Sağlık 16 Haziran 2021 - 17:40:52

Uçkun Nedir? Işkın Otunun Faydaları Nelerdir? Nerede Yetişir?

Uçkun Nedir? Işkın Otunun Faydaları Nelerdir? Nerede Yetişir?

Uçkun; ekşi bir tada sahip, dağlık alanlarda yetişen, C vitamini açısından oldukça zengin ve eski zamanlarda bu yana sağlık bakımından önemli faydaları olduğu için tüketilen bir ottur.

Uçkun Nedir, Ne Demek?

Doğal bileşenlere sahip, vitamin ve mineral açısından zengin bir ot olan uçkun, hücre yenileyici özelliği bulunan ve bu etkisi sayesinde kanser gibi rahatsızlıkların giderilmesi konusunda etkili olan bir bitki türüdür. Yayla muzu olarak da nitelendirilen bu bitki doğal ilaç olarak bilinmektedir. Bilimsel olarak da pek çok faydası ve etkisi kanıtlanmış olup, genel olarak kanser hastalığının tedavisi için önerilmektedir. C vitamini açısından oldukça zengin olduğu bilinen bu bitki aynı zamanda A, B1, B2, E ve K vitaminleri açısından da zengindir.

Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde meyve niyetine tüketilen ve ışkın ismiyle de bilinen bu besin, kırmızı ve kahve rengi çiçeklere sahiptir. Tat olarak ise kiviyi andırmaktadır. İçerisinde bulunan polifenol bileşeni, kanser hücrelerinin yok edilmesine yardımcı olmaktadır. Pişirildiği zaman ve bu şekilde tüketildiğinde etkisi iki katına çıkmaktadır. Yapraklarının zehirli olduğu belirtilen uçkun otunun kökü tüketilmektedir. Kuzukulağı ailesine ait olan bu bitki çiğ bir şekilde de tüketilebilmektedir. Mide hastalıklarına iyi geldiği söylenen bu bitki aynı zamanda şeker ve tansiyon rahatsızlıkları için de faydalıdır. Suyu doğal ilaç niyetine içilebilir ve aynı zamanda cilt problemleri için de etkili olabilmektedir.

Işkın Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

İçerisinde doğal bileşenler barındıran uçkun otunun yararlarını şu şekilde sıralamak ve belirtmek mümkündür:

  • Kandaki şeker oranını dengeler ve ani yükselme, düşme gibi problemlerin önlenmesine yardımcı olur. Bu etkisi sayesinde şeker hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
  • Astım hastaları kaynatıp suyunu içebilirler. Sürekli bir öksürük söz konusu ise bu bitkinin suyu iyileştirici etki meydana getirebilmektedir.
  • Mide duvarını koruyan uçkun aynı zamanda midedeki asiti dengelemektedir. Böylece hem mide delinmesini önler hem de yemek borusu kanserine yakalanma riskini azaltır.
  • Günde 300 gram ışkın otu tüketmek vücudun ihtiyacı olan C vitaminin %50'sini karşılamaktadır.
  • Cilt kırışıklılarını açan ve iyileştiren etkisinin yanı sıra güneş nedeniyle oluşan lekelerin giderilmesine de yardımcı olur.
  • Vücuttaki serbest radikallerin dışarı atılmasına yardımcı olan bu meyve aynı zamanda halsizlik, stres, uyku gibi durumların giderilmesini, önlenmesini sağlar.
  • İştah açısı özelliği bulunan ışkın otu vücuda pek çok fayda sağlamaktadır. Eğer dikkatli, düzenli ve dengeli tüketilirse kanser gibi kötü hastalıkların önlenmesi ve giderilmesi konusunda etkili olurken aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.

Uçkun Otu Nerede Yetişir? Nasıl Yenir?

Ülkemizde Erzurum, Malatya, Bitlis, Sivas, Bingöl, Muş, Van, Elazığ, Hakkari, Mardin ve Tunceli çevresinde bol miktarda yetişen uçkun otu, daha çok 1000 – 4000 m yüksekliklerde yetişmektedir. Otun kök kısmına kadar çıkartılması gerekmektedir. Ayrıca bol su ile yıkanmalı ve öyle tüketilmelidir. Kaynatılarak ya da süzülerek çayı da içilebilir.

Işkın Otunun Zararları Var mı?

Aşırı miktarda tüketildiğinde uçkun otu yan etkileri olabilecek bir bitkidir. Çok fazla yemek bağırsak fonksiyonlarını etkiler ve bu da ishal gibi problemlerin görülmesine sebebiyet verir. Ayrıca köküne kadar soyulmalı ve yıkanmalıdır. Diğer türlü zehirlenme meydana getirebilir. Bazı bilimsel araştırmalara göre çocukların tüketimine çok uygun değildir.

  • uçkun
  • uçkun otu
  • uçkun otu nedir
  • uçkun otunun yararları
  • uçkun otu nerede yetişir
  • ışkın otunun zararları
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Korse İle Spor Yapmak