Sağlık 10 Ekim 2023 - 23:59:44

Tsh Nedir? Normal Değerleri Kaç Olmalı? Yüksekliği, Düşüklüğü ve Tedavisi

Tsh Nedir? Normal Değerleri Kaç Olmalı? Yüksekliği, Düşüklüğü ve Tedavisi

TSH; tiroit stimülan hormon olarak tanımlanan, tiroid uyarıcı hormon şeklinde açıklanan, hipofiz bezinin ön kısmından salgılanan, glikoprotein yapıda bir hormondur.

Tsh Nedir, Ne Demek?

TSH tanımı tiroid hormonu olarak karşımıza çıkar. Tiroid hormonu ise beynin içerisinde bulunan hipofiz bezi aracılığı ile salgılanan hormona verilen isimdir. Tiroid bezinin içerisinden çok fazla hormon salgılandığında kanda bulunan T4 ve T3 oranları artış göstermektedir. Bu işlemin sonucunda Tsh hormon seviyesinin düştüğü söylenebilir.

tiroid bezindeki hücrelerin gelişimini kontrol eden TSH aynı zamanda T4 ve T3 hormonlarının yapımında ve salınmasında da önemli görevlere sahiptir. Tiroid hastalıklarının tanısında oldukça önemlidir. TSH gün içerisinde belli ritimlerde değişkenlik gösterir. Sağlık sorunu olmayan kişide uyku saatine yakın bir zamanda artış gösterir. Sabahın erken saatlerinde maksimum seviyededir. Öğle vakti ise en düşük seviyeye ulaşır.

Tsh Normal Değerleri Kaç Olmalı?

Tsh hormon seviyesi hipofiz bezinden salgılanır. Tiroid bezinin az hormon salgılaması ile bu hormonunun seviyesi artmaktadır. Dolayısı ile kanın içerisinde bulunan T4 ve T3 hormon oranına göre tiroid hormonu azalabilir veya artabilir. Sağlıklı bir kişideki değerin 0.35-4.5 mU/ml olması gerekir. Gençlerde ise üst sınır 2.5 mU/ml'dir.

Yaşın ilerlemesine bağlı olarak TSH değerlerinde artış meydana gelir. Eğer bahsedilen seviyenin üstüne çıkarsa veya altına düşerse sorunlar meydana gelmeye başlar. Bundan dolayı dikkatli olunmalıdır.

Tsh Hormonu Düşüklüğü ve Belirtileri?

Hipofiz besinden salgılanan TSH hormonunun düşük olması, tiroid bezinin aşırı göstermesi sonucunda gerçekleşir. TSH düşüklüğü hipertroidi olarak isimlendirilir. Bu durumda T3 ve T4 yüksek olur. Bu da vücutta metabolizma hızını artırır.

Tsh düşüklüğü belirtilerine baktığımızda iştahta artış söz konusu olur. Kalp arışlarında hızlanma ve sinirlilik söz konusu olur. Kilo kaybetmesi en belirgin özelikler arasında yer alır. Bu durumların sonucunda kişi sık sık idrara çıkmak ister, çabuk yorulur, saç bölgesinde dökülmeler artar, uykusuzluk sorunları gibi rahatsızlıklar meydana gelir. Ayrıca dikkatin dağınık olması, odaklanma sorunu, gözlerin ileri çıkması ve sıcağa karşı hassas olmak da sonuçlar arasında bulunur.

Tsh Yüksekliği Nedir? Neden Olur?

Tiroid hormonunun yükselmesi ile tsh hormonu da yükselmektedir. T4 ve T3 değerlerinin normal görünmesi yanıltıcı olabilir. Tiroid hormonun biraz dahi yükselmesi tiroid yetmezliğine yol açabilir. Zaman içerisinde T4 ve T3 hormon değerleri düşebilir ve aynı zamanda tiroid hormonun seviyesi yükselmektedir.

Yetersiz olan tiroid TSH yüksekliğine neden olmaktadır. Hormonların çalışması yetersiz olduğu zaman tedavi olmamak veya doktor kontrolündeki ilaçların düzenli bir şekilde kullanılmaması tiroidin yükselmesine yol açar. Belirtiler ortaya çıktığında doktor aracılığı ile hormon düzeyi ölçülür. Hormon seviyesinin ölçülmesi için testler yapılmaktadır. Hekim, test sonuçlarına göre tedaviye başlamaktadır.

Tsh Yüksekliğinin Belirtileri Nelerdir?

Tiroid hormonun yüksek olması çeşitli belirtilere yol açmaktadır. Özellikle cinsel isteksizlik, üşüme, kilonun arması, halsizlik, sürekli uyuma isteği, yorgun olma, adet döneminde meydana gelen düzensizlikler, cildin kuruması, nabzın artması, kabızlık sorunu, saç bölgesinde dökülmeler, eklem ve kaslarda ağrıların oluşması gibi belirtiler ortaya çıkar.

Bunların yanı sıra ayakların taban kısmında ve avuç içlerinde sararmalar oluşur. Gözlerin etrafında şişlikler ve göz kapaklarında düşmeler meydana gelir. Bu tarz semptomlar söz konusu ise mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır.

Tsh Tedavisi Nasıl Yapılır?

TSH'nin yüksek ya da düşük olması birtakım sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Eğer TSH düşüklüğü varsa tedavi için hormon takviyesi uygulanabilir. Tedavi aile hekimleri, iç hastalıkları uzmanları veya endokrinoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedir.

TSH yüksekliği tedavisinde hormon TSH seviyelerini düşürmek için ilaç tedavisi uygulanır. Amaç hastanın hormon seviyesini dengelemek ve düzenlemektir. Uzman doktora danışarak gerekli olan tedavinin uygulanması konusunda destek alabilirsiniz.

  • tsh
  • tsh nedir
  • tsh normal değerleri
  • tsh yüksekliği
  • tsh düşüklüğü
Yorumlar
Merve Dündar TSH yüksekliği nasıl düşürülür? Bunun bir tedavisi var mı? Normalde bu değerin kaç olması gerekiyor? Benim kan değerlerimde biraz yüksek gözüküyor. Henüz doktora sonuçları göstermedim ama merak ettim bu ne demek? cevapla
Melis Çırak Tsh yani tiroid hormonun yükselten yiyecekler ne kadar tüketilmeli? Yüksekliğinin birçok kötü sonucu varmış anladığım kadarıyla. Hangi yiyecekleri daha az yemek gerekiyor onu bilmek istiyorum. Normal değer aralığına düşürmek için tedavi mi gerekiyor? cevapla
Oya Yemek yediğiniz zaman bunun enerjiye dönüşmesi, trioid sayesinde olur. Hipertroid olduğunda aşırı zayıflık meydana gelir bu hormonun fazla üretilmesinden kaynaklanır. Hipotroid ise hormonun az üretilmesi durumudur bu hastalar da aşırı kilo alımından şikayetçidir. cevapla
yorum yaz
Acı Çehre Çayı ve Tohumu Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?