Yumurta kabuğu ve yumurta protein deposu olan ve bu sayede vücut üzerinde yararlar sağlayan besin türüdür.
Yumurta Kabuğunun Özellikleri Nelerdir?
Yumurta kabuğu içerisinde yüksek oranda protein barındırdığı için saçların sağlıklı olmasını ve kemiklerin güçlü olmasını sağlamaktadır. Protein ve kalsiyum vücut için önemli olan besinler arasında yer alır. Kalsiyum içeren birçok besin bulunmaktadır. Fakat yüksek oranda kalsiyum barındıran madde ise yumurtanın kabuk kısmıdır. Yumurtanın beyaz ve sarı kısımlarının faydası kadar kabuğu için de aynı durum geçerlidir. Kabuk kısmında kalsiyum olduğundan dolayı vücudun gereksinim duyduğu kalsiyum karşılanmaktadır.
Yumurta Kabuğunun Faydaları Nelerdir?
Yumurtanın kabuk bölgesinde yüzde doksan beş oranında kalsiyum bulunduğu söylenebilir. Besinler ile tüketilen kalsiyumun yanı sıra bu sayede emilim ve sindirim oldukça fazladır. Kabuğun içerisinde kalsiyumdan ziyade manganez, silikon, magnezyum, bakır, molibden, bor, demir, kükürt, çinko şeklindeki besin maddelerini kapsadığı için kemiklere ciddi anlamda katkı sağlar. Yumurtanın tüketilmesinin koşulu tavuğun kaliteli bir şekilde beslenmesidir. Özgür bir şekilde gezen tavuklar değerli gruplar arasında yer alır. Orta boylardaki yumurta kabuğu tahmini olarak tepeleme bir çağ kaşığı toza dönüşür. Bu tozda da tahmini olarak sekiz yüz gram kalsiyum vardır.
Yumurta Kabuğu Ne Kadar Tüketilmeli?
Kalsiyumun fazla oranda tüketilmesi kas kramplarına yol açabilmektedir. Bu yüzden kalsiyumun dikkatli tüketilmesi önem teşkil eder. Muz, şeftali ve portakal gibi meyve türlerinde potasyum olduğu için bu meyveler ile kalsiyum oranı dengelenebilir. Bir yumurta ağırlığının yüzde dokuz ila on ikisi yumurtanın kabuğunu oluşturmaktadır. Bu kabukların rengi yumurta veren tavuğun cinsini yansıtmaktadır. Beyaz yumurtalar beyaz tavuklardan çıkarken kahverengi yumurtalar ise kahverengi tavuklardan meydana gelmektedir.
Yumurta Kabuğunun Cilde Faydaları
Yüksek seviyede protein içeren yumurta kabuğu cildin onarılması için kullanılmaktadır. Cilde çeşitli faydaları olan kabuklar ile maskeler yapılmaktadır. Yüz maskelerinden biri kabuğun toz haline getirilmesi ve yumurtanın sadece beyaz kısmı ile çırpılması ile elde edilir. Bu maskenin sıkılaştırma özelliği bulunmaktadır. Maske kuruduktan sonra yüz güzel bir şekilde yıkanarak kurulanır. Ciltteki tahriş sorununa iyi gelmektedir. Bir kabın içerisine yumurtanın kabuğu, elma sirkesi koyulur. Bu karışı birkaç gün içilerek tahrişin olduğu bölgeye uygulanmaktadır. Fakat bu tür maskelerin dermatolog uzmanına danışmadan kullanılması sakıncalı bir durumdur. Kabuğun temizleme özelliği olduğu için bazı mutfak eşyaları yumurtanın kabuk tozu ile temizlenmektedir. Sabun ve toz karıştırılarak temizleme işlemi yapılabilir.
Yumurta Kabuğunu Kullanımı Nasıl Olur?
Bahçe gübresi olarak kullanılmaktadır. Yumurtada çeşitli mineraller ve kalsiyum olduğu için bahçenin geliştirilmesine yardım eder. Kabuklar küçük parçalar haline getirilerek fidelerin dikilmesinden önce çukurların içerisine serpilmektedir. İki haftada bir kabukların serpilmesi faydalıdır. Öğütülen yumurta kabuğu kahvenin tozuna ilave edilmektedir. Bu işlem sayesinde kahvenin acı tadı giderilmekte ve tadı hoş bir lezzete kavuşmaktadır.