Adet belirtileri; karın ağrısı, vücutta şişkinlik, göğüslerde hassasiyet görülmesi, tatlı isteğinin artması, ruh halinde değişiklikler olması ve akne gibi cilt problemlerinin meydana gelmesi şeklinde kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir.
Adet Nedir? Nasıl Olur?
Menstrual döngünün parçası olan adet dönemi sadece kadınların yaşadığı bir süreçtir. Kadın vücudunda yer alan yumurtalıklardan her ay bir tanesi çatlar. Bu çatlama sırasında eğer sperm ile döllenme oluşmuyorsa, bu kanama olarak atılır. Bu duruma regl ismi verilmektedir.
Adet dönemi, kadınların vajina bölgesinde birkaç gün kanama meydana gelmesi olarak açıklanabilir. Vajinada oluşan kanamanın süresi kişinin vücuduna göre değiştiği için her kadının kanama gün sayısı aynı değildir. Çoğu kadında adet dönemi tahmini olarak 28 gün aralığında meydana gelir. Vücut yapısından kaynaklı olarak bazı kadınlar bu süreyi 24 ila 35 günde yaşayabilmektedir.
Adet Dönemi Ne Zaman Başlar?
Genç kızların adet dönemi ergenlik döneminin başlaması ile meydana gelir. Genel olarak ergenlik dönemi kızlar 8 ila 15 aralığında meydana gelir. Kadınlar menopoz dönemine girene kadar yani yumurtalıklar işlevini kaybeden kadar adet dönemini yaşamaktadır. Kadınların menopoza girme zamanı 40'lı yaşların sonuyla ellili yaşların ortasıdır. 51 yaş ise ortalama menopoz yaşıdır.
Genel olarak adet kanamaları ilk 2 yıl düzensiz bir şekilde gerçekleşmektedir. Zaman içerisinde yaşın ilerlemesi ile adet döngüsü kısalır ve düzenli bir hal alır. Adet döngüsünün düzenli olması gebelik ve genel sağlık için önemlidir.
En Belirgin Regl Belirtileri Nelerdir?
Adet sürecinin oluşmasında fiziksel belirtiler yer almaktadır. Kas ağrılarının oluşması, baş ağrısı, şişkinlik, halsizlik, kramp, eklem ağrıları, stres, kilo alma hali, kabızlık, ishal, göğüs bölgesinde tıkanıklık gibi durumlar fiziksel belirtiler olarak karşımıza çıkar. Regl döneminde kadınların ruh halleri değişir. Salgılanan hormonların etkisiyle davranış ve ruh halinin değişmesi normaldir.
Adet dönemindeki kadın ani olarak üzülebilir, mutlu olabilir ya da stresten dolayı ağlayabilir. Kişi ruh halinde dalgalanma, agresif davranış halini yaşama, sinirli ruh haline sahip olma gibi etkenleri yaşayabilmektedir. Hal böyle olunca adet dönemindeki kadının arkadaş çevresi, aile ve eş ile anlaşamaması gündeme gelir. Bu tarz davranışta ve ruh halinde meydana gelen değişimler adet belirtileri arasında yer almaktadır.
Bu dönemde yaşanan ruh hali ve davranışı değişen kadının daha şiddetli bir aşamaya gelmesi mümkündür. Şiddetli şekilde oluşan belirtiler davranış bozukluklarına kadar gidebilmektedir. Meydana gelen adet belirtilerinin tamamı adetin ilk üç gününde sonlanmaktadır.
Kadınlar Adet Olmazsa Ne Olur?
Sağlıklı bir kadın menopoz yaşına kadar her ay düzenli adet görmektedir. Eğer adet gecikmesi ya da olmama durumu söz konusu ise bunun nedeni birtakım sağlık sorunlarıdır. Hormonal bozukluklar, tiroid rahatsızlıkları, anoreksiya, bulimia nevroza gibi hastalıklar sonrasında gelişebilir. Sağlıksız beslenme, kanser hastalığı ve tedavisi gibi durumlar da adeti olumsuz yönde etkileyebilir.
Kişi adet gecikmesi yaşıyorsa ya da şiddetli derecede fiziksel ağrılar söz konusu ise, adet belirtileri kişinin hayatı zor bir noktaya soktuğu zaman hekime başvurmak gerekebilir. Yaşanan adet belirtileri uzun bir zaman devam ettiğinde mutlaka doktora gitmek gerekir. Genel olarak hekim tiroid hormon testi ya da hamilelik testi yapabilir. Tiroid bezlerinin düzgün çalışması sağlık açısından önemli olduğu için şiddetli belirtilerin olması halinde çeşitli testlerin yapılması olağandır.
Adet Öncesi Beyaz Akıntı ve Lekelenme Our mu?
Yumurtlama evresi gerçekleştikten sonra adet öncesi dönemde hafif akıntılar ya da lekelenmeler meydana gelebilir. Adet dönemi öncesinde görülen kanamalar belli belirsiz ve çok az olmaktadır.
Vücut adet olmadan önce birtakım değişikler yaşamaktadır. Kronik bağırsak rahatsızlıkları, migren, alerjik rahatsızlıklar, astım, sinir bozuklukları gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Kişi adeti yaklaşmaya yakın vücudunda şişkinlik hissedebilir bu tarz belirtiler kadının depresyon halinde olmasına neden olabilmektedir.
Regl belirtileri görüldüğü üzere fiziksel ve ruhsal olmak üzere çeşitli etkileri mevcuttur. Adet belirtileri kimi kadınlarda oldukça kendini gösterse de bazı kadınlarda bu belirtiler daha az olur. Vücut sağlığı için son derece önemli olan bu döngünün düzenli olması kişinin sağlıklı olduğunun bir göstergesidir.