Sağlık alanının gelişmediği dönemlerden bu yana kullanımı tercih edilen aslan pençesi bitkisel tedavi yöntemidir.
Aslan Pençesi Otu Nedir? Ne İşe Yarar?
Gülgiller familyasından gelir. Aslan pençesi otu çayırlık alanlar, nemli bölgeler ve orman kenarında kendi başına yetişebilmektedir. Elli ila atmış santimetre boyu vardır ve kökleri geniş, yaprakları ise dişlidir. Bitkiye aslan ayağı otu, tavşan ayağı ve şebnem otu da denilir. Yaprak kısımları beş ila yedi parça şeklindedir. Bu otun tahmini olarak bine yakın türü bulunmaktadır. Ilıman iklim türünde yetişir. Mart ve temmuz arasındaki aylarda toplanmakta ve kurutulmaktadır. Çiçekleri mayısla haziran ayı arasında toplanır. Bitkinin yıllardan beri alternatif tedavi yöntemi olarak kullanıldığı söylenebilir. Çoğunlukla kullanıldığı alanlar kadın rahatsızlıklarıdır.
Aslan Pençesi Otu Neye İyi Gelir?
Aslan pençesi ile ilgili zayıflama özelliğinin olup olmaması hakkında çeşitli sorular bulunmaktadır. Tavşan ayağı olarak da bilinen bu bitkinin zayıflatma özelliği vardır. Bu özelliğinin yanı sıra vücutta meydana gelen yaraların iyileşmesi için tercih edilmektedir. Yaprakları ve çayı oldukça faydalı olduğu için kullanımı esnasında hiçbir bölgesi ziyan edilmemektedir. Yaprak ve çayın çeşitli hastalıklara iyi geldiği ifade edilir. Kişi kullanımdan önce doktordan onay almalıdır. Şişkinlik sorunu olan kişiler tarafından vücuttaki toksinlerin atılması için kullanılmaktadır. Çayını zayıflatma etkisi vardır. Yapraklarının ağız içinde meydana gelen yaralara iyi geldiği, diş etlerine fayda sağladığı söylenebilir. Son günlerde sürekli artış gösteren uykusuzluk problemini doğal yollar ile tedavi etmektedir. Hem zayıflamaya yardım eder hem de uykusuzluk, ödem gibi problemlerin doğal çözümüdür.
Aslan Pençesi Otunun Faydaları Nelerdir?
Kadın hastalıklarında kullanımı oldukça fazla bir bitkidir. Aslan pençesi otu regl düzensizliği, akıntı ve menopoz döneminde meydana gelen etkenlerin azalmasını sağlar. Kuvvet verme özelliği vardır. Demir eksiliğinin yol açtığı kansızlık problemine destek olmaktadır. Dişin çekilmesinden sonra ağız içinde gargara yapılması veya çayının içilmesi ile yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamaktadır. Bitkinin yararı olduğu kadar bilinçsiz kullandıktan kaynaklı olarak zararlı sonuçları da olabilmektedir. Bu bitkinin çayına şeker, tatlandırıcı veya farklı maddelerin koyulması tavsiye edilmemektedir. Yemekten bir saat sonra kullanılması önerilir. Çayın demlenme sürecinde on dakikanın dışına çıkılmamalıdır. Süzme işleminden sonra tüketilen çayın kalan kısmı buzdolabında maksimum üç gün bekletilebilir.
Aslan Pençesi Otunun Zararları Nelerdir?
Aslan pençesi kullanımı her kişinin vücudunda çeşitli yan etkilere yol açabilir. Gebelik ve emzirme döneminde olan kişilerin çayı kontrollü ve bilinçli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir. Yaşlı insanları veya ilaç kullanan kişilerin doktora sormadan bu çayı kullanmaları sağlık üzerinde olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Aslan pençesi demir emilimine neden olduğu için demir eksikliği, kansızlık sorunu gibi rahatsızlıklara sahip olan kişilerin bu bitkiyi kullanmaları sağlıklı olmamaktadır. Bitkinin çayını kilo kaybetmek ve ödem atmak isteyen kişiler doktor onayında kullanabilmektedir.