Sağlık 23 Aralık 2021 - 09:41:42

Yağ Bezesi Nedir? Neden Olur?

Yağ Bezesi Nedir? Neden Olur?

Yağ bezesi; tıp dilinde lipom olarak tanımlanan, göz çevresi ve vücudun birçok bölgesinde görülen, yağ dokusundan oluşan iyi huylu bir kitledir.

Yağ Bezesi Nedir, Ne Demek?

İçi yağ dolu , küçük yapılı ve tümör benzeri oluşumlar olarak tanımlanan yağ bezesi, tümör benzeri oluşumlar olarak tanımlanır. Vücuttaki yağ birikimlerinin deri altına yerleşip, kapsül şeklini alması sonrasında meydana gelmektedir.

Yağ hücreleri zamanla çoğalıp büyüyebilir ve kontrolden çıkabilir. Aşırı büyüyen yağ bezeleri için cerrahi işlem gereklidir.

Basit bir tümör olarak tanımlanan yağ bezesi, çoğunlukla iyi huyludur. Görünüş olarak rahatsız edici olsa da sağlık açısından bir yan etkisi bulunmamaktadır. Vücutta en çok yüz, omuzlar, saç derisi, genital bölge, boyun ve sırt bölgesinde meydana gelmektedir. Deri üstünde olabildiği gibi deri altında yağ bezesi de oluşabilir.

Genel anlamda yumuşak bir yapıda olan yağ bezelerinin üzerine elle bastırıldığında hareket ediyormuş gibi hissetmektedir. Çünkü deri ile bir bütün halindedir. Çoğunlukla ağrılı değildir. Eğer ağrı söz konusu ise mutlaka doktora gidilmeli ve cerrahi müdahale gerçekleştirilmelidir.

Yağ Bezesi Neden Olur?

Vücutta oluşan yağ bezelerinin hangi faktörlerden dolayı oluştuğu bilinememektedir. Fakat uzmanlara göre genetik faktörler, yüksek kolesterol, metabolik rahatsızlıklar, kıl kökü iltihabı, kötü beslenme, yağlı yiyecek, tatlılar ve et yemekleri özellikle gözün çevresinde lipom oluşumuna sebebiyet vermektedir. Eğer yağ bezesi acıyorsa mutlaka uzman bir doktora danışınız.

Kolesterol, trigliserid ve lipoprotein gibi yüksek değerlere sahip kişilerde lipom oluşma riski çok daha fazla olmaktadır. Günlük hayatta fazla hareketsiz kalmak da bu bezenin oluşumuna sebep olmaktadır. Lipom ile ilgili yapılan araştırmalarda hareketsiz bir yaşamı benimsemiş kişilerde yağ bezesi oluşumunun daha fazla olduğu görülmüştür. Kalıtsal faktörler dışında cowden sendromu, gardner sendromu ve dercum hastalığı gibi problemleri olan bireylerde diğer kişilere göre daha çok lipom oluştuğu tespit edilmiştir.

Göz çevresinde oluşan kabartı ve lekeler lipom değildir. Kolesterol yüksekliğinden kaynaklı oluşan kolesterol plakları, siringoma, milium gibi farklı yağ bezeleri olmaktadır. Göz çevresinde bulunan yağ bezeleri elektrocerrahi, lazer, peeling ya da operasyon ile müdahale edilebilir.

Yağ Bezeleri Zararlı mıdır? Tehlikeli Midir?

Yağ bezesi iyi huyludur. Bu yüzden kanser veya başka bir sağlık sorunu oluşturmaz. Kansere dönüşmez. Çevresindeki dokulara ve kaslara yayılmamaktadır. Fakat vücudunuzda lipom gibi bir kist fark ederseniz, bunun için doktor tarafından teşhis edilmesi gerekmektedir. Bu oluşumları gidermek için yağ bezesi sıkma ya da patlatma gibi şeyler uygulamayınız. Bunlar için mutlaka uzman doktora gidiniz.

Yağ bezeleri nadirde olsa ağrı yapabilir. Ağrı yapmasının sebebi ise yağ bezesinin bulunduğu yerde sinirlere baskı uyguluyor olması olabilmektedir. Yağ bezeleri uzun süre boyunca aynı kalırken bazıları yavaş da olsa zamanla büyümektedir. Bazı hallerde kilo alımına bağlı büyüme görülebilir.

Yağ Bezesi Nasıl Alınır?

Vücudumuzda oluşan şişliklerde buz ve evde uygulanan ilaçlar işe yarayabilmektedir. Ancak yağ bezelerinin temelinde yağ olduğu için bu tip tedaviler işe yaramamaktadır. Yağ bezelerinin zararı olmadığı için herhangi bir tedaviye ihtiyaç bulunmamaktadır. Bu yüzden her durumda yağ bezesi aldırma gerekmemektedir.

Bazen doktor kistin iyi veya kötü huylu olduğunu anlamak için bezeden parça alarak test yapabilmektedir. Ayrıca bu beze büyümeye devam ediyorsa veya bağırsakta tıkanmaya sebep olan bir yerde bulunuyorsa alınması gerekebilir. Yağ bezeleri kimi zaman estetik açıdan hoş durmayan bir görüntüye sebep olabilmektedir, yine böyle bir durumda basit bir müdahale ile alınabilmektedir.

Beze alınırken genelde lokal anestezi uygulanır ve uygulama sonrası herhangi bir iz kalmamaktadır. Bu operasyon dışında iğne tedavisi ile uygulama yapılabilmektedir. Yağ bezesi şikayetleriniz bulunuyor ise cildiye ya da genel cerrahi doktoruna görünebilirsiniz.

  • yağ bezesi
  • yağ bezesi nedir
  • yağ bezesi neden çıkar
  • yağ bezesi nasıl gider
Yorumlar
Semra Aşçı Yağ bezesi nasıl gider? Aldırmak işe yarar mı? yüzümün farklı bölgelerinde çıkabiliyor. Bunu engelleyen doğal yöntemler var mı? yağ bezesi patlarsa ne olur bir zararı olur mu? cevapla
Arif yazıcı Kafamda yağ bezesi çıktı krem sürüyorum birkaç gündür geçsin diye ama geçecek gibi durmuyor. Bu bezeler neden oluşur tam bilmiyorum. Bazen yüzümde de oluyor. Burun etrafında ya da gözlerimin üstünde. cevapla
yorum yaz
Tahta Kurusu Nedir? Neden Olur? Tahta Kurusu Isırığı Nasıl Geçer?