Sağlık 04 Temmuz 2021 - 07:07:32

Teleskop Nedir? Ne İşe Yarar? Fiyatları Ne Kadar?

Teleskop Nedir? Ne İşe Yarar? Fiyatları Ne Kadar?

İçerisindeki mercekler yardımı ile gök cisimlerinin görünmesini sağlayan alete teleskop denilmektedir.

Teleskop Nedir, Ne Demek?

Sadece gök cisimlerinin incelenmesi için kullanılan teleskop dürbün gibi aletler ile benzerlik göstermektedir. Fakat gök cisimlerinin incelenmesi teleskop ile yapılır. Dürbün kullanmak gök cisimlerinin incelenmesini engeller. Teleskop ile gök cisimlerine bakıldığında yıldızlar, ay ve güneş gibi cisimlerin incelenmesi mümkün olmaktadır. Hans Lipperhey tarafından bulunmuş olan bu alet yerdeki herhangi bir cismin görünmesi istendiğinde cismin ters görünmesini sağlar. Bu nedenle gök cisimlerini incelemek için kullanılır.

Teleskop Ne İşe Yarar?

Teleskobun yıldız ve aya yakından bakılmasını sağlaması gök cisimlerini incelemek için fırsat sağlamaktadır. Özellikle yıldızların sıralanışı ve ışıltısının görünmesi için çeşitli alanlarda teleskop ile gök yüzüne bakılabilmektedir. Güneşe bu alet ile bakmak oldukça tehlikeli bir durumdur. Kısa süreli güneşe bakmak bile kalıcı görme bozukluğunun oluşmasına neden olabilmektedir. Genel olarak bu alet ile gök yüzüne bakıldığında güneşin arkada kalmasına dikkat edilmelidir. Direk olarak güneşe bakıldığı takdirde körlük meydana gelir.

Teleskop Nasıl Kullanılır? Nasıl Çalışır?

Teleskobun genellikle açık ve berrak havalarda kullanılması gerekmektedir. Yağmurlu, bulutlu ve kapalı havalarda teleskobu kullanmak fayda sağlamaz. Nemli havalar teleskobun görüntüsünün netliğini bozabilmektedir. Teleskop ile yüksek yerlerden gök yüzüne bakılmalıdır. Yüksek alanlarda gök yüzüne bakıldığında daha net görüntüler elde edilebilir. Merceğin yapısına göre değişen bu durum teleskobun görüş mesafesinin de belirlenmesini sağlar.

Teleskop Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Teleskoplar 2 çeşittir. Aynalı ve mercekli olarak bilinen bu aletler görüntü netliğine göre değişmektedir. Mercekli teleskoplarda mercek ne kadar büyük olursa görüntü mesafesi ve netlikte o kadar kaliteli bir hale gelir. Mercekli teleskopta uzağı en iyi şekilde görmek için merceğin büyüklüğü ölçülmelidir. Böylece daha rahat bakış sağlanır. Mercek çapı 2 metreden fazla olanlara aynalı teleskop denir. Aynalı olanlarda mercek büyüklüğü fazla olduğundan ve kullanımı uzman tarafından yapılması gerektiği için küçük olanlar mercekli teleskop olarak bilinir. Teleskoplarda mercek ne kadar büyük olursa uzağı görme oranı da o kadar yüksek olmaktadır. Merceğin büyüklüğüne göre görülecek olan uzaklıkta artmaktadır. Bu 2 çeşit dışında ayrıca radyo frekansları ile çalışan teleskopta bulunmaktadır. Çok fazla kullanılmadığı için tercih edilen bir model değildir.

Teleskop Ne Kadar Uzağı Gösterir?

Teleskopta mercek çok önemli olduğundan uzağın net görülebilmesi için merceğin çapının büyük olması gerekir. Milyarlarca kilometre uzaklıktaki cisimlerin görünmesini sağlayan teleskoplar milyarlarca uzaklıktaki ışık yılı uzaklığını da gösterme özelliği bulunmaktadır. Sadece gök cisimlerinin incelenmesi için kullanılan bu alet 12- 13 milyar ışık yılı uzaklığındaki cisimlerin net görülebileceği bir teleskop yapılmaktadır. 2020 yılında yapımı bitecek olan bu teleskopla uzakta yer alan cisimlerin de görüntüsünün alınabileceği belirtilmektedir. Bu aletler sayesinde birçok gök cismi ile ilgili bilgiler alınabilmektedir.

  • teleskop
  • teleskop nedir
  • teleskop ne işe yarar
  • teleskop nasıl kullanılır
  • teleskop çeşitleri
Yorumlar
Ayşe Yılmaz Teleskop fiyatları ne kadar? Çocuğumun yıldızlara ve gök bilimine çok fazla ilgisi var. Ben de onu desteklemek için teleskop almak istiyorum. Hangileri daha iyidir? Alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? cevapla
Güler Olta Ben de aynı kaygıları yaşıyorum . Kendim için almak istiyorum ama nasıl olur bilemedim. Teleskop parçaları hakkında, teleskopta görüntü oluşumu hakkında, hatta kullanımı hakkında bile birşey bilmiyoruz. Nasıl bir kurulum alanı sağlanmalı ? Bu konuda bilgisi olanlar lütfen yazsın . Ben de araştırıyor olacağım..
yorum yaz
Pişmiş Domatesin Faydaları, Zararları ve Özellikleri