Hayvanlarda görülen ve hayvanların telef olmasına sebebiyet veren veren 3 gün hastalığı; insan sağlığını tehdit eden bovine ephemeral fever ismi ile bilinen enfeksiyonel bir rahatsızlıktır.
3 Gün Hastalığı Nedir?
Normal kanatlı sineklere göre daha kambur bir görünüme sahip olan, benekli bir kanat yapısına sahip olan sinekler tarafından enfekte edilen 3 gün hastalığı, enfeksiyon kaynaklı bir rahatsızlıktır. Yüksek ateş, topallık, kaslarda sertlik, kas titremesi, lenf ve felç yumrularının şişmesi gibi semptomlar ile tanımlanan 3 gün hastalığı, ilk olarak 1906 yılında Güney Amerika'da fark edilmiştir. Afrika, Avusturya ve Asya tropikal ve subtropikal bölgelerinde görülen bu hastalık ilk olarak 1949 yılında Japonya'da raporlanmıştır.
Enfeksiyonu taşıyan ve bulaştıran sineklerden dolayı daha çok tropikal iklim bölgelerinde yayılım göstermiş olan 3 gün hastalığı, bazı ülkelerde hayvanlar arasında yayılan ve bulaşı özellik gösteren bir rahatsızlık olarak karakterize edilmiştir. Hatta bazı ülkelerde bu durum devam etmektedir. Ülkemizde de görülen bu hastalık 4-5 yıl ara ile kendini göstermektedir. Genel olarak Şanlıurfa, Hatay, Osmaniye, Adana, Adıyaman ve Gaziantep illerimizde görülmektedir. Ülkemizde pek çok sığır hayvanının etkilenmesine neden olan bu hastalık dünya üzerinde pek çok ülkede birçok hayvanın hastalanmasına ve telef olmasına neden olmaktadır.
Akut viral bir hastalık olarak tanımlanan bovine ephemeral fever, aniden başlar ve hızlı bir şekilde etrafına yayılmaya başlar. Hayvanlarda ağırlık kaybının görünmesi, süt üretiminde azalma görülmesi gibi belirtiler gösterir. Bu belirtiler aynı zamanda ekonomik kayıp da meydana getirmektedir.
Üç Gün Hastalığı İnsana Bulaşır mı? İnsanlarda Görülür mü?
Uzmanların yapmış oldukları açıklamalara göre insanlarda 3 gün hastalığı görülmemektedir. Yani bu virüs hayvandan insana bulaşmamaktadır. Hayvandan hayvana bulaşan 3 gün hastalığı büyükbaş hayvanlarda ölüm gibi sonuçların görülmesine neden olmaktadır. Hayvandan hayvana bulaşarak hem sosyal hem de ekonomik anlamda zarara yol açan bovine ephemeral fever, birtakım ilaçlama yöntemleri ile engellenmeye çalışmaktadır. Bataklık, sulama kenarları, sulak alanların çevrelerinde ilaçlama çalışmaları yapılarak bu virüsü taşıyan sineklerin ölmesi sağlanmaktadır.
3 Gün Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Dünya üzerinde pek çok hayvanın etkilenmesine ve ölmesine neden olan üç gün hastalığı bulaşıcı olduğu için bir hayvana bulaşması demek farklı pek çok alana yayılmasına sebebiyet vermektedir. Hayvanlarda görülen birtakım belirtiler bu hastalığın anlaşılmasını kolaylaştırabilir. 3 gün hastalığının belirtilerine baktığımızda topallık, kaslarda güçsüzlük görülmesi, ağrı meydana gelmesi, hızlı bir solunumun meydana gelmesi ve ayrıca ateş görülmektedir. Ani ateş yükselmesi hastalığı taşıyan süt sığırlarında çoğunlukla görülmektedir. Ateş yaklaşık olarak 40 derecenin üzerinde seyretmektedir. Hayvanlarda titreme gibi belirtiler meydana gelmektedir. Hatta bazı sığırlar, sırtlarını kambur bir hale getirip, ağız ve burunlarından salya akması ile başlarını aşağı doğru tutmaktadır. 3 gün hastalığı ilaçları olan ve çözümü bulunan bir rahatsızlıktır. Bu özelliği sayesinde önlenebilmektedir.
Üç Gün Hastalığının Tedavisi Var mı?
Bulaşıcı etkiler meydana getiren hayvanlarda üç gün hastalığı herhangi bir tedavi uygulamadan kendi kendine iyileşme göstermektedir. Tedavi amaçlı olarak ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar, antibiyotikler ve birtakım vitaminler takviye edilebilmektedir. Bu hastalığın önlenmesi için iki aşı geliştirilmiştir. Hasta olmadan önce 6 ayını doldurmuş olan hayvanlara vuruabilmektedir. Ayrıca hayvanların bulunduğu yerdeki karasinek ve diğer sineklere karşı ilaçlamaların yapılması gerekmektedir. Bu tarz müdahaleler ile hastalık engellenebilmektedir.