Sağlık 08 Ocak 2022 - 08:38:12

Bağırsak Kanseri Belirtileri ve Nedenleri

Bağırsak Kanseri Belirtileri ve Nedenleri

Bağırsak kanseri; kolonda bulunan hücrelerde başlayan, dünya üzerinde ve ülkemizde oldukça sık rastlanan hastalıklardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bağırsak Kanseri Nedir, Ne Demek?

İnsan vücudunda kolon ve rektum denen iki parça kalın bağırsağı oluşturmaktadır. Bu yapının son 20 santimetrelik kısmı rektum olarak adlandırılırken bu kısım ile ince bağırsak arasındaki kısım da kolon olarak adlandırılmaktadır. Sindirim sisteminin bu aşamasında belirli sebeplerden dolayı kanserli hücrelerin üremeye ve çoğalmaya başlaması bağırsak kanseri hastalığının oluşmasına neden olur.

Kolon kanseri olarak da tanımlanan bu rahatsızlık daha çok 50 yaş üzeri bireylerde gözlemlenmektedir. Erken evrede teşhis edildiği zaman tamamen tedavi edilmesi mümkün olmaktadır. Teşhiste geç kalındığı zaman kanser hücreleri lenf bezlerine ve komşu oldukları diğer organlara sıçrar.

Bağırsak Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Bağırsaklar sindirim sisteminin çok önemli bir bölümünü oluşturduğu için bu kansere yakalanan kişilerde belirtiler sindirim sistemi üzerinde ortaya çıkmaktadır. Kolon kanseri belirtileri şöyledir:

  • En yaygın görülen belirtisi karında dolgunluk hissidir. Kanser sebebiyle kalın bağırsağın çapında azalmalar meydana gelmektedir. Bu durum kişilerin yiyecekleri vücutlarından rahat bir biçimde atamamasına sebep olmaktadır. Yiyeceklerin rahatlıkla atılamaması insanların karnında dolgunluk hissine sebep olmaktadır.
  • Hafif düzeyde hissedilen ağrılar ve iştah kaybı da bağırsak kanseri belirtileri olarak gösterilebilir. İnsanlar hayatlarının birçok bölümünde karın ağrısı problemi yaşadıklarından bu durumu ilk etapta gözardı edebilirler. Ancak düzenli olarak karınlarında ağrılar olan kişilerin en kısa süre içerisinde kontrol için doktorlara başvurması gerekmektedir.
  • Bunun yanında iştahın bir anda çok azalması da kişilerde kanser belirtisi olarak görülmektedir. Bunun en büyük sebeplerinden birisi yenilen yiyeceklerin rahatlıkla dışarı atılamamasıdır. Bu sebeple vücutta tokluk hissi çok daha uzun sürerken iştahta ciddi anlamda kısılmalar meydana gelir.
  • Dışkılama düzeninde bozulmalar meydana gelir. Kabızlık ya da ishal gibi sindirim sistemi problemleri gözlemlenmektedir.
  • Dışkılama sırasında ağrı meydana gelir ve aynı zamanda dışkıda beyaz bir salgı meydana gelir.

Bahsetmiş olduğumuz belirtiler erken dönemde hastanın fark edebileceği şekilde gerçekleşir. Kan değerlerinin düşmesi, kansızlık, karında kitle oluşması, bağırsakların tıkanması gibi semptomlar da söz konusu olabilmektedir.

Bağırsak Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Uzmanlar, bağırsak kanserinin oluşmasında kesin bir sebep sunamamaktadır. Ancak bu aşamada çevresel ve genetik etmenler bu hastalığa yakalanma riskini arttırabilir. Bağırsak kanserinin risk faktörleri şöyledir:

Genetik: Kalıtsal faktörler, kişilerin bağırsak kanserine yakalanmasında en önemli neden olarak gösterilebilir. Geçmiş dönemlerde ailesinde kolon kanserine yakalanmış olan kişiler varsa bu durum kişilerin de kansere yakalanma riskini ciddi biçimde arttırmaktadır. Araştırmalar geçmiş dönemde ailesinde meme kanseri ya da yumurtalık kanseri teşhisi konan kişiler bulunan insanlarda da bağırsak kanserine yatkınlık olduğunu göstermektedir.

Yaş: Erkeklerde ve kadınlarda 50-60'lı yaşlarda bağırsak kanserine yakalanma durumu söz konusu olabilir.

Polip: Kalın bağırsağın içerisini kaplayan tabakasının anormal şekilde büyüyerek, bağırsak kanalına çıktı yapması ile meydana gelen polipler kansere neden olabilir.

Genetik bozukluk: HNPCC genindeki değişmeler sonrasında görülebilir.

Bağırsak hastalıkları: Crohn ya da ülseratif kolit gibi iltihaplalı rahatsızlıklar sonrasında gelişebilir.

Çevresel Faktörler: Çevresel etmenlerde ilk sırayı beslenme almaktadır. İnsanların sindirim sisteminde yaşanan bu rahatsızlıkta beslenme çok önemli bir yer tutar. Genel olarak batı tipinde yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi insanlarda bu rahatsızlığın görülme oranını arttırmaktadır. Fazla yağlı besinlerin tüketilmesi bağırsakların ciddi zarar görmesine sebep olabilir. Hayvansal yağların vücut içerisinde donması ya da kıvamının yoğunlaşması sindirim sisteminde çok uzun kalmasına ve bu sebeple de kanser hücrelerinin oluşmasına sebep olmaktadır.

Sağlıksız bir yaşam biçimi ya da birtakım genetik faktörler dahilinde kolon kanseri söz konusu olabilmektedir. Bağırsak kanseri öldürür mü diye baktığımızda, tedavi doğru şekilde uygulanmadığında ya da hastalık çok fazla ilerlediği zaman teşhis edildiğinde böyle bir durum meydana gelebilir.

Bağırsak Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu kanserin tedavisinde, kansere dönüşme riski bulunan polipler, kolonoskopi yöntemi ile alınmaktadır. Eğer bağırsak kanseri evresi çok ileri ise cerrahi işlem uygulanmaktadır. tümörün bulunduğu kısım çıkarılmaktadır.

Eğer kanser hücreleri diğer organlara yayılmışsa, kemoterapi uygulanmaktadır. Metastaz durumu söz konusu ise tedaviye devam edilir ve hastanın yaşam süresi uzatılmaya çalışılır. Bağırsak kanseri yaşam süresi kişiye, hastalığın evresine ve yapısına göre değişkenlik gösterir.

  • bağırsak kanseri
  • bağırsak kanseri nedenleri
  • bağırsak kanseri belirtileri
  • bağırsak kanseri nasıl belli olur
Yorumlar
Buse Çolak Bağırsak kanseri yaş aralığı nedir? Genelde hangi yaşlarda kendini gösterir? Nasıl belli olur? Bu hastalığa yakalananlar kanser olanlar tedavisi için neler yapıyorlar? Tedavi kesin çözüm olur mu acaba? Bende şüphesi var o yüzden nasıl bir hastalık olduğunu merak ediyorum. cevapla
Figen Ala Bağırsak kanseri hangi aşamada kesin tedavi ile kalıcı olarak geçer? Kolon kanseri ile aynı oluyor sanırım. Öldürür mü en çokta bundan korkuyorum. Bir yakınımda bu hastalık ortaya çıktı ve ilk evre dediler. Kesin iyileşme olur mu? Ameliyat ne zaman yapılıyor? cevapla
yorum yaz
Doymuş Yağ Nedir, Ne Demek? Zararlı mı? Doymuş Yağ Asitleri Nelerdir?