Sağlık 06 Mart 2021 - 05:50:00

Yüksek Kolesterol İçin Diyet Listesi Nedir?

Yüksek Kolesterol İçin Diyet Listesi Nedir?

Her vücutta belli bir oranda bulunması gereken kolesterol; daha çok kan ve hücre zarlarında bulunan, lipoprotein ismi verilen maddeler ile taşınan kokusuz ve tatsız bir şeydir.

Yüksek Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Vücudumuzun yaşamını idare ettirebilmesi için kolesterole ihtiyacı vardır. Fakat vücuda fazla alınan kolesterol sağlık değil bu sefer bazı olumsuz etkilerin oluşmasına neden olur. Bu nedenle yüksek kolesterolün düşürülmesi ve dengelenmesi gerekmektedir. Hücre zarlarının çok olduğu beyin, karaciğer, omurilik gibi yerlerde kolesterol daha fazla bulunmaktadır. Eğer ki kanda olması gerekenden daha fazla kolesterol oluşursa damar sertliği meydana gelebilir. Bu çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Bunları engellemek için kolesterol seviyesini düşürmek ve dengede tutmak gerekmektedir.

Kolesterol yüksekliğinin pek çok nedeni olabilir. Cinsiyet, yaş, kanda yüksek oranda lipoprotein bulunması, sigara içmek, yüksek tansiyon, genetik faktörler, düzensiz ve yanlış beslenme, hareketsiz kalmak, doymuş yağ ve trans yağ tüketilmesi, obezite gibi hastalıkların oluşması kolesterolün yükselmesine neden olabilmektedir. Kolesterolü dengelemek ve düşürmek için ilaç tedavisi, sağlıklı ve özgün bir diyet, gün içerisinde hareketliliği arttıracak spor yapmak gibi etkenler ile düşürülebilir. Ayrıca kolesterolü düşüren besinler de tüketilebilir.

Yüksek Kolesterol İçin Diyet Nasıl Yapılır?

İnsanların günlük beslenme ölçüleri yaşına, cinsiyetine, boyuna, kilosuna, metabolizma hızına ve fiziksel aktivite ölçüsüne göre değişkenlik göstermektedir. Kolesterol diyetinde kişinin aşırı yağlı besinlerden uzak durması ve bu şekilde ideal vücut ağırlığına ulaşması gerekmektedir. Kilo verme etkisi ile birlikte kandaki kolesterol oranında da düşüklük gözlemlenebilmektedir. Yüksek kolesterolü düşürmek için diyet yaparken, günlük alınması gereken enerjisinin yaklaşık olarak %50-55'i karbonhidrat, % 15'i proteinden ve %30'u kadarı yağdan alınmalıdır. Alınması gereken yağ miktarının %30'dan fazla olmaması gerekmektedir. Kadınlarda 50-60 gram, erkeklerde ise 55-70 gramdan fazla yağ içeren besin tüketilmemelidir. Özellikle de doymuş yağların önemli ölçüde sınırlandırılması gerekmektedir.

Yüksek kolesterolü düşürmek için tekli ve çoklu doymamış yağlar içeren besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Yani Zeytinyağı, mısırözü yağı, ayçiçeği, avokado, ceviz ve fındık yağlarının tüketilmesi gerekmektedir. Bu tarz yağlar HDL yani iyi kolesterolü yükseltirken LDL kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Doymamış yağlar olan tereyağı, hindistan cevizi yağı, koyun, sığır, domuz yağlar, kırmızı et çeşitleri, tam yağlı süt ve süt ürünleri kolesterolü yükseltir ve kalp-damar sağlığını olumsuz yönde etkiler. Kolesterol için diyet yaparken bu tarz besinleri daha az tüketmek gerekmektedir.

Yüksek Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Kolesterol gerektiğinde fazla olduğunda yüz ve göz çevresinde birtakım sarı renkli yağ bezeleri meydana gelmektedir. Bununla beraber göğüs ağrısı, yorgunluk, ayakta-bacakta uyuşma ve ağrı, cilt görünümünün solgun gözükmesi, yaraların geç iyileşmesi, nefes darlığı oluşması ve vücudun bazı bölgelerinde morarmaların oluşması olarak nitelendirilmektedir. Bu tarz problemler varsa kolesterol seviyenizi hemen ölçtürmeniz gerekmektedir.

Yüksek Kolesterol Zararları Nelerdir?

Eğer ki vücuttaki kolesterol seviyesi yüksek olursa kan akışının gerçekleştiği damarlarda sertleşme ve tıkanma meydana gelir. Bu da kalp rahatsızlıkları ile beraberinde riskli birtakım hastalıkların oluşmasına neden olur. Sağlığınızı korumak için yüksek kolesterol seviyesini dengelemeniz gerekmektedir.

  • yüksek kolesterol
  • yüksek kolesterol için diyet
  • yüksek kolesterol nasıl düşürülür
  • yüksek kolesterolü düşürmek için
  • yüksek kolesterol belirtileri
  • yüksek kolesterol zararları
  • yüksek kolesterol seviyesi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Aslan Pençesi Zayıflatırmı? Aslan Pençesi Otu Faydaları ve Zararları