Yaşam 08 Aralık 2021 - 11:28:35

Etin Sert Olmaması (Yumuşak Olması) İçin Ne Yapılmalı?

Etin Sert Olmaması (Yumuşak Olması) İçin Ne Yapılmalı?

Etin sert olmaması için; pişirme öncesinde birtakım tekniklerin uygulanması gerekmektedir.

Etin Yumuşak Olması İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

Besin değeri yüksek olan etin sert olmaması için, doğru pişirme tekniklerinin uygulanması gerekmektedir. Özellikle büyük etlerin pişirilme öncesinde yumuşatılması yemeğin daha lezzetli olmasını sağlamaktadır.

Yemeğe uygun et seçimi kadar aynı zamanda etin işlenme biçimi de önemlidir. Hayvanların but, boyun, omuz, kol gibi kaslı bölgelerinden alınan etlerin yumuşatılması gerekmektedir. Eğer bu etler yumuşatılmazsa lastik gibi sert bir tat ortaya çıkmaktadır.

Eti dövmek ya da kasaba dövdürmek, sert olmaması ve yumuşaması için önemlidir. İki kat streç ile sarılan etin dövülmesi kasın parçalanmasını sağlar ve bu şekilde et yumuşar. Fakat bu işlemin çok yapılması eti öldüreceği için aşırıya kaçılmaması gerekir. Antrikot gibi etlerin ise dövülmemesi gerekir. Eğer bunlar dövülürse faydadan çok zarara yol açar.

Türk Mutfağında Et Yemeklerinin Önemi Nedir?

Ülke mutfağımız dünya üzerindeki en gelişmiş mutfaklardan birisi olurken et, bu çeşitlilik içerisinde çok önemli bir yere sahip oluyor. Birçok yemeğin içerisinde et kullanılırken bazı yemekler tamamen et odaklı olarak pişiriliyor.

Son dönemde bifteklerin ızgarada pişirilmesi ile oluşturulan ve çeşitli sebzelerle servis edilen yemekler çok popüler olurken insanlar lüks restoranlarda yedikleri bu yemekleri evde de aynı şekilde yapabilmek istemektedir. Bu sebeple de etin en doğru şekilde pişirilmesi için gerekli tüm adımların neler olduğunu öğrenerek evdeki imkanlar ile bunu gerçekleştirmek istiyor.

Genel olarak etin hazırlanışın her aşamasında dikkat edilmesi gereken püf noktaları olurken bunlara uyan kişiler son derece başarılı bir şekilde yemeklerini hazırlayabilmektedir. Etin lezzetinin püf noktası ise yumuşak olması yönündedir.

Etin Yumuşak Olması İçin Terbiye Edilmesi

Et merkezli gerçekleştirilen ızgaralarda etin öncesinden terbiye edilmesi çok büyük bir önem taşıyor. Bu direkt olarak etin lezzetine ve yumuşaklığına etki ettiği için muhteşem lezzetler yalnızca bu şekilde ortaya çıkabiliyor. Bu aşamada etin terbiye edilmesinde çok sayıda seçenek kişilere sunuluyor. Genel olarak bu terbiye işlemlerinde çeşitli baharatlar, taze otlar ya da sebzeler kullanılırken evde de rahatlıkla bu işlemler gerçekleştirilebiliyor.

Klasik bir biftek pişirmek için kişiler evlerindeki malzemeleri kullanarak terbiye ya da diğer bir adıyla marine etme işlemini uygulanabilir. Etin yumuşak olması için sos ya da marine tarifi verecek olursak;

  • 500 gram bifteğin terbiye edilmesi için ilk etapta etler 100 gramlık parçalar halinde alınmaktadır.
  • Bunun sonrasında bir Türk kahvesi fincanı kadar zeytinyağına ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Buna ek olarak bir orta boy soğanı rondo ile çektikten sonra bunun çıkarabildiği kadar suyunu çıkararak kaba alınız.
  • 1 yemek kaşığı kadar yoğurt ve bir yemek kaşığı biber salçası ile birlikte ana malzemeler tamamlanmış olur.
  • Bunlara ek olarak 1 diş sarımsak ve 1 çay kaşığı tuzu kullanan kişiler tüm malzeme hazır hale getirilmiş olur.

Bu malzemeler bir kap içerisinde hazırlandıktan sonra etler içerisine bırakılarak en az 3-4 saat dolapta bekletilmesi gerekiyor. Ete farklı kokuların karışmaması için streç film ile sarılması en doğru seçim olarak gösterilebilir.

Etin Yumuşak Olması için Süt ve Sirke

Kolay ve yumuşak et pişirmek için süt ile marine edebilirsiniz. Süt, zeytinyağı, kimyon, kekik ve kırmızı toz biber ile etin daha yumuşak olması için bir tarif hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde yemeklerin daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.

Etin yumuşak olması için sirke de sık tercih edilen bir yöntemdir. Etin haşlama suyuna sirke ekleyebilirsiniz. Lokum gibi lezzetli bir et yemeği hazırlamak için bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

Et Nasıl Pişirilirse Yumuşak Olur?

Lokum gibi dana eti hazırlamak istiyorsanız eğer; eti pişirmeden önce limon suyunda bekletiniz. En önemli detay ise etin mühürlenmesidir. Dibi az et güzelce mühürlenmiş anlamına gelmektedir. Ayrıca tuz atılırken dikkat edilmesi gerekir. Et ile tuz pişirmeden önce marine sırasında bir araya gelirse, el lezzetsiz olmaktadır. Etin tuzu pişirildikten sonra atılmalıdır. aksi durumda et sert olur.

Yazımızın içeriğindeki detaylara dikkat ederek, yumuşak, lokum gibi bir et yemeği hazırlayabilirsiniz. Etin marine edilmesi ve doğru pişirilmesi bu anlamda önem kazanmaktadır. Dilerseniz tavada dilerseniz kavurma dilerseniz de fırında bu şekilde lezzetli tarifler elde edebilirsiniz.

  • etin yumuşak olması
  • etin sert olmaması
  • etin sert olmaması için terbiye
  • etin sert olmaması için ne yapılmalı
Yorumlar
Esra Selçuk Eti terbiye etmek ve iyi pişmesini sağlamak bence yumuşak olması için yeterli:) cevapla
Gülnaz Yazıda da belirttildiği gibi eti terbiye etmenin en önemli malzemesi kesinlikle zeytinyağıdır. Diğer malzemeler terbiyenin yanında aromalandırmak amaçlı kullanılmaktadır. Ben etin aromasının değişmesini isteyenlerden değilim bu sebeple eti sadece bir miktar zeytinyağı kullanarak bekletirim. Mesela kurban etinden kavurma yapacaksam da içine bir miktar zeytinyağı karıştırırım. Bu etin kurumamasını dış kısımlarının hafif çıtır içinin ise yumuşacık olmasını sağlıyor. Öneririm herkese. İyi bir zeytinyağı harikalar yaratabiliyor. Koku falan da olmuyor... cevapla
yorum yaz
Jüpon Nedir, Ne Demek? Ne İşe Yarar?