
Uskumru balığı ailesine ait olan zargana balığı lezzeti ve yapılışı ile kış aylarında sıkça tüketilen balıklardan biridir. Bu balığın 15- 20 yıl gibi uzun süre yaşadığı bilinmektedir.
Zargana Nedir, Ne Demek?
Rusya denizlerinde bulunan zargana balığı özellikle balık severler için çok tercih edilen türlerden biridir. Rusya' da sargan olarak anılan bu balık ülkemizde genel olarak Karadeniz kıyılarında bulunmaktadır. Yaklaşık 7 türü olmasına rağmen her türde balığın renkleri farklılık gösterir. Genellikle karın kısmı gümüş mavi olan bu balıkların sırt kısım yeşildir. Türüne göre karın kısmı beyaz olabilmektedir. Ağız kısmı sivri ve boyları 60- 70 cm uzunluğundadır. Bunun yanı sıra 1 metre uzunluğunda da olduğu bilinmektedir. Bu balığın içerisindeki fosfor göz sağlığını koruyucu ve kemiklerin daha güçlü olmasına yardımcı olur. Böbreklerde çalışmayı oldukça düzenli hale getirir. Bunun yanı sıra kalp ve damar sağlığı için de bol miktarda tüketilmesi gerekir. Çocuklarda kemik yapısına yarar sağlayarak büyümeyi hızlandırır. Fosfor bakımında en zengin balık olduğu için zamanında tüketilmesi birçok hastalığı önleyici etki sağlar.
Zargana Nasıl Yapılır? Nasıl Yenir?
- Taze ve etli olan zargana balığının öncelikle kılçıklarının ayıklanması gerekmektedir. Birçok pişirme yöntemi bulunan bu balığın en lezzetli hali ise mısır ununa bulanmış olarak kızartılmasıdır. Izgara ya da tavada da ters düz yapılarak pişirilebilmektedir.
- Fosfordan kaynaklı balığın renginin pişirilirken değişmemesi için kılçıklarının tamamen alınması gerekir. Böylece balık normal renginde pişirilecektir. Fırında buğulama şeklinde de pişirilen bu balık özellikle daha da lezzetli olması için bir saat gibi bir süre tuzlu suda bekletilmesi lezzetini arttıracaktır. Böylece daha taze ve yumuşak bir balık tüketilebilmektedir.
Zargana Nasıl Hazırlanır? Tarifi Nedir?
Kızgın yağda kızartılacak olan bu balığı tamamen temizlendikten sonra mısır ununa bulanır ve yağa atılır. Balığın rengi hafif altın sarısı olana kadar pişirilir. Yanında farklı salatalar ile sunum yapılabilir. Bu balığı buğulama şeklinde yapılacak ise balıklar tamamen temizlenir ve tuzlu suda bekletilir. Ardından buğulama da balık yanına eklenebilecek malzemeler tepsiye konur ve balıklar dizilir. Domates, soğan, maydanoz ya da damak zevkine göre fırın tepsisi hazırlanır ve fırına verilir. Pişen balıklar daha sonra fırından alınarak hafif ılındıktan sonra servis edilir.
Zargana Balığı Hakkında Bilgi
Zargana balığı pişirilirken kılçığının temizlenmesi balık pişerken renginin değişmesine engel olur. Özellikle kılçık ile beraber kızartılan ya da pişirilen bu balık yeşil renge dönüşmektedir. Bunun sebebi içerisinde bol miktarda fosfor bulunmasıdır. Bu balığı pişirilirken kılçıkları ile pişirilmesi yeşil renk meydana getirdiği için ve kişide iştah kesici olarak düşünülebilmektedir. Zargana balığı yemesi keyif verici balıklardan biridir. Büyük küçük herkesin tercih ettiği ve en yararlı balıklar arasında yer alır. Ayrıca vücudun fosfor ihtiyacını büyük ölçüde karşılar.