Yemlik otu içinde demir ve birçok faydalı mineral, vitamin barındıran, çeşitli özelliklere sahip bitkidir.
Yemlik Otu Nedir? Ne İşe Yarar?
Yemlik otu, tarlada, dağda ve çayır alanlarında kendi başına yetişen ot türü olarak tanımlanır. En çok yetiştiği bölge iç Anadolu ve sonrasında Karadeniz bölgesidir. İklim olarak her türlü hava koşuluna ayak uydurabilmektedir. Bu ot genel olarak sarı çiçeklerinin varlığı ile bilinmektedir. Otun türüne göre çiçeklerin rengi pembe ve mor olabilmektedir. Karın erimesi ile beraber kendini gösteren bu bitki ilkbahar mevsiminde meydana gelen yağmurlar ile serpilip gelişmektedir. Taze olduğu zaman tüketilmesi faydalarının daha fazla alınmasına olanak tanıdığı için çiçek açmadan toplanması tavsiye edilir. Bitkinin çiçek, kök ve yaprak içeriğinde panzehir etkisi bulunmaktadır. Yılan sokması yaşandığı zaman o bölgeye yaprağın öz suyunun uygulanması ile zehir yok olmaktadır.
Yemlik Otu Nasıl Toplanır?
Doğadan toplanan yemlik otunu toplama esnasında dikkatli olmak gerekir. Toplanma şeklini bilmeyen insanların bu bitkiyi seçmesi zor olduğu için sonuçlarının olumsuz olması olağandır. Bu bitkinin yemeği İç Anadolu bölgesinde sıkça yapılmakta ve tüketilmektedir. Demir oranı fazla olduğu için birçok rahatsızlığın giderilmesi hususunda önemli bir yere sahiptir.
Yemlik Otunun Faydaları Nelerdir?
İçinde barındırdığı demir oranının fazla olmasından kaynaklı olarak kansızlık sorunlarında etkili bir bitki türü olarak karşımıza çıkar. Demir dışında C, A, B6 ve B2 vitaminlerine sahiptir. Bahsedilen vitaminler bitkinin içerisinde zengin seviyede olduğu için bazı hastalıkların vücuda dahil olmasını engellemekte ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. A vitaminin özelliği göz sağlığına destek olmasıdır. Gece körlüğü şeklindeki rahatsızlıkların giderilmesine yardım eder ve taze şekilde tüketildiği zaman sindirim sisteminin düzenli çalışması konusunda fayda sağlar.
Yemlik Otu Neye İyi Gelir?
Sindirim sistemini düzenleme özelliğine sahip olması ile beraber iştah açmaktadır. Kalsiyum ve A vitamininin varlığı kemikleri güçlendirir. B vitamini ise tırnak, saç bölgelerinde yer alan vitamin eksikliğini gidererek bu bölgelerin sağlıklı kalmasına destek olur. Bunun yanı sıra düzenli tüketilir ise cildin ışıldamasını sağladığı gibi cilt üzerinde bulunan lekelerin azalması mümkün hale gelir. Sivilce lekeleri üzerinde etkilidir ve açık yaraları kısa bir sürede iyileştirme gücü bulunmaktadır. Beslenme konusunda önemli bir yere sahip olan folikasidin bu bitkide yoğun oranda bulunduğu söylenebilir. Çiğ olarak tüketildiği zaman iştah açmasından dolayı salatası yapılabilir. Yemlik otu kökünde sütlü bir maddeye rastlanmaktadır. Var olan bu sütten faydalı sakızlar yapılmaktadır. Cilt problemi yaşayan insanlar doktor onayı ile bitkiyi kullanabilir. İçerisindeki mineral ve vitaminlerin varlığı vücudun direncini arttırarak kişinin daha sağlıklı olmasını sağlar.
Yemlik Otunun Zararları Nelerdir?
Yemlik otu aşırı olarak tüketildiği zaman sindirim sistemi üzerinde çeşitli olumsuz durumlar meydana gelebilmektedir. Aşırı olarak tüketilmesi sindirim sitemine zarar verebildiği gibi sinir sisteminde de yan etkilere yol açabilmektedir.