Sağlık 20 Haziran 2021 - 20:56:10

Zona Hastalığı Nedir? Zona Çeşitleri, Belirtileri, Tedavisi, Sebepleri

Zona Hastalığı Nedir? Zona Çeşitleri, Belirtileri, Tedavisi, Sebepleri

Vücutta suçiçeği hastalığına sebep olan virüsün, farklı şekilde çalışarak sinir iltihabına sebep olması ile birlikte zona hastalığı ortaya çıkmaktadır.

Zona Hastalığı Nedir? Zona Çeşitleri Nelerdir?

Çocuklarda çok büyük tehlikelere sebep olan suçiçeği hastalığı yetişkinlerde kendisini zona olarak gösterebilir. Suçiçeği geçirilen dönemde sinirlere yerleşen virüsler, burada iltihaplanmalara sebep olarak zona hastalığını ortaya çıkarmaktadır. Bu rahatsızlığın fiziksel ve psikolojik çok sayıda sebebi olabilmektedir. Halk arasında gece yanığı olarak da isimlendirilir. İlk çeşidinde kişilerin göz ve göz çevresinde zona hastalığı görülür. Bu durum gözde ödem oluşumuna sebep olabilmektedir. İkinci bir çeşidi olarak ağzın iç kısmında aynı belirtiler görülmektedir. Üçüncü çeşidinde baş ve boyun bölgesine etki eden virüsler burada etkisini ciddi biçimde hissettirirler. Son olarak dış kulakta zona hastalığı görülür ve duyma kaybına dahi yol açabilmektedir.

Zona Hastalığı Sebepleri Nelerdir?

Zona rahatsızlığının çok sayıda farklı sebebi yer alırken ilk sırada yaşlılık sayılabilir. Genel olarak zona rahatsızlığı yaş olarak ilerlemiş olan kişilerde kendisini göstermektedir. Bunun yanı sıra kişilerin kanser tedavisi görüyor oluşu da yan etki olarak bu hastalığın ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Romatizmal rahatsızlıkları bulunan kişilerde eklem bölgelerinde oluşmamasına rağmen zona rahatsızlığı çok sık bir biçimde görülebilmektedir. Dengesiz beslenme de zona rahatsızlığının son seçeneği olarak gösterilmektedir. Gün içerisinde düzenli olarak fazla ilaç kullanan kişilerde bu sorun kendisini büyük oranda göstermektedir.

Zona Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Zona hastalığı sebepleri arasında yer alan yaşlılık belirtileri de etkilemektedir. İnsanlarda ortaya çıkan belirtilerin şekli ya da şiddeti kişilerin yaşına göre farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak vücudun belirli bir bölgesinde yanmalar başlar. Bu yanmaları ağrılar ve ciddi biçimde kaşıntı takip eder. Bu belirtiler hastalığın ilk safhasını oluşturmaktadır. Bu belirtileri takiben döküntüler başlamaktadır. Birçok insan döküntüyü vücudunda fark ettiği anda hastaneye gitmektedir ancak bu durumda hastalık belirli bir düzeye gelmiş olacaktır. Bu döküntüler vücudun farklı bölgelerinde rahatlıkla kendisini göstermektedir. Hastaların büyük bir çoğunluğunda vücudun bir yarısında görülmektedir.

Zona Hastalığı Tedavisi Nedir?

Eğer zona rahatsızlığına sebep olan durumlar psikolojik etmenler ise bu durumda hastalara antidepresan ilaçlar verilmektedir. Genelde bu ilaçlara ağrı kesiciler eşlik eder. Bu şekilde kişilerin belirtilerinin ortadan kalkması beklenmektedir. Ağrılı olan bölgeye düzenli bir biçimde soğuk uygulamaları ile birlikte de bu sorun çözülebilmektedir. Bu tedavi seçeneklerinin hiçbiri zona hastalığının geçmesini sağlamazsa cerrahi müdahale gerebilir. Birçok hastada tedavi için cerrahi müdahaleye gerek kalmaz. Eğer mecbur kalınırsa hastalığın kendisini gösterdiği noktalardaki iltihaplanan sinirlere müdahale edilmektedir. Tedavi türlerinin tümü insanlar için çok zor olmayan ve onları zorlamayan müdahaleler olarak gösterilebilir. Yaşlılarda sık görülmesine rağmen genç nüfusu da ciddi şekilde zorlayan zona hastalığı kısa süre içerisinde tedavi edilerek daha ciddi sorunlar oluşmaması sağlanmalıdır.

  • zona hastalığı
  • zona hastalığı tedavisi
  • zona hastalığı nedir
  • zona hastalığının belirtileri
  • zona hastalığı sebepleri
Yorumlar
Arda Yılmaz Zona hastalığı neden olur? Nasıl oluşur ve nasıl bulaşır? Bu hastalığın sebepleri nelerdir? Engellemek için ne yapmak gerekiyor? Nasıl teşhis edilir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi ne kadar sürer? Kesin olarak bulaşıcı mıdır? cevapla
yorum yaz
Çabuk Yorulmanın Nedenleri ve Tedavisi