Sağlık 02 Kasım 2021 - 06:50:15

Ayak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak mantarı hastalığı, dermatofitler adı verilen mantarın ayakta meydana getirmiş olduğu bir enfeksiyon sonrasında meydana gelmektedir.

Ayak Mantarı Nedir? Neden Olur?

Mantar bakterileri nemli ortamlarda üremektedirler. Ayakları yıkadıktan sonra kurulamamak ve sık sık yıkamak ayak mantarının oluşmasına nedee olmaktadır. Ayak mantarı bulaşıcıdır bu nedenler kişiden kişiye temas halinde bulaşma ihtimali bulunmaktadır. Genel olarak kendini kaşıntı, pişik, kanlı yara, iltihaplanma ve kötü kokularla belli etmektedir. Mantarlar ve bakteriler normalde vücudumuzda herhangi bir hastalık yapmadan yaşayabilirler. Fakat uygun ortam şartları gerçekleştiği zaman çoğalabilirler ve bu da birtakım rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayak mantarı rahatsızlığı şeklindeki enfeksiyonlar genel olarak tinea olarak adlandırılmaktadır. Ayak mantarları uzun süreli antibiyotik kullanımı ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi durumlarda oluşabilir ve ortak kullanım alanlarından bulaşıcı bir durum yaratabilir.

Ayak Mantarının Belirtileri Nelerdir?

Ayak mantarının anlaşılmasını sağlayan en belirgin özellikleri kaşıntı, kızarıklık, kaşıntının neden olduğu kanama ve döküntülerdir. Aynı zamanda su dolu kabarcıklarda bu hastalığın belirtilerindendir. Ayak tırnaklarında renk değişiklikleri meydana gelmektedir. Bunun yanında tırnaklarda kalınlaşma ve kabalaşma olur. Bu durum zaman içerisinde tırnak kaybına yol açabilmektedir. Mantar enfeksiyonu eğer ki ayakların taban kısmında oluşmuşsa kepeklenmelere neden olmaktadır. İçi su toplamış yara şeklinde yapılar oluşabilir. Ayaklarda meydana gelen döküntüler ayak mantarı hastalığından başka hastalıklarında da habercisi olabilir. Bu nedenle bu tarz belirtileri direkt olarak mantara yormamak gerekmektedir. Döküntüler sedef hastalığı ya da alerjik nedenlerde de oluşabilmektedir.

Ayak Mantarı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mantar enfeksiyonunun çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Hastalığın derecesine göre tedavisi bitkisel ya da ilaçla yapılabilir. Ayak mantarı tedavisinde haplar, cila şeklinde sürülen ilaçlar kullanılmaktadır. Bunların yanında ayrıca lazer tedavileri de yapılmaktadır. Ayaklarda oluşan bu enfeksiyon tırnaklara yayılmışsa ve durumu ilerlemişse cerrahi birtakım operasyonlar uygulanabilmektedir. Ayak mantarı eğer ki tedavi edilmezse yayılabilir ve ciddi sonuçlara yol açabilir. Ayakların derin bir şekilde yarılması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir.

Ayak Mantarı Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlaçlarla tedavi edilebilen ayak mantarı aynı zamanda bitkisel yöntemlerle de iyileşmektedir. Civanperçemi otu mantar enfeksiyonuna karşı oldukça etkilidir. Bu otu bir miktar su ile hamur haline getirip mantar olan bölgelere sürüp tülbent yardımıyla kapatarak kullanabilirsiniz. 2 gün uygulanıp 1 gün bekletilmesi gerekmektedir. Enfeksiyon geçene kadar bekletilmelidir. Sarımsak da mantar tedavisinde oldukça kullanılan bir bitki türüdür. Anti bakteriyel özelliği olan sarımsağı tuz ile ezip az miktar alkole kavanoza konulur. Eğer ki alkol yoksa sade bir şekilde de koyulabilir. Yaklaşık 3-4 saat sonra suyu çıkmış olacaktır. Suyunun çıkması için bu süre içerisinde arada bir çalkalayınız. Çıkan sıvıyı mantar olan bölgelere sürünüz. Uygulama öncesinde bu bölgelerin temiz olduğundan emin olunuz. Sürdükten sonra yaklaşık olarak 3 saat bekletiniz ve ardında sabun ve ılık su ile yıkayınız. Sonuç görebilmek için 2 hafta boyunca kullanınız. Ayak mantarına iyi gelen doğal yöntemler arasında karbonat, çay ağacı yağı ve kekik yağı gibi uygulamalar da bulunmaktadır.

  • ayak mantarının belirtileri
Yorumlar
Kadriye Genç Ayak mantarı için en iyi krem hangisi onu öğrenmek istiyorum. Hafif hafif kaşıntılar var ayağımda ve bitkisel yöntemleri uygulamak istiyorum. Kremler de etkili oluyor diyorlar ama hangisini kullansam iyi olur onu bilemedim. Evde tedavisini yapmak mümkün mü? cevapla
yorum yaz
Vücuttan Nasıl Yağ Atılır?