Sağlık 18 Ocak 2021 - 10:42:59

Als Hastalığının Nedenleri, Sebepleri ve Belirtileri

Als Hastalığının Nedenleri, Sebepleri ve Belirtileri

ALS hastalığı; merkezi sinir sisteminde beyin sapı ve omurilik olarak bilinen bölgede motor sinir hücrelerinin kaybından oluşan bir hastalıktır. Motor nöron hastalığı olarak da bilinmektedir.

Als Hastalığı Nedir, Ne Demek?

Kişilerin istemli olarak hareket etmesini sağlayan sistemin 2 grup sinir hücresi bulunmaktadır. Bu hücrelere motor nöron denilmektedir. ALS hastalığının diğer adı da motor nöron hastalığıdır. Kas hareketlerinde kullanılan bu motor nöron hücrelerinin deforme olmasıyla hastalığın belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Özellikle kollar, bacaklar, yüz gibi kontrol edilebilen bölgelerdeki eylemlerdir. Beyin ve omurilikte bulunan motor nöronlar ALS hastalığı ilerledikçe hücrelerin deforme olmasına ve ölmesine neden olur. Kasların hareketsiz kalması, hareketlerin kontrol edilemez olması ve zayıflaması gibi sonuçları beraberinde getirir. Bu hastalığa sahip olan kişiler kollarını, bacaklarını, yüz kaslarını hareket ettiremezler. Zamanla nefes kasları da etkilenerek solunum yetmezliği ortaya çıkmaktadır.

Als Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Var mıdır?

ALS hastalığının belirtileri başlangıçta anlaşılacak kadar belirgin değildir. Özellikle kollarda ve bacaklarda güçsüzlük, hareket kısıtlılığı olarak görülür. Nefes alma, konuşma ve çiğneme zorluğu da zamanla ortaya çıkar. Sinirler tarafından kaslar uyarılmadığı zaman işlevini yitirerek yapısı bozulur. Bu hastalık sonucunda kol ve bacaklarda incelme gözlenir. En çok da el ve ayak kaslarında kasılma ve krampların oluştuğu bilinmektedir. Kontrol dışı ağlama ve gülme krizleri oluşabilir. Belirtiler hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Kimi hasta yemek yerken kaşığı ağzına götürürken zorlandığını fark eder, kimisi merdivenleri çıkarken basamadığını görür. Bu gibi belirtiler hastalığın ilerleme durumuna göre farklılık gösterir. Önce belli kaslarda güçsüzlük görülür daha sonra yavaş yavaş tüm vücuda yayılır. Hastalığın son aşaması solunum güçlüğünün cihaz kullanacak seviyeye gelmiş olmasıdır. Bu hastalık İngiliz bilim adamı Stephan Hawking'de görülmüştür. Hastalığın henüz kesin bir tedavisi yoktur. Ancak hastalığın olumsuz etkilerini en aza indirgeyecek alt tedaviler uygunlanmaktadır.

Motor Nöron Hastalığı Kimlerde Görülür? Neden Kaynaklanır?

Uzmanlar ALS hastalığının henüz kesin bir tedavisi olmadığını söylemektedir. Bu alanda bilimsel çalışmaların devam ettiği bilinmektedir. ALS hastalığının sebepleri üzerinde duran uzmanlar %10 genetik faktörden kaynaklandığını belirtmektedir. %90'ının neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Bu hastalık daha çok yetişkinlerde, yetişkinlerde de daha çok erkeklerde görülmektedir. Oldukça nadir rastlanan bir hastalıktır. Her yıl 100.000'de 1 bu hastalığa rastlandığı söylenmektedir. Hastalığa dair belirtilerin kendinde olduğunu düşünen kişilerin nöroloji uzmanlarına başvurması gerekmektedir. Detaylı muayene sonrasında talep edilen tetkiklerin sonuçları değerlendirilerek, nörologlar gerekli tedavi için yönlendirmede bulunmaktadır.

Motor Nöron Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Motor nöron hastalığının ilk dönemlerinde bu rahatsızlık MS ve Parkinson hastalıklarına benzediği için teşhis edilmesi uzun sürebilmektedir. Sinir sistemleri alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından yapılacak testler neticesinde hastanın hangi tür rahatsızlığa sahip olduğu tespit edilir. Kan ve idrar testi, MRI taraması, sinir iletkenlik testi, kas biyopsisi, belden sıvı alınması gibi pek çok tetkikler yapıldıktan sonra hastanın ALS hastalığına sahip olup olmadığına karar verilir. ALS hastalığının nedenleri kesin olarak bilinmemekte olup, günümüzde uzmanlar bu hastalığa dair araştırmalarını sürdürmektedir.

  • als hastalığı
  • als hastalığının nedenleri
  • motor nöron
  • als hastalığının belirtileri
Yorumlar
Seren Sarar ALS hastalığı teşhisi sonrasında hastanın bakımı nasıl olmalı onu öğrenmek istiyorum. Bu hastalığın sebeplerini bilmiyorum am belirti bulguları fark edildiği an doktora başvurmak gerekiyor. Tedavisine başlanması gerekiyor. cevapla
yorum yaz
Damar Atmasına Ne İyi Gelir? Sebepleri Nelerdir?