Sağlık 17 Aralık 2021 - 13:44:34

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir? Ne Yapılır?

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir? Ne Yapılır?

Arı sokması; pek çok insanın başına gelen bir durumdur ve sonrasında şişlik, ağrı gibi semptomlar meydana gelirken özellikle alerjisi olan kişiler ciddi semptomlara neden olabilmektedir.

Arı Sokmasına Ne Yapılır?

Genel olarak arı sokması sonrasında meydana gelen reaksiyonlar kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Bal arıları soktuktan sonra hayatı son bulurken, eşek arıları ve yaban arıları birkaç kez sokup, yaşaıma devam edebilirler. Arı sokması ilk yardım amacı ile şu detaylara dikkat edilmesi gerekir:

  • Arının soktuğu bölge asla kaşınmamalı, o alan kurcalanmamalı ve herhangi yanlış bir müdahalede bulunulmamalıdır. Bu tarz yanlış hamlelerin yapılması zehrin hızlı bir şekilde diğer alanlara yayılmasına neden olur.
  • Sokulan bölge su ve sabun yardımı ile temizlenmelidir. Mikrobun oluşmaması için bu temizliğin yapılması önemlidir.
  • Arı sokması yaşandığı zaman ağrı şiddetli olabilir. Ağrı şiddet oranına göre ağrı kesici alınmalıdır. Ayrıca alerji ilaçları da kullanılabilmektedir. Eczane ya da doktora danışarak ilaç takviyesi veya acıyı azaltan kremleri kullanabilirsiniz.

Eğer bu tarz bir durumla karşılaştıysanız, en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. Aksi durumda alerjiniz varsa kötü sonuçlar meydana gelebilir.

Arı Sokmasının Faydaları ve Zararları

Arı sokması sonrasında kana karışan sıvı zehrin, eklem iltihabı için faydalı olduğu belirtilmektedir. Yapılan birtakım araştırmalara göre, bu iltihap vücutta iltihabı düzenleyen doğal hormonların artmasına yardımcı olmaktadır. Arı sokmasının belli başlı bazı hastalıklar için etkili olduğu söylenmektedir. Bunlar MS ve astım gibidir.

Faydaları yanı sıra arı sokmasının zararlarına bakacak olursak eğer; nefes borusu, alerjik reaksiyonlar, ağızın içinde dil sokması ve göz kapağının zarar görmesi gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Bu durum yaşandığı zaman genel itibari ile arının soktuğu bölgede kızarma, acı ve şişliklerin oluşması şeklindeki belirtiler hızla meydana gelir. Meydana gelen belirtilerin yanı sıra bazı kişilerde nefes almanın zorlaşması, mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma gibi etkiler de oluşabilmektedir. Arı sokması yaşayan kişinin ciddi reaksiyonlar yaşaması durumunda hemen doktora götürülmesi gerekir.

Arının İğnesi Nasıl Çıkartılır?

Arı sokulan bölgeye yerleşen arı iğnesini hijyenik bir cımbız ile çıkartmak gerekir. Arı sokma anında cımbız bulamayan kişi bıçak sırtına benzeyen sert bir aletle arı iğnesini çıkartabilir. Arının iğnesi içinde kaldı diyorsanız da en yakın sağlık kuruluşuna danışınız.

Bal arıları insan vücudunda bir bölgeyi soktukları zaman iğne bırakmaktadırlar. Bırakılan iğnenin zehri iki ila üç dakika içerisinde insan derisine boşaltılmaktadır. Dolayısı ile zaman kaybetmek kişinin aleyhine sonuçlanır. Hızlıca davranarak iğneyi almak gerekir. İğnenin alınması oluşabilecek kızarıklık ve şişlik gibi sonuçları hafifletmektedir.

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

Özellikle arı sokması alerjisi olan kişiler, bu durum sonrasında reaksiyonlar yaşayabilirler. Arı sokması sonrası şişlik, kızarıklık, kaşıntı gibi durumlar söz konusu ise bunları hafifletmek için;

  • Arı sokması gören bölge şişeceği için şişmeyi engellemek adına bölgeye buz koyulmalıdır. Ayrıca buz alerjik reaksiyonların meydana gelmesi önlemektedir. Fakat buz uygulaması yapılırken buzun dışına bez sarılıp ilgili bölgeye bu şekilde uygulanmalıdır. Buz cilde direkt olarak temas ettiği zaman yanıkların oluşma ihtimali vardır.
  • Arı sokmasına domates sürmek, zehrin yayılmasını önler. ayrıca acı ve şişmeyi de önler.
  • Sarımsak ve soğana iltihap barındıran yaralarda başvurulmaktadır. Bu besinlerin iltihap söken güçlü bir özelliği olduğu için bölgedeki zehrin atılmasına destek olur. 1 adet soğanı ikiye bölüp, içini yaralı alana sürünüz. Sarımsak uygulaması yapmak isteyen kişi ise sarımsağı ezerek yaralı alana uygulayabilir.
  • Eğer arı sokmasına çamur sürerseniz, şişlik ve acı belirtilerinin kısa sürede iyileştirdiğini gözlemleyebilirsiniz.
  • Bir başka yöntem karbonattır. İltihap kurutucu etkisi ile bildiğimiz karbonat, semptomların giderilmesini sağlar. 1 tatlı kaşığı karbonatı 1 su bardağına karıştırıp, bu karışım ile arının doktuğu bölgeyi siliniz.
  • Yoğurt sürmek, yanma hissini alırken aynı zamanda arı sokması sonrası ağrı problemini de giderir.
  • Bir başka yöntem ise bölgeye kıyılmış maydanozun uygulanmasıdır. Maydanoz acıyı azaltır ve rahatlatır.

Elma sirkesi ve lavanta yağı arı sokmasına evde çözüm bulmak için kullanılan diğer yöntemler arasında yer almaktadır. Eğer semptomlar çok ciddi ise mutlaka uzman bir doktora başvurunuz. Arı sokmasına krem sürmek de iyi gelmektedir. Bunun için eczaneye danışınız.

Arı Sokması Kaç Saatte Zehirler?

Arının iğnesinde bulunan zehir vücutta alerjik reaksiyonlar meydana getirebilmektedir. Eğer zehrin yayılmasını önlemek istiyorsanız iğneyi 30 saniye içerisinde çıkarmanız gerekmektedir. Zehirlenme etkileri 30-60 dakika içerisinde kendini göstermektedir. Bazı durumlarda düşük ihtimal de olsa 72 saate kadar uzayabilir.

Çeşitli rahatsızlıklara faydası olan bal arı sokmaları için de güçlü bir tedavi edicidir. Bal deriye direkt olarak uygulanır ve bu şekilde derideki zehir alınmış olur. Aynı zamanda bal bölgeyi uyuşturduğu için acıyı hafifletmektedir.

Eğer vücudunuzda arı sokması belirtileri yaşıyorsanız, en yakın sağlık kuruluşundan destek almanız faydalı olacaktır. Çünkü bazı insanlar için etkileri oldukça tehlikeli olabilir.

  • arı sokması şişlik
  • arı sokması sonrası
  • arı sokması neye iyi gelir
  • arı sokması nedir
Yorumlar
Hacer Sevi Arı sokması sonrası şişlik tedavisi nasıl yapılmalı? Aslında vücut için bunun yararlı olduğunu söyleüyorlar ama zararları ya da yararlı nedir tam olarak? Daha önce böyle bir durumla karşılaştım ve canım çok yanmıştı.Ne yapmam gerektiğini bilmediğim benim için tam bir kabus oldu. cevapla
Eda varır Arı sokması iğnesi içerde kalırsa bir zararı olur mu? Daha önce beni arı sokmuştu ve bir anda başım dönmüştü. İğnesini çıkardık ama az bir parçası içerde kaldı. Şuana kadar bir sorun olmadı ama birşey olur mu sonrasında diye endişeleniyorum. cevapla
yorum yaz
Metabolizmayı Yavaşlatmak İçin Ne Yapmalı? Kilo Aldırır mı?