Sağlık 14 Mayıs 2021 - 13:22:19

Aronia Bitkisi Nedir? Nerede ve Nasıl Yetişir? Faydaları ve Zararları

Aronia Bitkisi Nedir? Nerede ve Nasıl Yetişir? Faydaları ve Zararları

Birçok hastalığa fayda sağlığı söylenen aronia bitkisi genellikle meyve olarak tüketilen mucizevi bir meyve türüdür. Amerika'da doğal yollar ile kendi başına yetişen bu bitkinin sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin farkına varılmıştır. Bitkinin olumlu özelliklerinin keşfedilmesi ile yetiştiriciliği konusunda Amerika ve Rusya önder ülkeler arasında gelmektedir. Sonrasında ise birçok ülke bu bitkiyi yetiştirmeye başlamıştır.

Aronia Bitkisi Nedir? Nerede Yetişir?

Türkiye'nin Yalova bölgesinden üç yıllık bir çalışma yapılmış ve bu çalışmanın sonucuna göre ilk olarak bu bitkinin meyvesinin 2015 senesinde alındığı görülmüştür. Bitki meyvesini ekilmesinden iki ila üç yıl sene sonra vermektedir. Fakat bakımının iyi ve kaliteli olması bu süreci hızlandırmaktadır. Rusya'da yıllardan bu yana meyve olarak varlığını sürdüren aronia çeşitli hastalıklarla mücadele eden meyve çeşididir. Amerika'da bu bitkiye mucize meyve denilmektedir. Hücreleri yenileme özelliği olan bir meyve türüdür. Dünya genelinde güçlü antioksidan meyveleri arasında yer alır. Türkiye'de bulunan antioksidan oranı fazla olan meyvelerle aronia kıyaslanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre antioksidan oranı en çok olan meyvenin aronia olduğu kanaatine varılmıştır.

Aronia Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?

Kuzey Amerika'da kendi başına yetişen bir meyvedir. Fakat faydalarının anlaşılması ile yetiştiriciliği dünya çapında yaygın bir hale gelmiştir. Bu bitkinin yetiştirilme sürecindeki avantajlardan biri her yükseklik ve toprak çeşidinde rahat bir şekilde yetişebilmesidir. Toprağın buzlanmama koşulu ile ilkbahar, sonbahar ve kış mevsiminde ekilebilmektedir. Fidanın alınmasından sonra beklenilmeden ekilmesi tavsiye edilmektedir. Fidanın ekileceği çukurun çapı otuz santimetre, derinliği ise yirmi santimetre olmalıdır. Ekilme işleminden sonra su vermek fidanın hızlı bir şekilde büyümesine katkı sağlamaktadır. Bitkinin çiçekleri nisan ayında açmakta, ağustos ayında ise olgunlaşmaktadır.

Aronia Bitkisi Ne Zaman Toplanır?

Toplama işlemi kişinin istediği tarihte yapılabilir. Ağacın üzerinde kalan meyveler dökülmediği gibi kurtlanmamakta ve çürümemektedir. Böceklere karşı dayanıklı olduğu için organik üretime uygun bitki türüdür. Fidandan hızlı bir şekilde meyve almak için fidanın kalite durumu, dipteki yabancı otların düzenli olarak temizlenmesi, sulama ve gübrelemenin zamanında yapılması önem teşkil eder. Fidanın özelliği yavaş büyümesidir. İki ila üçüncü senede meyve vermeye başlamaktadır. Bu fidan beş ila on kilo meyve üretimine onuncu senede anca ulaşabilmektedir.

Aronia Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Rusya'da bu bitki tıbbi gıda ismi ile anılmaktadır. Amerika'da ise mucize gıda denilen aronia bitkisinin yararları oldukça fazladır. Bağışıklık sistemini güçlendirmekte olduğu için birçok kişi bu bitkiyi kullanmaktadır. Antioksidan etkisinden kaynaklı olarak yaşlanma sürecini çok ileriki bir zamana atmaktadır. Grip gibi hastalıkların meydana gelme olasılığını bir hayli düşürmektedir. Birbirinden farklı hastalığın tedavisi için tüketilmektedir. Aronia sıklıkla meyve suyu ve şurup şeklinde kullanılır. Meyveden alınan şurubun kıvamı yoğundur. Ariona bitkisi üzerindeki meyveler taze ya da kurutulmuş halde tüketilebilmektedir.

  • aronia bitkisi
  • aronia bitkisi nedir
  • aronia bitkisi ne zaman toplanır
  • aronia bitkisinin faydaları
Yorumlar
Yeliz Ataoğlu Aronia tohumu satın almak ve yetiştiriciliğini yapmak istiyorum. Nasıl yapabilirim? Bu bitki hangi iklimlerde yetişir daha çok? Meyvesinin fiyatı çok pahalı mı ne kadar? Marketlerden bulabilir miyiz? Deneyenler var mı? cevapla
Hasan YULA İnternette bulabilirsin fidanını Yalova il tarım da satılıyor fidesi 10 tl ekmeyi düşünürsen teknik bilgi verebilirim
yorum yaz
Kuru Fırçalama Tekniği Nedir? Faydaları Nelerdir? Yapanlar Var mı?