Yaşam 25 Kasım 2021 - 08:01:08

Çay Yıkanmalı mı? Çayı Yıkamak Zararlımı, Faydalımı?

Çay Yıkanmalı mı? Çayı Yıkamak Zararlımı, Faydalımı?

Türk kültürünün vazgeçilmez içeceklerinden olan çayı sevmeyen bir insan bile günde en az 2 bardak tüketiyor. Toplumda bazı kesim çayın yıkanarak demlenmesi gerektiğini, bazı kesim ise yıkanmaması gerektiği düşüncelerini savunuyor.

Çay Yıkanmalı mı? Yıkanır mı?

"Çay yıkanır mı?" , "Çay yıkanmalı mı?" , "Çayı yıkamak zararlı mı?" soruları bir türlü aradığı cevapları tam olarak bulamıyor. Fakat bu içeceğin kokusunun değişmemesi, renginin çabuk kararmaması, tadının acımaması açısından yıkanması doğru bir davranış değildir. Bu içecek, kış mevsiminde içimizi ısıtan, yaz mevsiminde hararetimizi alan, kahvaltı sofralarımıza eşlik eden, öğle ve akşam yemeklerinden sonra keyfimize keyif katan, hoş sohbetlerimize misafir olan, hatta bazen su yerine tükettiğimiz önemli başlıca içecekler arasında yer alırken yine de demlenmesi gereken noktada yapılan yanlışlar vardır.

Çayı Yıkamak Faydalı mı?

Bu bitki aslında kaynayan su ile değil, demliğin altında kaynayan suyun buharı ile demlenir. Yıkanmasını savunan kesim içindeki tozun gitmesini, kirinin aktığını söylerler. Oysa biriken o toz parçacıkları da çaydır. Çay el değmeden üretilen ve paketlenen bir içecektir. Ve paketleme, taşıma sırasında paketin hareket şekline göre paketin içinde ufalır. Böylece küçük toz taneleri meydana gelir. Yıkandığı zaman ise suyla akıp gitmez, diğer çay parçalarına yapışarak gitmiş gibi görünürler.

Çay Yıkamak Zararlı mı?

Çayı yıkayıp demlemek sağlık açısından büyük zarar vermese de tadını bozan değiştiren, lezzetinin kaybolmasına neden olan, çabuk kararmasına sebep veren bir davranıştır. Çayı demlemek aslında çok marifet gerektirmeyen ama dikkat edilmesi gereken bir iştir. Demlerken unutulmaması gereken sadece birkaç püf nokta ve aile hayatının getirdiği yanlış bilgiler vardır. Çay, su ile değil demliğin altında kaynayan suyun buharı ile demini alır. Demliğin altına koyulan suyun kaynaması beklenirken demliğin içine çayın konulması yanlış bir davranıştır. Bunun yanında demleme işi bittikten sonra altındaki suyun kaynamasını beklerken de bir yanlışa meydan vermiş olunur. Suyun kaynamasını beklerken demliğin içerisine konulan kuru çayın kendini bırakıp renginin kararmasına imkan sağlanmış olunur. Demledikten sonra, suyunun kaynamasını beklerken de demlenmesini değil, tadının değişmesi, lezzetinin kaybolması sağlanmış olunur.

Çay Nasıl Demlenir? Nasıl Hazırlanır?

Lezzetli çay demlemek için; su kaynadıktan sonra demliğe çayı koymak, kaynayan su ile demlemek ve çay suyuna eklenecek olan suyun sıcak olması, en azından ılık olması gerekir. Böylece suyunun kaynamasını beklerken demliğin ısınması, çayın da yanmaması sağlanır. Ve suyunun kaynar olmasıyla buharla demlenip, lezzetinin değişmemesine olanak sağlanmış olunur. Ve 20 dakikadan fazla kaynayan rengi koyulaşıp, tadını değiştireceği için tüketilmemesi gerekir.

  • çay yıkanmalı mı
  • çay yıkamak zararlımı
  • çayı yıkayıp demlemek
Yorumlar
Naime özkul Ben çayın kirli ya da tozlu olacağını düşünmüyorum. Bu zamana kadar hep yıkamadan demledim. Tadı bence bu şekilde daha güzel oluyor. Bu yüzden yıkanması gerektiğini düşünmüyorum. Yıkayarak demleyenler var mı? cevapla
Işıl Seldüz Ben Rizeliyim ve çayı daha hiç yıkarak içmedim. Köyümüzde çay yetişiyor genelde toplayıp kendimiz yapıyoruz. Çay demlenirken yıkanır mı diye soracak olursanız bence gerek yok. Ama tabi ki eğer ben diğer türlü içemem derseniz o size kalmış birşeydir. Ama kir toz olmaz. cevapla
yorum yaz
Emziren Anneler Adet Olur mu? Emziren Annenin Adet Gecikmesi Kaç Gün Sürer?