Sağlık 08 Şubat 2021 - 10:41:33

Su İçmenin Zararları Nelerdir? Zararlı Olduğu Zamanlar Nelerdir?

Su İçmenin Zararları Nelerdir? Zararlı Olduğu Zamanlar Nelerdir?

Bütün canlılar için hayati önem taşıyan su, canlıların hayatını devam ettirebilmesi için gerekli olan içecektir.

Su İçmenin Zararları ve Faydaları

Şimdiye kadar birçok uzman her gün 2 litre su içmeyi önermekteydi. Fakat bazı uzman kişiler çok su içmenin de negatif olduğunu söylemektedir. Su içmenin baş ağrısını gidermek, detoks yapmak ve konsantrasyonu arttırmak gibi faydaları olsa da negatif yönleri de vardır. Özellikle kısa zaman içinde çok su içmek tehlikeli ve ciddi riskler taşımaktadır. Kısa zamanda su içmenin en zararlı yönü kandaki sodyum seviyesinin azalmasıdır. Su vücut için oldukça faydalıdır. Fakat yeterli düzeyde tüketmek gerekmektedir. Aşırı tüketildiğinde birtakım zararlara yol açabilir.

Su İçmenin Zararlı Olduğu Zamanlar

Vücuttaki potasyum ve sodyum elektrolit amacı görür ve hücre ile kan arasında iletişim sağlar. Kanda çok bulunan su, bu iletişimi bozmaktadır. Su, hücrelerdeki iyonu ve sodyumu seyrelterek dengeyi sağlamak için doğal olarak hücreye hücum etmektedir. Bu yüzden kısa zamanda hücreleri şişirir. Sinir hücreleri ve beyinde bulunan nöronlar için oldukça tehlikeli olmaktadır. Bu sebeple fazla su içmek felç, koma, beyinde hasara, baş ağrısına ve ölüme kadar birçok soruna sebep olabilir. Elektrolit seviyesinin düşmesi sonucu çıkan sıvının dengesiz olması kasları olumsuz yönden etkiler. Kramplara ve kas spazmlarına sebep olur. Aşırı su içmek kan hacmini arttırır ve kalbe çok fazla baskı yapar. Bu sebeple bazı hastalarda felce sebep olabilmektedir. Vücudun ihtiyacı olan sudan fazlasını içmek yorgunluğa sebep olabilir. Böbreklerin kanda bulunan suyu atması için daha fazla çalışması, fazla hormon salgılanması yorgunluk yapmaktadır. Kanda bulunan toksinleri ayıran böbrek, çok fazla su içildiğinde normalde olması gerekenden daha fazla çalışmak zorunda kalır. Bu nedenle ne kadar çok su içilirse, böbrekler çok daha fazla çalışır.

Su Zehirlenmesi Nedir? Nasıl Olur?

Su zehirlenmesi, hücre şişmesinin ileri boyutundaki tıbbi bir durumdur. Vücutta bulunan su miktarı ve sodyum miktarı arasında oluşan dengenin işleyişinin bozulması sonucunda oluşan ölümcül dolaşım bozukluğu olarak bilinir. Çok fazla su içme vücutta bulunan potasyum seviyesini oldukça düşürerek hipokalemi denilen duruma neden olabilir. Semptomları ise şunlardır; düşük tansiyon, ishal, kusma ve baş dönmesi gibi hallere sebep olur.

Çok Su İçmek Nelere Yol Açar? Nasıl Anlarsınız?

Sürekli su içiyorsanız susadığınızı hissetmediğiniz zamanda bile su içiyorsanız, ihtiyacınız olmamasına rağmen içtiğinizi gösterir. İdrar renginden anlaşılır. Koyu renk idrar yeterince su içilmediğini, açık renk idrar ise fazla su içildiğini gösterir. Geceleri uyanarak tuvalete gidiyorsanız aşırı su içtiğiniz anlamına gelir. Kusma ve mide bulantısı varsa çok su içiyor olabilirsiniz. Dudaklar, eller ve ayaklar şişiyorsa fazla içiyor olabilirsiniz. Çok su içmek aynı zamanda yorgunluğa da neden olabilir.

  • su zehirlenmesi
  • su içmenin zararları
  • su içmenin zararlı olduğu zamanlar
  • aşırı su içmek
Yorumlar
Aylin Coşar Her gün 2 litre suyu mutlaka içiyorum. Bana gerçekten faydalı oluyor. Önceden çok az su içerdim ve kabızlık gibi problemler yaşıyordum. Daha sonra suyu fazla içmeye başladım ve sindirim problemleri düzeldi diyebilirim. Aşırısı zararlı olabilir tabi ki ayarında içmek gerek. cevapla
yorum yaz
Ton Balıklı Salata Yapımı ve Tarifleri? Kaç Kaloridir?