Yumurtlama dönemi; yumurtanın içinde yer aldığı folikül adlı kesecikten, fallop ismi verilen tüplere bırakılması sonucunda oluşan, kadınlarda ergenlik dönemlerinde başlayarak menopoz döneminde kadar düzenli bir şekilde görülen durumdur.
Yumurtlama Dönemi Nedir? Nasıl Olur?
Üreme çağındaki her kadında adet döngüsü kapsamında gerçekleşen bir durum olan yumurtlama dönemi, özellikle çocuk isteyen çiftler için oldukça önemlidir. Bu dönemde fallop tüplerinde yer alan yumurta, erkekten gelen sperm ile birleşerek embriyo meydana getirmektedir. Bu gebelik ilk aşamasıdır ve vücut birtakım hormonlar ile gebeliğinde devamını getirmektedir. Gebelik meydana gelmediğinde ise bu döngü her ay tekrardan gerçekleşir ve vücut her ay kendini gebeliğe tekrardan hazırlar.
Genel olarak adet döngüsü 28 gün sürmektedir. Kadınlarda adet döneminin tam ortasında yumurtlama dönemi başlamaktadır. Adet kanmasının başlamasından itibaren 6. günde başlayan bu dönem 14. güne kadar devam eder. Sağlıklı bir kadın vücudunda her ay yaklaşık olarak 3-30 yumurta salgılanır ve en sağlıklı olanı salınır. Gebelik için gerekli olan yumurtanın salınımı yaklaşık olarak 24 saat sürmektedir. Yumurtlama döneminde kadınlarda genel olarak tek bir yumurta fallop tüplerine salınır. Fakat bu durum bazen değişkenlik gösterir. 24 saat içerisinde birden fazla yumurta salınabilir.
Yumurta, eğer ki döllenme gerçekleşmezse yaklaşık olarak12-24 saat arasında canlı kalır. Fakat bunun anlamı gebelik bu 24 sata içerisinde gerçekleşeceği anlamına gelmez. Erkek spermi vücutta yaklaşık olarak 5 gün durur. Yumurtlama döneminden önceki 5.günde girilen cinsel ilişki salınan yumurtayı dölleyebilmektedir. Bu yumurtlama dönemi dışında hamile kalmayı cevaplayan durumdur.
Yumurtlama Döneminin Belirtileri Nelerdir?
Bu durum her ay düzenli olarak hissedilmez ve hissedilmemesi yumurtlama döneminin oluşmadığı anlamına gelmez. Bazı kadınlarda bu dönem içerisinde oluşan belirtiler çok yoğun hissedilirken, bazılarında ise hissedilmez. Genel olarak yumurtlama dönemi belirtileri arasında en sık hissedilen karın alt bölgesinde oluşan ağrıdır. Bu ağrıya bazı zamanlarda yanma hissi de etki edebilir. Bununla birlikte sabah uyanıldığından herhangi bir hareket edilmemesi durumundaki vücut sıcaklığı da bu belirtiler arasında yer alır. Progesteron hormonu etkisi ile vücut ısısında birtakım artıl gözükebilmektedir. Bir başka belirti olarak vajinal akıntı sayılabilir. Vajinal akıntı bu süreçte biraz daha artış gösterir. Bu akıntının asıl görevi, sperm hücresinin yumurtalığa daha hızlı ulaşmasını sağlamaktır.
Yumurtlama döneminde pek çok belirti meydana gelmektedir. Bunlar arasında cinsel istek artışı, memelerde hassasiyet oluşumu, karında şişlik meydana gelmesi, kokuya ve bazı tatlara karşı hassasiyet oluşması, rahim ağzı açıklığının artması sayılabilir.
Yumurtlama Dönemi Ne Zaman Olur? Kaç Gün Sürer?
Düzenli olarak adet kanaması yaşayan kadınlarda yumurtlama dönemi, kanama başlamadan yaklaşık olarak 14 gün içerisinde gerçekleşir. Yumurtanın folikülden çıkması yaklaşık olarak 5-6 gün arasında sürmektedir. Yumurtlamanın gerçekleşmesi ise 24 saat sürmektedir. Yani yumurtlama süresi 1 gün sürmektedir. Yumurtlama süreci başladığında 3 gün öncesinde başlayıp günde 2-3 kere ilişkiye girmek hamile kalma olasılığını arttırmaktadır. Bu dönem gebe kalmak isteyen kadınlar için oldukça önemlidir ve düzenli bir şekilde takip edilmelidir.
Yumurtlama Döneminde Kanama Olur mu?
İki adet süreci arasında gerçekleşen yumurtlama döneminde kanama ve lekelenmelerin oluşması sık rastlanılan ve tehlike içermeyen bir durumdur. Genel olarak bu kanamalar az ve damla şeklindedir. 3 gün gibi bir süreç içerisinde kendiliğinden azalma göstermektedir. Ayrıca bu kanamalar gebeliği önlemez ve etkilemez. Fakat bu tarz durumlar bazı rahatsızlıkların belirtisi de olabilir. Bunun için doktora gitmek faydalı olacaktır.