi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tiroid bezinin salgılarında görülen eksikliklerde farklı tedavi seçenekleri ortaya çıkar. Eğer yalnızca kişinin vücudunda hormonal eksiklikler varsa bu durumda kişilere dışarıdan hormonlar verilerek hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam etmeleri sağlanabilmektedir. Bu kişilerin hayatlarına devam etmeleri için sürekli olarak ilaç kullanmaları şart olacaktır. Eğer insanlarda bu eksikliğin sebebi tiroid kanseri ise tedavide ilaçlar fayda etmeyebilir. Bu durumda radyoterapi ya da cerrahi müdahale gerekli olacaktır. Bu bölgede yer alan nodüllerinde iyi huylu ya da kötü huylu oluşu tedaviyi de ciddi şekilde etkilemektedir. Sıklıkla görülebilen tiroid bezi eksikliğinde tedavi süreci doktorlar tarafından doğru bir şekilde yönetilirse insanlar rahatlıkla yaşantılarına normal bir şekilde devam edebilmektedir.