Sağlık 06 Aralık 2020 - 14:30:43

Yarpuz Bitkisi Faydaları ve Zararları

Yarpuz Bitkisi Faydaları ve Zararları

Yarpuz bitkisi; mutfaklarda sıklıkla kullanılan nane bitkisinin yabani halidir. Yabani nane, filisk, majoran, pülüskün ve kır nanesi adlarıyla da bilinmektedir.

Yarpuz Bitkisi Nedir? Ne İşe Yarar?

Yarpuz otu, herkesin bildiği ve kullandığı nane bitkisinin yabani halidir ve keskin bir kokuya sahiptir. Bu bitki nemli bölgeleri sevdiği için daha çok göl kenarları, sulak çayırlar, humuslu ve balçıklı topraklarda yetişir. Bitkinin çiçek açmadan toplanması önerilir. Pembe ve leylak renginde çiçeklere sahiptir. Kır nanesi diklemesine veya toprağa uzanmış bir şekilde yatay olarak gelişmektedir. Gövde ve yaprak kısımlarında tüyler vardır. Yaprakları oval olup, sapları kısadır. Kuvvetli bir kokuya sahiptir.

Yarpuz Bitkisinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Yarpuz bitkisi faydaları oldukça fazladır. Sindirim sistemi için oldukça yararlı olan bitki, iştah açıcı özelliğe sahiptir. Hazmı kolaylaştırması yönüyle gaz giderici niteliktedir. İçeriğindeki uçucu esansiyel yağlar kan damar sistemine ve sinirlere olumlu etki göstererek iltihap giderici özellik gösterir. Damar sertliği rahatsızlığında ilaç tedavisi niteliğinde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra karaciğer hastalıkları, mide bağırsak kanseri ve safra kesesi hastalıklarında da kullanılmaktadır. Faydaları olduğu gibi zararları da bulunan kır nanesinin, düzenli ilaç kullanan hastalar için doktor kontrolünde tüketmesi en doğru olanıdır. Yarpuz bitkisinin zararları arasında en çok bilineni düşük yapıcı etki göstermesidir. Hamile kadınların tüketmemesi gerekmektedir. Bitkiden elde edilen uçucu yağların fazla keskin olması insanların ve hayvanların zehirlenmesine sebep olabilmektedir.

Yabani Nane Bitkisi Nasıl Kullanılır? Fiyatı Nedir?

Ülkemizin çoğu bölgesinde sulak alanlarda ve akarsu yakınlarında doğal olarak yetişen yabani naneye en çok Akdeniz bölgesinde rastlanmaktadır. Bitki çiçek açmaya başlamadan önce toplanmalı ve gölgede kurutulmalıdır. Paslı görünüme sahip yapraklar kurutma aşamasında diğer yapraklardan ayıklanmalıdır. Hafif ekşimsi bir tada sahip olan yabani nane yaprakları daha çok salatalarda kullanılır. Daha çok piyazlarda, kıyma ve bulgur karıştırılarak hazırlanan köftelerde çoğu kez tazesi bazen de kurutulmuşu iç harcı olarak kullanılır. En çok da çay olarak tüketimi tercih edilmektedir. Tüketiminde aşırı ve bilinçsiz kullanmamaya özen gösterilmelidir. Yabani nane fiyatı tercih edilen gramına göre farklılık göstermektedir.

Yabani Nane Çayı Nasıl Yapılır?

Zamanında uygun bir şekilde toplanılıp kurutulan yarpuz otu, normal nanede olduğu gibi ovularak ufalanır. Bu şekilde hazırlanan ufalanmış kuru yabani nane yaprakları, bir ya da iki tatlı kaşığı miktarınca boş bardağa konulur. Kaynatılan sıcak su yarpuz otunun konulduğu bardağa dökülür. 10 - 15 dakika kadar çayın demlenmesi beklenir. Çaya farklı bir aroma katmak isteyenler, diledikleri miktarda tarçın da ekleyebilirler. Çay demlendikten sonra süzülür. Limon dilimleri veya bal ile sayesinde tatlandırılarak tüketilebilir. Her ne şekilde tüketilirse tüketilsin, tüm bitkiler uzman hekimler tarafından onaylanıp tüketilmelidir. Özellikle farklı ilaçlar kullanan kişilerin, yan etkilere maruz kalmamaları için doktorlarından onay almaları en doğru olanıdır. Yarpuz bitkisi çayı gün içerisinde en fazla 3 kez tüketilmelidir.

  • yarpuz bitkisi
  • yarpuz bitkisinin faydaları
  • yarpuz bitkisinin zararları
  • yarpuz otu
  • yarpuz bitkisi çayı
Yorumlar
Fatma Özer Yarpuz bitkisinin fiyatı hakkında bilgi almak istiyorum. Neye yarar diye merak ediyordum biraz baktım da çok faydalı olduğu için denemek istedim. Kullanımı nasıl oluyor? Çay olarak mı kullanmak gerekiyor yoksa normal mi tüketiliyor? cevapla
yorum yaz
Mersin Bitkisi Meyvesi Bakımı ve Faydaları