Sağlık 10 Şubat 2021 - 17:41:09

Ateş Düşürmenin En Etkili ve Doğal Yolları Nelerdir?

Ateş Düşürmenin En Etkili ve Doğal Yolları Nelerdir?

Ateş, vücuttaki enfeksiyonların meydana getirdiği ve bağışıklık sisteminin bu bakterilerden korunmak için oluşturduğu bir savunma yöntemidir. Yetişkinlerde ve çocuklarda ateşi düşürmenin doğal yolları bulunmaktadır.

Yüksek Ateşin Sebepleri Nelerdir?

Yetişkin insanlarda daha az sorun teşkil etse de çocuklarda ateş oldukça önemli bir sorundur. Vücudunda ciddi bir problem ya da enfeksiyon olan kişilerde ateş normalin çok üstüne çıkabilmektedir. Yetişkin bir birey için 39.4 sonrası tehlikeli iken bu çocuklarda daha alt seviyelerde tehlike meydana getirir. Yüksek ateşi düşürmek için ilaçlı tedaviler uygulanabileceği gibi doğal yollara da başvurulabilir. Fakat eğer çocuklar söz konusu ise yapılacak en doğru tercih uzman bir doktora başvurmaktır.

Bağışıklık sisteminin dışarıdan gelen ve yabancı olarak adlandırdığı herhangi bir enfeksiyon ya da bakteriye karşı savaş açarak ateşin yükselmesine neden olur. Yüksek ateş daha çok viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar dolayısı ile meydana gelmektedir. Yani vücuda herhangi bir yerden bulaşan virüs ya da parazit ateşin yükselmesine neden olabilmektedir. Vücut kendini korumak için antikor üretmeye başladığı zaman ateş yükselmeye başlar. Soğuk algınlığı, kusma ya da ishal sonucunda vücutta ortaya çıkan sıvı kaybı dolayısı ile vücutta ateş yükselmesi gibi durumlar oluşabilir. Ayrıca daha tehlikeli rahatsızlardan kaynaklanan bir yüksek ateş sorunu da olabilir. Bu nedenle düşmeyen ateş için kesinlikle önlem alınmalıdır.

Ateş Düşürmenin En Etkili Yolları Nelerdir?

Ateş çok yüksek değilse ve kişiyi halsiz bırakmıyorsa bu korkulacak birşey değildir. Vücudun hastalıktan kurtulmak için savaştığını ve birkaç gün içerisinde iyileşme oluşacağını göstermektedir. Fakat ateş yüksekse üşüme, titreme gibi şeyler görülüyorsa mutlaka önlem alınmalıdır. Özellikle çocuklarda ateş belli bir derecenin üzerine çıkarsa hemen müdahale edilmelidir.

Ateş düşürmenin en etkili yollarından biri ilaç tedavisidir. Doktorunuz reçeteli ya da reçetesiz ilaç önerilerinde bulunabilmektedir. Eğer ateşin nedeni bakteriyel bir enfeksiyon ise doktorunuz mutlaka reçeteli ilaç verecektir. Antibiyotikler enfeksiyonların giderilmesi için oldukça önemlidir. Fakat doktor onayı ve önerisi kullanılmalıdır. İlaç kullanımında amaç yüksek ateşi bir risk oluşturmadan ortadan kaldırmaktır. İlaçları aşırı kullanmamak ve tüketim talimatına uygun hareket etmek gerekmektedir. Çocuklara aspirin tarzı ilaçlar verilmemelidir. Daha çok şurup gibi ilaçlar verilmektedir. Antibiyotikler de çocuklara özel şekilde hazırlanmaktadır.

Ateş Düşürmenin Doğal Yolları Nelerdir?

Ateşin yükselmesi vücutta sıvı kaybına neden olur. Eğer vücut aldığı sıvıdan daha fazlasını kaybederse dehidrasyon ortaya çıkar. Bunu engellemek için yüksek ateş sırasında bol sıvı alınmalı, meyve suyu ve çorba tüketilmelidir. Hastanın istirahat etmesi gerekir. Fiziksel aktivite vücut ısısında artış meydana getirir. Bunun yanında hastanın serin tutulması gerekir ve kalın kıyafetler giydirilmemesi gerekir. Oda ısısı düşürülmeli ve tek bir battaniye ya da yorgan kullanılmalıdır. Ilık kompres veya ılık duş ateşi düşürmenin doğal yolları arasındadır. Çocuklar ve bebeklerde serinletme ile ateş düşer fakat sonra tekrardan yükselir. Bu yaklaşık olarak 3-4 gün sürer. Eğer çocukta kusma, uykuya meyilli olma dalgın ve baygın bir şekilde duruşu varsa mutlaka doktora götürünüz. Fakat çevresiyle ilgileniyor, oyun oynuyor ve genel durumu iyi ise ateş çok ciddi olmayabilir. Belli derecelerin üstü kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Yüksek Ateşte Doktora Ne Zaman Gidilmeli?

Eğer bebeğiniz 3 aylıktan küçükse ve ateşi 38'i geçiyorsa, 6 aydan büyükse ve ateşi 40'a yakınsa mutlaka doktora gitmelisiniz. Ateşi varken bebeğiniz devamlı ağlıyorsa, halsiz ve sayıklıyor durumdaysa zaman kaybetmeden doktora götürmelisiniz. Hatta ateşin bu kadar yükselmesini bile beklememelisiniz. Ateş 72 saatten beri devam diyorsa ve düşmüyorsa da doktora başvurulmalıdır. Yetişkinlerin vücudu ateşe daha dayanıklı olsa da üşüme, titreme gibi belirtiler meydana geldiğinde mutlaka doktora gidiniz. Ateşin çok yükselmemesi her yaş grubu işin iyi olacaktır. Ateş düşürmenin en etkili yollarından yararlanarak kontrol altına alabilirsiniz.

  • ateş düşürme
  • ateşi düşürmenin yolları
  • ateş düşürmenin en etkili yolları
  • ateş düşürmenin doğal yolları
  • yüksek ateş
  • yüksek ateşi düşürmek
  • yüksek ateşin sebepleri
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Gümüş Suyunun Yan Etkileri, Faydası, Yapılışı ve Fiyatı