Sağlık 10 Kasım 2021 - 06:50:05

Akciğer Sönmesi Zararları, Tedavisi ve Nedenleri

Akciğer Sönmesi Zararları, Tedavisi ve Nedenleri

Akciğer sönmesi; akciğerdeki hava keseciklerinin patlayarak, havanın göğüs kafesine dolması sonucunda akciğerlerin çökmesi hastalığıdır. Bu durum kalıtsal olabileceği gibi dışarıdan gelen darbeler sonucu da meydana gelebilir.

Akciğer Sönmesi Nedir, Ne Demek?

Pnömotoraks adıyla da bilinen akciğer sönmesi, buradaki havanın göğüs kafesi içerisine dolarak akciğerin çökmesiyle işlevini yerine getirememe durumudur. Normal şartlarda akciğeri saran ince zar ile göğüs duvarının iç zarını kaplayan dış zar arasında hava bulunmamaktadır. Bu hastalıkta akciğer zarı ile göğüs duvarının iç kısmını kaplayan dış zar arasına hava girer. Eğer giren hava fazlaysa karşı akciğer ve kalbe baskı yapar. Bu hastalık kendiğinden oluşan ve kendiliğinden oluşmayan pnömotoraks olmak üzere ikiye çeşittir. Akciğer üzerinde oluşan hava kesecikleri kendiliğinden pnömotoraksın en sık görülen nedenidir. Bu kesecikler patladığında, oradaki hava göğüs kafesine sızarak akciğerin sönmesine sebep olur.

Akciğer Sönmesinin Belirtileri Nelerdir?

Akciğer sönmesi durumunda, akciğerdeki serbest hava miktarı artacağı için akciğer daha fazla söner. Bu da hastanın nefes darlığı yaşamasına ve göğsünde ağrı hissetmesine neden olur. Bu belirtilerin devamında öksürük meydana çıkmaktadır. Hava miktarı artıp akciğer tamamen sönerse hastanın kalp atışları hızlanır ve bunun sonucunda tansiyon yükselmesi, bayılma, morarma gibi sonuçlar görülebilir. En sık karşılaşılan belirtisi nefes darlığı ve göğüs ağrısıdır. Bazen göğüs ağrısı o kadar şiddetli olur ki, kalp kriziyle pnömotoraks birbirine karıştırılabilir. Aniden başlayan göğüs ağrıları çocuk, genç, yaşlı demeden acil müdahale gerektirir.

Akciğer Sönmesinin Zararları Nelerdir?

Akciğerlerin patlaması anında kalpte oluşan ani ağrı kişinin göğsüne yayılarak aralıklarla öksürmesine sebep olur. Öksürük sonrasında nefes darlığı ve hareketin kısıtlanması gibi durumlar açığa çıkar. Bu sorunlar akciğerin delinmesinin büyüklüğüne bağlı olarak birkaç saat sürebilir. Hasta kısa sürede acil müdahale görmediği takdirde havanın basıncıyla hayatını kaybedebilir. Bu hastaların acil durumlarda hızlı müdahale için hastahanelere yakın oturmaları gerekir. Pnömotoraks hastalarının uçağa binmemesi ve dalış aktivitelerinden uzak durması gerekir. Bunun yanısıra bu hastaların kabız olmamaları gerekmektedir. Ikınmaları ve normalin dışında efor sarf edip sigara içmeye devam etmeleri sonucunda akciğerlerinin tekrar patlama riski bulunmaktadır.

Pnömotoraks Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığın ilk defa nüksetmesi sonucunda şayet içeride toplanan bağımsız hava az ise sadece oksijen verilerek tedavi edilmektedir. Fazla hava bir müddet sonra kendiliğinden emilip yok olmaktadır. Fakat akciğerden kaçan hava fazlaysa, içeriye ince bir hortum takılır. Bu hortum kaburgalar arasından göğüs kafesi içerisine ulaştırarak buradaki havanın boşaltılmasına sağlıyor. Bu operasyona dren işlemi denir. Dren burada birkaç gün kalıp akciğerlerin şişerek gelişmesine yardımcı oluyor. Dren çıkartıldığında kişinin sigara içmesi, uçağa binmesi ve basıncın sebep olacağı risklerden dolayı sualtı dalışı yasaklanıyor. Akciğer sönmesi yaşayan hastalar basıncın fazla olduğu ortamlardan uzak durmalıdır.

  • akciğer sönmesi
  • akciğer sönmesi nedir
  • akciğer sönmesinin belirtileri
  • pnömotoraks
  • akciğer sönmesinin zararları
Yorumlar
Fatma Göktaş Akciğer sönmesi nasıl bir hastalık merak ediyorum ve tedavisinin ne kadar sürdüğünü öğrenmek istiyorum. Bu hastalığın kesin olarak tedavisi mümkün mü? Kanser gibi mi oluyor? Teşhisi konduktan sonra tedavi nasıl ilerliyor söylerseniz sevinirim. cevapla
Ayhan Benim gibi yüksek bir yerden düşersen kaburgaların akciğere baskı yapar ve akciğerin bir kısmı söner hem kaburga ağrısı çekersin hem nefes almada zorluk çekersin sigara içmemen gerekir
yorum yaz
Diyet Yemekleri Nelerdir? Pratik Diyet Yemek Tarifleri