Sağlık 02 Ağustos 2021 - 05:09:51

Baklanın Yararları ve Zararları Nelerdir? Pişirilişi ve Yapılışı Nasıl Olur?

Baklanın Yararları ve Zararları Nelerdir? Pişirilişi ve Yapılışı Nasıl Olur?

Birçok kişinin yemeklerde ilk tercihi olmasa da bakla vücut için oldukça faydalı sebzeler arasında kendisine yer bulmaktadır.

Bakla Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Bakla, baklagiller familyasına ait olan kazık köklü bir bitkidir. Kökleri son derece uzundur ve yerin 110 metre kadar aşağısına uzanabilmektedir. Sapı tüysüz bir yapıdadır ve yaklaşık olarak 1 metreye kadar uzama imkanı bulur. Bitkinin çiçekleri son derece güzel bir görünüme sahipken kendisine özel ve oldukça çekici olan bir kokuya sahiptirler. Ülkemizde de birçok bölgede bakla yetiştiriciliği yapılabilir. Oldukça dayanıklı bir bitki olduğundan çok fazla mevsim şartlarından etkilenmez. Vücut için de çok faydalı olduğundan birçok kişi düzenli olarak tüketmektedir.

Baklanın Yararları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Bakla kullanımı genel olarak kolesterol sorunu olan kişiler için önemlidir. İnsanlarda kötü kolesterol olarak isimlendirilen rahatsızlığın etkilerinin ortadan kalkmasını sağlamaktadır. İnsanlar, kolesterol düzeyini bakla ile normale indirme şansı bulacaklardır. Bunun yanı sıra böbreklere de oldukça faydalı bir sebze olarak gösterilir. Böbrek taşı veya kumu olan kişilerde bu sorunların ortaya çıkmasına yardımcı olurken böbrek ağılarının son bulmasında etkili olmaktadır. Lifli bir yağıda olan sebzeler arasında gösterilmektedir. Bu özelliği sayesinde sindirim sistemi için faydalıdır ve insanların kabızlık sorunu yaşamasını engellemektedir. İçerisinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde besleyici bir özelliğe sahiptir. İştah açıcı olarak da kullanılabilmektedir.

Baklanın Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?

Bakla tüketiminde insanlar vücutlarında olumsuz durumlar da görebilmektedir. Uzmanlar, vücut için faydalı bir ürün olsa da çocukların çok fazla bakla tüketmesini önermezler. Eğer çok fazla tüketim olursa çocuklarda ödem oluşumuna sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra lifli yapısı kabızlığa karşı önemli fayda sağlasa da çok fazla tüketimde insanların ishal olmasına sebep olmaktadır. Ayrıca iştah açıcı özelliği bazı kişiler için faydalı olsa da genel olarak zararlı gösterilebilecek bir yöndür. Çok fazla tüketim sebebiyle insanların iştahlarının açılmasına ve bunun sonrasında kilo almalarına sebep olabilir. Bu durumları yaşamamak adına kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.

Baklanın Pişirilişi ve Yapılışı Nasıl Olur?

5 kişilik bakla yemeği için 1 kg. bakla, 1 adet büyük soğan, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım tatlı kaşığı un, yarım limonun suyu, 1 çay kaşığı şeker, aynı miktarda tuz ve 1 su bardağı sıcak su gerekmektedir. Tencerenin içerisine bırakılan zeytinyağına soğanlar eklenerek kavurma işlemi başlamaktadır. Bu işleme soğanlar renk alana kadar devam edilir ve sonrasında üzerine taze baklalar atılmaktadır. Diğer tüm malzemeler de bu aşamada tenceredeki yerini almaktadır. Kapağı kapatılan tencere 35-40 dakika kadar kısık ateşte tutulmalıdır. Bu sürecin ardından bakla, dereotu ile birlikte servis edilebilir. İnsan vücuduna faydaları bolca bulunan bakla, lezzet olarak da oldukça tatmin edici bir düzeye sahiptir.

  • bakla
  • baklanın yararları
  • baklanın zararları
  • baklanın pişirilişi
Yorumlar
Fatma Dağçınar Baklanın kilosu ne kadar? Yan etkileri var mı? Ben tansiyon ve şeker hastasıyım bunun yemeğinin yapıp yesem bir zararı olur mu acaba? Vücuda faydaları nelerdir? Zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Nasıl anlaşılır? cevapla
yorum yaz
Kafada Yağ Bezesi Neden Olur? Hangi Doktora Gidilir? Ameliyatı ve Fiyatları