Sağlık 29 Ekim 2021 - 07:40:19

Atatürk Çiçeği Tohumu, Bakımı, Özellikleri, Çeşitleri, Faydaları

Atatürk Çiçeği Tohumu, Bakımı, Özellikleri, Çeşitleri, Faydaları

Diğer adı Ponsetya olan, ortasında küçük bir küme halinde olan sarı çiçeklerin kırmızı yapraklarla çevrili olduğu Atatürk çiçeği, ülkemizde ilk olarak Mustafa Kemal Atatürk tarafından yetiştirilmiş bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır.

Atatürk Çiçeği Tohumu ve Bakımı

Atatürk çiçeği bir süs bitkisidir ve dekorasyon için hoş bir görüntü yaratmaktadır. Bu çiçeğin anavatanı Meksika'dır. Daha sonra Avrupa'ya yayılmış olan bu çiçeğin ülkemizde tanınmasına Mustafa Kemal Atatürk önayak olmuştur. Asıl rengi kırmızıdır fakat genetik değişimlere uğrayarak süreç içerisinde çeşitlenmiştir. Atatürk çiçeği tohumu birçok yerde satılmaktadır. Bu çiçeğin bakımı ayrı bir ilgi istemektedir. Saksının değiştirilmesi her yıl nisan ayrında yapılmalıdır. Gübreleme ise Haziran-Ekim ayları arasında hafta 1 kez yarım şekilde sağlanmalıdır. Bitkiyi haziran ayından eylül ayına kadar bolca sulamalısınız. Çok sıcak olduğunda yapraklarına su püskürtmeniz faydalı olacaktır. Çiçeklenme süreci yani Aralık ocak ayları içerisinde daha az sulama yapılmalıdır. Çünkü fazla sulanırsa çiçekleri dökülebilir. Ocağın ortasından nisan 15'e kadar dinlenmesi dönemi olarak bilinmektedir. Bu dönemde çiçeğe çok az su verilmelidir. Nisan ayından sonra ise budama sağlanabilir.

Atatürk Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Özellikle çok sıcaklık ayarlarının iyi korunması gerekmektedir. Bu bitki çiçeklenme dönemi öncesinde yaklaşık olarak 15-20 santigrat derece ısı istemektedir. Çiçeklenme döneminde 13-14 santigrat, sonrasında ise 10-12 0-12 santigrat sıcaklık gerekmektedir. Çiçeklendiği dönemde 13 santigratın altına düşmeden bakımının yapılması gerekmektedir. Bu çiçek genel itibariyle yüksek oranda nem istemektedir. Yetiştiği ortamın nem oranı yaklaşık %70 civarı olmalıdır. Bu çiçek yarı gölge yerleri sevmektedir. Yaprakların kırmızı rengi alması için 14 saat kesintisiz olarak karanlık bir yerde tutulmalıdır. 14 saat içerisinde 1 dakikalık ufak bir yapay aydınlatma dahi yaprakların kızarmasını engelleyebilir. Bu ışık rejiminin yaklaşık olarak 10-12 hafta boyunca devam etmesi gerekir. Bu süre sonrasında ilk tomurcuklar meydana gelir. Tomurcuklar oluştuktan sonra çiçeğin bol ışık alan fakat doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak bir yerde tutulması gerekir.

Atatürk Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Atatürk çiçeğinin 100'den fazla çeşidinin olduğu bilinmektedir. Bu bitkinin asıl rengi kırmızıdır. Fakat bu kırmızı dışında aynı zamanda beyaz, şarap rengi ve mermer rengi de bulunmaktadır. Yapraklarının kırmızı olması için çeşitli işlemlerden geçmesi gerekmektedir. Bu bitki asıl olarak kırmızıdır fakat birtakım değişikler nedeniyle farklı renk ve çeşitlerle de karşımıza çıkmaktadır.

Atatürk Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Atatürk çiçeği genel olarak süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Tüketilen değil görselliği ile tercih edilen bir bitkidir. Avrupa'da özellikle yılbaşı zamanlarında çok fazla tercih edilmektedir. Hatta yeni yılın habercisi olarak bilinmektedir. Çünkü çiçeklenme dönemleri hemen hemen o zamanlara denk gelmektedir. Güzel görüntüsü ile göze hitap eden bu çiçek dekorasyonlarda kullanılmaktadır ve oldukça hoş bir görüntü sağlamaktadır.

  • atatürk çiçeği
  • atatürk çiçeği tohumu
  • atatürk çiçeğinin özellikleri
  • atatürk çiçeği çeşitleri
  • atatürk çiçeğinin faydaları
Yorumlar
Seda Akgül Atatürk çiçeğinin tohumu aldım ve bakımı için bilgi toplamak istiyorum. Bu çiçekler çok hoşuma gidiyor. Gerçekten göze güzel görünüyor. Fiyat olarak çok pahalı gelmedi bana ama evde nasıl yetiştirebilirim onu düşünüyorum. cevapla
yorum yaz
Hamilemiyim? Adet Zamanı Gelmeden Hamile Olduğumu Nasıl Anlarım?