Adet gecikmesi; düzenli olarak her ay gerçekleşen regl döngüsünün, çevresel faktörler, psikolojik durumlar, hormonal olaylar, stres ve mevsimsel geçişler gibi birtakım etkenlere bağlı olarak daha ileri bir tarihte gerçekleşmesi durumuna verilen isimdir.
Adet Gecikmesi Neden Olur?
Kadınlar için oldukça önemli adet döneminin belirtilen dönemde yaşanmaması gibi aksilikler olabilmektedir. Bu durum adet gecikmesi olarak isimlendirilirken, çok sayıda sebebi olabilmektedir. Bu sebeplerden büyük bir kısmı kadınların yaşadıkları olumsuz durumlardan kaynaklanırken gebelik durumunda da bu durum yaşanmaktadır.
İçinde bulunduğunuz stresli durum, psikolojik olarak yaşanan bazı sorunlar, mevsim geçişleri ya da hormonal düzensizlikler sonrasında adetin gecikmesi durumu söz konusu olabilir.
Eğer adetinizde düzensizlik söz konusu ise mutlaka uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Adet gecikmesi durumu yaşandığında bunu umursamayarak normal bir şekilde hayatlarına devam eden kadınlar ileride çok daha ciddi bir hastalığın habercisi olabilecek bu durumu göz ardı etmiş olabilirler. Bu sebeple en kısa sürede kontrole gidilmesi gerekmektedir.
Adet Gecikmesinin Sebepleri Nelerdir?
Kadınlarda adet gecikmesi durumunun en yaygın sebepleri olarak hormonal bozukluklar gösterilmektedir. Genel olarak tiroid bezinde yaşanan olumsuz durumlar reglinin gecikmesine sebep olurken bu durum rahatlıkla tespit edilebilmektedir. Bu durum ile karşı karşıya kalan kadınlar ilaç tedavisi ile birlikte bu sorunun üstesinden gelmektedir.
Doğum kontrol haplarının kullanımı ya da gebelik durumu hormonal bozuklukların ardından en yaygın görülen sebepler arasında gösterilmektedir. Genel olarak kadınların kullandığı doğum kontrol hapları vücudun hormon dengesini bozduğundan adet gecikmeleri yaşanmaktadır. Benzer bir durumda gebelik de bu duruma sebep olurken böyle bir tereddüdü olan kadınların gebelik testi yaptırması en doğru adım olacaktır.
Yoğun egzersiz programları sonrasında görülebilir. Özellikle egzersiz arttığında kalori miktarını azaltıyorsanız, bu durum gecikmelere sebep olabilir. Kilo kaybı ya da aşırı kilo alma sonrasında da görülebilir. Adet gecikmesi nedenleri arasında sayabileceğimiz bir başka etken ise polikistik over sendromudur ve bu önemli bir kadın rahatsızlığıdır.
Bunlara ek olarak diyabet rahatsızlığının da belirtisi olarak adet düzenliği gösterilmektedir. Her yaştan kişide rastlanabilen diyabet hastalığının testlerinin de yapılması gerekir. Özellikle genetik yatkınlık bulunuyorsa bu durumda kadınlar büyük bir risk altında olacaktır. Yıl içerisinde 2-3 defa adet gecikmesi yaşanması olağan bir durumdur. Fakat bu 3'ten fazla oluyorsa eğer o zaman bir sağlık sorunundan bahsedilebilir ve mutlaka doktora gidilmesi tavsiye edilir.
Adet Gecikmesi Normal mi? Ne Zaman Olur?
Adet döngüsünün başlangıç yıllarında da adet gecikmeleri sıklıkla görülmektedir. Özellikle ergenliğe yeni giren kızlarda adet dönemleri belirli bir düzene oturana kadar düzensiz gerçekleşebilir. Gebelik gibi durumlarda da adet gecikmesi oldukça normal bir durumdur.
Genel anlamda adet gecikmesi 5 gün kadar süre ile normal sayılmaktadır. 10 gün ya da daha fazla gecikmesi ise bir hastalığın belirtisi olabilir. Adet gecikmesi ve lekelenme çoğunlukla hamilelik sırasında görülür. Eğer bu tarz bir durum varsa kısa sürede doktora başvurmak gerekir.
Adet Gecikmesinin Belirtileri Nelerdir?
Pek çok kadının yaşadığı bir problem olan adet gecikmesinin belirtilerine bakacak olursak eğer;
- Yoğun karın ve bel ağrısı çekmek
- Hamileliğin söz konusu olması
- İki düzenli periyodu kaçırmak ve altına yatan nedeni bilmemek
- 16 yaşına kadar regl olmamak
- 14 yaşına kadar göğüslerin büyümemesi ya da kasık tüylerinin meydana gelmemesi
Adet gecikmesi genel anlamda bir durum hormonları etkilemesi sonrasında meydana gelmektedir. Bundan dolayı hormon bozukluğu belirtilerinin her birinde adet gecikmesi semptomları da söz konusu olmaktadır. Adet gecikmesi ve beyaz akıntı gibi problemleri sık sık yaşıyorsanız bu konuda uzman bir doktora gitmeniz gerekmektedir.