Yıkık hastalığı bir tür psikolojik çöküntü ve bunalım olarak nitelendirilen bir rahatsızlıktır.
Yıkık Hastalığı Nedir, Ne Demek?
Günümüzde hemen hemen birçok kişinin psikolojik rahatsızlığı bulunmaktadır. Psikolojik rahatsızlıklar oldukça çeşitlidir. Birçok farklı etmene bağlı olarak oluşabilmektedir. Bazıları ilaçla tedavi edilirken bazıları ise psikolojik danışmanlık ile çözüme kavuşturulmaktadır. Yıkık hastalığı da psikolojik rahatsızlıklardan birisidir. Kişinin kendini psikolojik olarak kötü ve depresyonda hissetmesi şeklindedir.
Yıkık Hastalığı Nasıl Anlaşılır?
Psikolojik rahatsızlıkların birçok belirtisi bulunmaktadır. Her hastalığın belirtileri kendini farklı göstermektedir. Yıkık hastalığı teşhisinin konulabilmesi için mutlaka doktor onayı gereklidir. Yıkık hastalığı tıpkı depresyon gibidir. Kişi kendini huzursuz, bitkin ve halsiz hissetmektedir. İçerik olarak depresyondan farklı olsa da psikolojik açıdan benzerlikler göstermektedir. Kişinin kendinizi sürekli mutsuz hissetmesi, huzursuz hissetmesi gibi durumlar bu hastalığın habercisi olabilir. Günlük yaşamda bazı zamanlar herkes kendini huzursuz ve mutsuz hissedebilir. Bunun bir hastalık boyutuna erişmesi için sık sık tekrarlanıyor olması gerekmektedir. Aynı zamanda bu ruh halinin kişinin günlük yaşamını etkiliyor durumda olması gerekmektedir.
Yıkık Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Yıkık hastalığı kendini farklı şekillerde gösterebilir. Kişinin bunu anlaması oldukça güç iken psikologlar kısa süre içerisinde bu hastalığın teşhisini koyabilirler. Psikolojik rahatsızlıklar kişiyi gün içerisinde oldukça rahatsız eden hastalıklardır. Kişinin evliliğini, arkadaşlarıyla ve ailesiyle olan ilişkilerini, iş hayatını ve daha birçok şeyi olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Bu nedenle kesinlikle hafife alınmamalıdır. Eğer kendinizi devamlı olarak mutsuz, yetersiz, üzgün, halsiz hissediyorsanız ve bu sizi olumsuz yönde etkiliyorsa mutlaka bir uzman psikologdan destek almalısınız. Bu şekilde kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.
Yıkık Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uzman psikologlar tarafından teşhisinin koyulması gereken yıkık hastalığının tedavisi doktorun belirlemiş olduğu yöntem dahilinde gelişmektedir. Kişinin kendi başına ilaç kullanması ya da tedaviye etken başka yöntemler kullanması hastalığın geçmesini değil daha fazla ilerlemesine neden olabilir. Bu nedenle kesinlikle doktor kontrolü altında tedavi edilmelidir. Psikoloğunuz sizin için neyi uygun görüyorsa o şekilde hareket etmelisiniz. Çağımızda birçok kişide görülen yıkık hastalığı tükenmişliği beraberinde getiren bir rahatsızlıktır.
Yıkık Hastalığı Nasıl Engellenir? Nasıl Önlenir? Nasıl Geçer?
Psikolojik rahatsızlıkların oluşmasındaki en etkili sebepler yaşan travmalar, ağır ve üzücü olaylar, stres ve monotonluktur. Birçok kişi gerek iş hayatında olsun gerek evliliğinde stresli dönemler yaşamaktadır. Stres bazı kişiler için kaldırılabilecek bir durum olabilirken bazı insanları derin bir şekilde etkileyebilmektedir. Bunun yanı sıra kişinin hayatı boyunca yaşamış olduğu birtakım kötü olaylar da yıkık hastalığına neden olabilir. Bu nedenle öncelikle günlük yaşamdaki stresinizi azaltmalısınız. Yaşamınız boyunca sizleri derinden sarsabilecek birçok olayla karşılaşabilirsiniz. Önemli olan güçlü olduğunuzu unutmamaktır. Sizleri etkileyen kötü durumlar için psikolojik destek almanız daha güçlü ve sağlıklı bir kişilik oluşturmanıza yardımcı olacaktır.