Sağlık 20 Aralık 2021 - 15:16:39

Yağlanmamak İçin Nasıl Beslenmeli?

Yağlanmamak İçin Nasıl Beslenmeli?

Yağlanmamak için; vücutta yağ depolamaya neden olan besinlerden uzak durulması gerekirken aynı zamanda tok tutan, yağ yakmaya destek olan yiyeceklerden destek alınması gerekmektedir.

Vücut Neden Yağlanır? Neden Yağ Yakmaz?

Aşırı yağlı ve basit karbonhidratlar içeren besinlerin tüketilmesi, alkol kullanımı, şekerli ve asitli içecekleri içilmesi, gün içerisinde hareket etmemek gibi pek çok etken vücutta yağlanma meydana getirmektedir. Vücudumuzun fonksiyonle işleyişi için yağlar gerekli olsa da gereğinden fazla depolanması hem kilo almaya hem de organların olumsuz yönde etkilenmesine sebep olur.

Vücudun yağ depolamaması için sağlıklı beslenmeye gereksinimi vardır. Sağlıklı beslenmeyen, kalori alımına dikkat etmeyen birinin vücudunun yağlanması çok kolay bir hale gelir. Bu problemleri ortadan kaldırmak için kişi gün içinde ihtiyacı olan kalorinin miktarını bilmelidir. Günlük kalori miktarından fazla besin tüketimi, besinlerin yağ olarak depolanmasına sebebiyet verir.

Vücuttaki kas kütlesi arttıkça yağ oranı azalmaktadır. Bunun için ağırlık egzersizleri yapılmalı ve protein bakımından zengin besinlerin tüketilmesi gerekir. Eğer sağlıklı beslenmiyorsanız, vücudunuz yağ yakmaz ve devamlı olarak yağ depolar. Vücudun aşırı yağlanması hormonal ya da bazı hastalıklara bağlı olarak da meydana gelebilir.

Vücutta Yağlanma Nasıl Olur?

Kaloriyi hesaplamak için boy, cinsiyet, yaş gibi etkenler belirleyici parametrelerdir. Gün içinde hareketlilik oranı fazla olan birinin kalori ihtiyacı ile hareketlilik oranı az olan birinin ihtiyaç duyduğu kalori aynı değildir. Kendi vücudunun ihtiyaç duyduğu kalorinin fazlasını alan bir kişi hızlı bir şekilde yağlanır. Bunun yanı sıra hareketlilik düzeyinin de az olması yağlanmayı hızlandırır. Dolayısı ile kişi yağlanmamak için doğru ve sağlıklı beslenmelidir.

Sağlıksız beslenme sonrasında vücuda alınan zararlı yağlar, basit karbonhidratlar enerjiye dönüşmez ve yağ olarak depolanır. Bunları yakmak için herhangi bir diyet ya da egzersiz uygulanmazsa vücutta yağlanma söz konusu olur.

Yağlanmamak İçin Ne Yapmalı? Nasıl Beslenmeli?

Yağlanmamak için özellikle alınan kalori miktarına ve öğünlere dikkat edilmesi gerekir. Sağlıklı bir şekilde kahvaltı etmeyen, düzensiz uyuyan ve hareketsiz olan bir kişinin yağlanması çok basittir. Akşam ve öğle öğünlerinde sadece karbonhidrat tüketen bir kişinin sağlıklı beslendiği söylenemez. Kişi tam öğünlerde protein, yağ ve karbonhidratların dengesini ayarlayabilmelidir.

Sebze, meyve, et, balık gibi hemen her besinin yenmesi, besin çeşitliliğine önem verilmesi gerekmektedir. Her besinden yeteri kadar yemek gerekir. Yağlanmayı engellemek için kalori hesabı önemlidir. Kişi gün içerisindeki alacağı kalori miktarının farkında olmalı ve ihtiyaç duyduğu kaloriden daha az veya daha fazla almamalıdır. Kişi kalori hesabını yaptırmalı ve bu tabloya gün içerisinde dikkat etmelidir.

Hamur işlerinden uzak durmak, yağlanmayı önlemek için etkili bir yöntemdir. Gün içerisinde içilen kahve ve çayın şekersiz olması, tuz oranının sınırlandırılması, bol su tüketimi, hazır gıdaların ve kızartmaların tüketilmemesi vücutta yağlanmanın oluşmasını önler ve engeller.

Yağlanmayı Önleyen Tavsiyeler Nelerdir?

Genel olarak vücutta yağlanma sebepleri sağlıksız ve dengesiz beslenmeden kaynaklarınız. Bu durumu önlemek için vücuda giren kalori miktarının belli bir oranının yakılması gerekir. Öğünlerde tercih edilen porsiyon küçük olmalı ve öğün sayısı arttırılmalıdır. Her çeşit vitamin belli oranlarda tüketilmeli ve vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerle ilgili haftalık program yapılmalıdır.

Bol su içmek, vücudu susuz bırakmamak, yeşil çay tüketmek kişinin yağlanmasını engeller. Ayrıca gün içerisindeki hareketinizi artırınız. Hafif yürüyüşler yapabilirsiniz. Bölgesel yağlanma söz konusu ise o alandaki kasların çalışmasını sağlayan hareketler uygulayınız.

Vücutta Yağlanma Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Vücudun ihtiyacından fazla şeker ve tuz tüketmek yağlanmaya neden olur. Poğaça, kek, cips, kızartma gibi karbonhidrat düzeyi fazla olan besinleri tüketmek yağlanmayı arttırır. Özelikle hamur işi ve paketlenmiş gıda çeşitleri vücudun sağlıksız besin almasına ve yağlanmaya neden olmaktadır. Bu tarz besinler tüketmek yerine protein değeri olan balık, et, süt ürünleri, yumurta gibi besinlerin tüketilmesi makuldür.

Sebzelerden faydalanmak sağlıklı beslenmenin kuralları arasında yer alır. Kişi ihtiyacı kadar çeşitli vitaminlerden aldığı taktirde bireyin yağlanması pek mümkün değildir. İdeal kilosunun üstünde olan kişiler uzman bir diyetisyen ile diyet programı oluşturarak fazla yağlardan kurtulabilirler. İdeal vücut ölçülerini korumak için ise gün içerisinde alınması gereken kalori miktarını karşılamak gereklidir. Yağlanmamak için tükettiğim besinlerin kalori ve yağ miktarlarına dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda düzenli beslenmeyi de göz ardı etmemeliyiz.

  • yağlanmamak için nasıl beslenmeli
  • vücut yağlanması neden olur
Yorumlar
Sevgi Dere Vücut sadece yiyecekler nedneiyle mi yağlanır? Bunu nasıl önleyebiliriz? Yağlanma hem kilo yapıyor hem de hastalıklara yol açıyor. Ben 48 yaşındayım ve artık yediklerime dikkat ederek yağlanmayı engellemeye çalışmak istiyorum... cevapla
Feyza Dinç Vücutta yağlanmanın oluşmasının asıl nedeni yanlış beslenmekten oluyor sanırım. Yağlanmanın giderilmesi için farklı yöntemler bulunsa da gün içerisindeki beslenme bu konuda önemli bir yere sahip. Yağ yakıcı yiyecekler tüketmek faydalı olabilir diye düşünüyorum. cevapla
yorum yaz
Suda Eriyen Vitaminler Nelerdir? Özellikleri Nedir?