Ramazan ayının gelmesi ile birlikte pek çok kadın adetin son günü oruç tutulur mu sorusunun cevabını merak etmektedir. Çünkü bilindiği üzere bu dönemde oruç tutulması haramdır. Bu süreçte tutulamayan oruçların daha sonra tutulması gerekmektedir.
Adetin Son Günü Oruç Tutulur mu?
Regl dönemlerinde kadınların birçok ibadeti yerine getiremediği bilinmektedir. Ramazan ayında oruç tutarken adet olan kadının gün içerisinde oruçlu olarak devam etmesinin doğru olmadığı söylenmektedir. İftar vaktine kadar insanlara saygısından ötürü yemek yememesi ayrı bir durumdur. Fakat kendini oruçlu gibi nitelendirmesi doğru bir davranış sayılmamaktadır. Regl döneminde namaz kılan ya da oruç tutan bir kadının ibadeti sahih olmamaktadır. Her kadının regl süresi farklılık göstermektedir. Bazı kadınlar 3 gün, bazıları ise 10 gün boyunca adet görmektedir. Bu süreç içerisinde gelen kanama, leke gibi durumlardan ötürü oruç tutulmaması gerekmektedir. 10 gün dolduktan sonra ise abdest alınıp, temizlenip oruç tutmaya başlayabilirler.
Dinimiz her şekilde insan sağlığını ayırt etmeksizin düşünmektedir. Buna göre kadınların regl dönemlerinde namaz kılması ya da oruç tutması haram olarak nitelendirilmektedir. Ramazan ayında eğer ki adetliyseniz ve kanamanız henüz leke şeklinde devam ediyorsa 10 günlük süreyi tamamlamalısınız. Lekelenme bittiyse oruç tutmaya başlayabilirsiniz. Fakat 10 gün geçmesine rağmen lekelenme, kanama devam ediyorsa bu başka bir hastalığın nedeni olabilir. O yüzden doktora gidilmesi gerekmektedir.
Az Adetliyken Oruç Tutarsak Ne Olur?
Oruç dinimizin şartlarından biridir ve ergenliğe girmiş olan, oruç tutmak içi bir mazereti olmayan her müslümana farz kılınmıştır. Hem fiziksel hem de ruhsal açıdan sıhhat bulmayı sağlayan oruç bazı durumlarda tutulmaktadır. Kadınlar için regl dönemleri oruç tutulmaması gereken bir dönemdir. Kur'an-ı Kerim'de geçen "Kadınlar hayız (regl) ve nifas (lohusa) hallerinde oruç tutmazlar (Buharî, "Hayz", 1; Müslim, "Hayz",14, 15). Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler." ayetine göre, kadınlar adet oldukları zaman oruç tutmalıdır. Hatta yapılan açıklamalara göre adet olduğu anda orucu bozulmuş sayılmaktadır. Bu nedenle iftara kadar oruç tutmasının ya da orucu devam ettirmesinin bir gerekliliği bulunmaktadır.
Adet döneminin tümünün içerisinde oruç tutmak haramdır. Aza adetli olmak ya da çok adetli olmak bu durumu değiştirmemektedir. Kanama devam ediyorsa, tam kesilene kadar oruç tutulmamaktadır. Kanama kesildikten sonra abdest alıp temizlenme sağlanmalıdır. Bunun sonrasında oruç tutabilirsiniz.
Oruçluyken Regl Olmak Orucu Bozar mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre, gün içerisinde oruçluyken adet olmak orucun bozulduğu anlamına gelir. Regl olduktan sonra yeme ve içme sağlanabilir. Eğer bu tarz bir durum yaşarsanız, yemek yemek ve bir şeyler içme konusunda serbest olduğunu bilmelisiniz. Fakat etrafınızda oruç tutan insanlara saygı amacı ile yememek, içmemek kişinin kendi iradesine bağlıdır. Adet başlamış olduğu için o günkü oruç kazaya girmektedir.
İmsaktan Sonra Adeti Biten Kadın Oruç Tutabilir mi?
Yapılan açıklamalar doğrultusunda, imsak vaktinden sonra adeti biten bir kadın, o gün içerisinde herhangi bir şey yiyip içmese bile oruç tutmuş sayılmamaktadır. Belirtildiği üzere adetiniz bittiğinde temizlenmeli ve abdest almalısınız. Tüm bunların imsaktan önce gerçekleşmesi gerekmektedir. Oruç tutmak için adetin bitmesi beklenmeli ya da 10 gün süreyi aşıyorsa doktora danışılmalıdır.