Tüp bebek; yumurtalıkların spermle döllendirildikten sonra tekrar rahmin içerisine enjekte edilmesi ile uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Tüp Bebek Nedir, Ne Demek?
Tüp bebek yöntemi çocuk sahibi olmak isteyen ve birçok yol denemesine rağmen istedikleri sonucu elde edemeyen çiftler için geliştirilmiş hamile kalmaya yardımcı olan bir yöntemdir. Birçok çift çocuk sahibi olmak istemektedir. Bunun doğal yollarının uygulanmasına rağmen herhangi bir sonuç elde edilememesi sonucunda birtakım tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Bu yöntemlerin en fazla uygulananı ise tüp bebek yöntemidir. Tüp bebek yöntemi sayesinde birçok çift anne baba olmanın mutluluğunu tatmıştır.
Tüp Bebek Nasıl Yapılır?
Üremeye yardımcı olan tüp bebek yöntemi, ileri yaş problemi nedeniyle kanalları kapalı olduğu içi yumurtlama problemi yaşayan kadınlarda sperm ve yumurtanın birleşmesini sağlayan bir uygulamadır. Sadece ileri yaştaki kadınlara değil, çikolata kisti olan ve bazı genetik hastalıklara sahip olan kadınlar için de bu yöntem uygulanabilmektedir. Eğer sorun erkekteyse ve sperm problemi varsa daha ileri teknikler uygulanır. Bu tekniklerde erkeğin testislerinden bir iğne yardımıyla alınan sperm kadının yumurtalığına aktarılır ve bu şekilde hamilelik meydana getirilir. Tüp bebek yönteminde genel olarak sperm yumurtalığa aktarılır ve döllenme sağlanır.
Tüp Bebek Süreci Nasıl Gelişir? Aşamaları Nelerdir?
Hamile kalmaya yardımcı olan tüp bebek yönteminin belli süreçleri ve aşamaları bulunmaktadır. Bu yöntemin ilk aşaması yumurtlama döngüsünü başlatma evresidir. Doktor öncelikle bir ilaçla yumurtaların gelişim düzeyini uyarmayı planlar. Bu ilacın kullanımından sonra yumurtalar topanır ve eğer gerek duyulursa yumurta çatlatma iğnesi yapılır. Farklı durumların oluşması durumunda işlemi dondurma tedavisine uygun çatlatma iğnesi vurulur. Bu iğne vurulduktan sonra 36 saat içerisinde yumurta toplama işlemi yapılır. Sonraki aşama ise sperm toplama ve embriyonun transfer edilmesi işlemidir. Yumurtalar toplandıktan sonra 2-3 saat beklenir. Erkekten alınan spermlerden en sağlıklı olanlar mikroskopla seçilir ve sonra transfer işlemi gerçekleştirilir. Bu taze ve dondurulmuş olarak iki yönlü gerçekleştirilir. İki işlemde farklı şekilde gerçekleşmektedir. Bu işlem sonrasında ise annede hamilelik sürecinin gerçekleşmesi beklenir.
Tüp Bebek Kimlere Uygulanmaz?
Tüp bebek yöntemi birçok insan için etkili olurken uygulanmaması gereken kişiler de bulunmaktadır. Hiç yumurtası bulunmayan erkeklerden sperm sağlanamayacağı için bu yöntem uygulanmaz. Menopoza girmiş ve yumurtalama görülmeyen kadınlarda da uygulanmamaktadır. Bunun yanı sıra birtakım nedenlere bağlı olarak rahmi alınmış olan kadınlara da bu yöntem uygulanmamaktadır.
Tüp Bebek Yöntemi Kimlere Uygulanır?
Sağlıklı bir şekilde tüp bebek uygulanabilecek kişileri şu şekilde belirtebiliriz:
- Sperminde şekil bozuklukları olan erkeklere,
- Sperm sayısının 10 milyon altında olan erkeklere,
- Yumurtalık kanalları tıkalı ve kısırlık için uygulanan yöntemlere olumlu bir yanıt vermeyen kadınlara uygulanabilmektedir.
Tüp bebek yöntemi doğal yollarla hamile kalamayan eşlere uygulanmaktadır. Bu tedavi yönteminde kadının ver erkeğin belirli görevleri bulunmaktadır. Bu yöntem uygulandığında kesin olarak olumlu sonuç görüleceğine dair herhangi bir kesinlik bulunmamaktadır. Tüp bebek uygulamasına uygun olan birçok anne ve baba adayı olumsuz sonuçlar da alabilmektedir. Fakat genelde bu yöntem birçok kişide etkili olabilmektedir.
Tüp Bebek Fiyatları Nelerdir?
Hamile kalmaya yardımcı bir tedavi olan tüp bebek yönteminin fiyatları değişkenlik göstermektedir. Sabit bir fiyat söylemek bu nedenle çok doğru olmamaktadır. Tüp bebek yöntemi uygulayan pek çok merkez bulunmaktadır. Bütçenize uygun olarak sizler de bu yöntemde yararlanabilirsiniz. Bu yöntem ile hamile kalma süreciniz tıpkı normal gebelikte gibi olacaktır. Normal hamilelikten herhangi bir farkı bulunmamaktadır.