Adaçayı Ne İşe Yarar? Nasıl Demlenir? Yapımı, Faydaları ve Zararları
Adaçayı araştırıldığında bu bitkinin oldukça faydalı olduğu ve birçok kişi tarafından tüketildiği gözlemlenmiştir. İçeriğindeki vitaminler ve doğal özler insan sağlığı için oldukça etkili olmaktadır.
Adaçayı Nasıl Demlenir? Nasıl Hazırlanır?
Adaçayı yapımı için taze veya kurutulmuş yapraklar kullanılabilir. Yaklaşık 8-10 yaprak ile 3 büyük bardak miktarında yapılabilir. Ayrıca tepeleme 1-1.5 çay kaşığı ufalanmış kuru yaprak ile de yapılabilir. Bu çayı kaynatarak yapmak faydasını öldürmektedir. Yeterli miktarda suyu kaynatıp daha sonra çayı atarak 4-5 dakika demlenmesini beklemek gerekmektedir. Daha sonra isteğe göre bal veya limon katabilir ve aromasını lezzetlendirebilirsiniz.
Adaçayının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
- A, B6, K ve C vitamini açısından çok zengin bir içecektir. Tam bir A vitamini deposu olan bu çay, yeterli miktarda potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum içerir.
- Psikolojik bir rahatsızlık olan depresyona iyi gelir. Çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan stres ve depresyona karşı koruyucudur. İçeriğinde bulunan diosmetin, apigenin ve luteolinin gibi antioksidanlar stres seviyesinin düşürülmesinde önemli rol oynar.
- Düzenli olarak tüketilen bu çayın hafızayı güçlendirdiği ve Alzheimer hastalığına karşı koruyucu olduğu kanıtlanmıştır.
- Bu çay üzerinde yapılan birçok araştırma, bu çayın ekstralarının antihiperglisemik (kan şekeri seviyesini düşürücü) özelliklere sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Adaçayının İçeriğinde Neler Bulunmaktadır?
Bu çay çok iyi derecede antioksidanlar içerir. Bu sebeple enfeksiyonlara karşı faydalıdır. Romatizmadan kaynaklanan iltihaplara karşı koruyucudur. Astım ve bronşit hastalıklarından kaynaklanan enfeksiyonlara karşı iyi gelir. Astım ataklarının şiddetini azaltıcı gücü vardır. İki tatlı kaşığı adaçayı içerisinde ortalama 20 mg kalsiyum ve potasyum bulunmaktadır. Günlük olarak tüketilen 1 fincan miktarı kardiyovasküler sistemin muntazam çalışması ve kalp ritminin sağlıklı bir şekilde devam etmesine olumlu katkı sağlar. Sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını korur. Genel anlamda lif içeren çoğu bitki sindirim sistemi için önem arz eder. Bu çayın bünyesinde barındırdığı lifler mideyi güçlü kılar, ishale karşı iyi bir şifa kaynağıdır. Buna ilaveten aşırı terlemeye karşı etkilidir. Bozuk olan sindirim sistemlerinin tedavisinde de yardımcıdır.
Adaçayı Neye İyi Gelir?
Bu bitki çayı yaşlanmayı geciktirir. Yapraklar kan dolaşım hızının artmasını sağlar. Hücrelerin yenilenmesinde ve hasarlı hücrelerin onarılmasında, içeriğinde bulundurduğu kalsiyum ve antioksidan A vitamini sayesinde yardımcıdır. İçerdiği antioksidanlar ciltte meydana gelen kırışıklıkları gidermeye yarar. Bu bitki çayı, yaşlılığa neden olan serbest radikallerin düşmanıdır. Kan dolaşımını hızlandırdığı için selülitlere karşı önleyicidir. Saç sağlığını korur dökülmesini engeller. İçeriğindeki antioksidan ajanlar sayesinde esnek ve pürüzsüz bir cilde sahip olmamıza yardımcı olur. Bağışıklık güçlendiricidir. Özellikle kış aylarında görülme sıklığı artan soğuk algınlığına karşı koruyucudur. Sinirleri yatıştırıcı özelliği bulunmaktadır. Uyku sorunu olanlar için bu sorunu ortdan kaldırmaya yardımcıdır.
Adaçayının Zararları Nelerdir? Yan Etkileri Var mı?
Yapılan araştırmalar sonucu adaçayı zararları hakkında direkt etki bulunmamıştır fakat aşırı tüketimi bazı yan etkilere sebep olabilir. Fazla kullanıldığında sindirim açısından önemli organlardan biri olan midede birtakım sorunlar görülebilir. Tansiyon hastaları bu bitki çayının tüketimi konusunda dikkatli olmalıdırlar. Hekimlerine danışarak günde ne kadar tüketebileceklerini öğrenmelidirler. Gebelik ve emzirme döneminde tüketilmesi uygun değildir. Epilepsi hastaları da uzak durmalılardır. Adaçayı faydaları olan doğal bir bitki çayıdır. Tüketmesi zararlı olan kişiler haricinde herkesin düzenli olarak tüketmesi sağlıklı etkiler görmelerini sağlayacaktır.